Την δημιουργία «ασφαλών διαδρόμων» με άλλες 7 χώρες πρότεινε ο Κ. Μητσοτάκης

Στην δεύτερη τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς επτά χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού συζητήθηκε η πρόταση συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και των μεταφορών ανάμεσα στις χώρες, οι οποίες καταγράφουν πολύ χαμηλά κρούσματα.

Στη δεύτερη τηλεδιάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς επτά χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού συμμετείχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με σκοπό την ανταλλαγή απόψεως για την προσπάθεια επιστροφής της κοινωνίας στην κανονικότητα και την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, οι πρωθυπουργοί της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν, της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ, της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, της Σιγκαπούρης Λι Σιεν Λουνγκ και της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη δεύτερη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των πρωθυπουργών κυριάρχησαν τα σχέδια και οι στρατηγικές για την επανεκκίνηση της οικονομίας και το άνοιγμα δραστηριοτήτων που σταδιακά θέτουν σε εφαρμογή οι χώρες τους. Οι οκτώ ηγέτες συζήτησαν ακόμη στρατηγικές για την αντιμετώπιση ενός πιθανού δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

Το ζήτημα των σχολείων
Εκτεταμένη συζήτηση έγινε για την επαναλειτουργία των σχολείων, στην οποία έχουν προχωρήσει πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν στην ομάδα. Η πλειονότητά τους έχει ξεκινήσει από τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία.

Ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση έχει η περίπτωση της Δανίας, η οποία, όπως είπε η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν, άνοιξε τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία με νέους κανόνες ένα μήνα πριν και η όλη εμπειρία είναι θετική, παρά τις αρχικές ανησυχίες των γονιών.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον τόνισε ότι η Αυστραλία δεν έκλεισε τα νηπιαγωγεία ή τα δημοτικά και δεν διαπίστωσε περιστατικά κρουσμάτων ανάμεσα στους μαθητές, ούτε μετάδοσης από μαθητές σε ενήλικες.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης τόνισε ότι όταν ξεκινήσει η επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας του, τα σχολεία θα είναι από τα πρώτα που θα ανοίξουν.

Η πρόταση για τον τουρισμό
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τομέα του τουρισμού, καθώς αρκετές από τις χώρες ανοίγουν ήδη σταδιακά τα σύνορά τους ή εξετάζουν το άνοιγμα συνόρων με γείτονές τους. Σε αυτό το θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της ομάδας, οι οποίες καταγράφουν πολύ χαμηλά κρούσματα, στον τομέα του τουρισμού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να ξεκινήσει μία συστηματική συζήτηση μεταξύ των οκτώ χωρών, που θα αφορά και στα απαραίτητα πρωτόκολλα. Στόχος είναι να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι»οι οποίοι θα επιτρέψουν τη μετακίνηση ανθρώπων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών, με βάση συγκεκριμένους κανόνες για την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ας σημειωθεί πως η πρώτη είχε τηλεδιάσκεψη πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και νέα τηλεδιάσκεψη.