Επτά μηχανήματα μοριακών εξετάσεων προσφέρονται στα νοσοκομεία του Νοτίου Αιγαίου

Χθες, παρελήφθησαν από τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο τα τρία πρώτα μηχανήματα μοριακών εξετάσεων (PCR), τα οποία προορίζονται για τα νοσοκομεία της Ρόδου, της Κω και της Λέρου.

Επτά μηχανήματα μοριακών εξετάσεων, με τα οποία τα νοσοκομεία θα έχουν απάντηση μέσα σε μία μόνο ώρα στις εξετάσεις κορωνοϊού, γρίπης αλλά και πολλών ακόμα σοβαρών ασθενειών, προμηθεύτηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσα από τον προϋπολογισμό της για την Υγεία. Χθες, παρελήφθησαν από τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο τα τρία πρώτα μηχανήματα μοριακών εξετάσεων (PCR), τα οποία προορίζονται για τα νοσοκομεία της Ρόδου, της Κω και της Λέρου, ενώ η επόμενη παραλαβή αφορά τα νοσοκομεία της Σύρου, Νάξου, Σαντορίνης και Καλύμνου.

Η παράδοση του πρώτου μηχανήματος

Η παράδοση του πρώτου μηχανήματος πραγματοποιήθηκε από τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χρήστο Ευστρατίου και της αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Χαρούλας Γιασιράνη. Τον εξοπλισμό παρέλαβε ο διοικητής του Νοσοκομείου Γρηγόρης Ρουμάνης συνοδεία ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου, του δρ. Νικήτα Μόσχου, διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής και του μικροβιολόγου Εμμανουήλ Σταυρούλη.

Δεσμευτήκαμε ότι θα πολεμήσουμε στην πρώτη γραμμή και κάθε μέρα υλοποιούμε τη δέσμευσή μας.

"Σε αυτή την κρίση, η Περιφέρεια συνεργάστηκε και άκουσε τα αιτήματα όλων των φορέων υγείας αλλά και κάθε υπηρεσίας σε νευραλγική θέση. Με προτεραιότητα στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους νησιώτες, εξασφάλισε εγκαίρως όσα κονδύλια χρειάστηκαν για να μην αφήσει κανένα αίτημα αναπάντητο. Δεσμευτήκαμε ότι θα πολεμήσουμε στην πρώτη γραμμή και κάθε μέρα υλοποιούμε τη δέσμευσή μας. Το μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων που δίνει αποτελέσματα μέσα σε μία ώρα, μαζί με τους θαλάμους απομόνωσης και υποδοχής ασθενών, τους σύγχρονους αναπνευστήρες και τους κλωβούς αρνητικής πίεσης για ασφαλείς διακομιδές ασθενών καθιστούν το Νοσοκομείο της Ρόδου πιο δυνατό για όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών μας. Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή και παγκόσμια πρόκληση. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις δομές Υγείας των νησιών μας διαθέτοντας το μέγιστο του προϋπολογισμού μας και να στεκόμαστε στο πλευρό της Διοίκησης και των στελεχών των δομών Υγείας που μας έκαναν εξαιρετικά περήφανους σε αυτό το στάδιο διαχείρισης της πανδημίας" ανέφερε ο Γιώργος Χατζημάρκου, κατά την παράδοση του εξοπλισμού.

Το σύστημα αυτό καθώς και οι σύγχρονοι αναπνευστήρες που μόλις παραλάβαμε αλλά και οι θάλαμοι απομόνωσης που παραδόθηκαν στο Νοσοκομείο μας από τις πρώτες μέρες αυτής της κρίσης, θα μείνουν μόνιμη παρακαταθήκη για τους νησιώτες.

Ο Γρηγόρης Ρουμάνης, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την έμπρακτη στήριξη του Νοσοκομείου και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. "Σε αυτή την κρίση έκτακτης ανάγκης, η Περιφέρεια υπήρξε σύμμαχός μας διαθέτοντας κατά προτεραιότητα πόρους και κονδύλια στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η προμήθεια του μηχανήματος μοριακών εξετάσεων σε συνθήκες πανδημίας αναδεικνύεται εξαιρετικά κρίσιμος εξοπλισμός, καθώς εξοικονομεί χρόνο αποτρέποντας τυχόν εξάπλωση του ιού. Το σύστημα αυτό καθώς και οι σύγχρονοι αναπνευστήρες που μόλις παραλάβαμε αλλά και οι θάλαμοι απομόνωσης που παραδόθηκαν στο Νοσοκομείο μας από τις πρώτες μέρες αυτής της κρίσης, θα μείνουν μόνιμη παρακαταθήκη για τους νησιώτες. Εκ μέρους της Διοίκησης, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη για την προμήθεια του μηχανήματος μοριακών εξετάσεων και για την φροντίδα με την οποία έχει εγκύψει στο Νοσοκομείο μας" ανέφερε.

Η βοήθεια που προσφέρουν τα μηχανήματα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων

Με τα μηχανήματα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων, που έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης 22 παθογόνων για αναπνευστικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, σε περίπου μία ώρα, τα δημόσια Νοσοκομεία του Νότιου Αιγαίου δεν θα χρειάζεται πλέον να στέλνουν στο Ινστιτούτο Παστέρ δείγματα για την ανίχνευση του κορονοϊού, εξοικονομώντας χρόνο που είναι πολύτιμος για τη διάγνωση, την ιχνηλάτηση και τη νοσηλεία ασθενών καθώς και πόρους, οικονομικούς και ανθρώπινους, που είναι συνθήκη επιβίωσης σε περιβάλλον πανδημίας. Πέρα όμως από την κρίση του κορονοϊού, τα μηχανήματα μοριακής βιολογίας πραγματοποιούν ταχεία ανάλυση δειγμάτων για πολλές ακόμα ασθένειες, όπως τη γρίπη, τη φυματίωση κ.α.