emea business monitor

Υπερσύγχρονα ισραηλινά drones τύπου «Ηeron» απέκτησε η Ελλάδα

Συμφωνία για την ενοικίαση 2 συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) τύπου «Ηeron» για τρια χρόνια υπέγραψε το Υπουργεία Εθνικής Άμυνας με την Οργανισμό Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Ισραηλ.

Δύο συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) τύπου «Ηeron» – γνωστά και ως «drones»- απέκτησε η Ελλάδα (με πρόβλεψη για ένα ακόμα) και θα ενταχθούν άμεσα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών εφημερίδων. Πρόκειται για υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών σε απόσταση άνω των 1.000 χιλιομέτρων από την βάση τους ενώ ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης, αισθητήρες νύχτας και (προαιρετικά) σύστημα ηλεκτρονικής νοημοσύνης (ELINT). Η διακρατική συμφωνία προβλέπει την εκμίσθωση των 2 συστημάτων για περίοδο 3 ετών με τη μορφή leasing αλλά με οψιόν αγοράς τους από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «την 4η Μαΐου 2020, υπογράφηκε αμυντική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους του Ισραήλ και συγκεκριμένα ανάμεσα στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, Αντιπτεράρχου (Ι) Θεόδωρου Λάγιου (ε.α). και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, Υποστράτηγου (ε.α) Ούντι Άνταμ.Υπό την κρίση της πανδημίας εξαιτίας του COVID – 19, η συμφωνία υπογράφηκε ψηφιακά».
Όπως όμως αναφέρει το δημοσίευμα της «Jerusalem Post » η Ελλάδα έκλεισε «συμφωνία για την εκμίσθωση των 3 (2+1) συστημάτων» τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά πρόκειται «να ενοικιάσει αρκετά UAV από το Ισραήλ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας». Χωρίς όμως να διευκρινίζεται ο τελικός αριθμός των συστημάτων που θα αποκτηθούν μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια. 

«Επεκτείνονται οι εξαιρετικές αμυντικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας. Θεωρούμε υψίστης σημασίας την επιλογή της Ελλάδας να εξοπλίσει τις δυνάμεις της με ένα ισραηλινό σύστημα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης κορωνοϊού», δήλωσε σχετικά ο Γιουάιρ Κούλας, επικεφαλής του Οργανισμού Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Emea, η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια μέχρι και 7 Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) τύπου «Ηeron» με 3ετή μίσθωση. Μια συμφωνία που έχει γίνει με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα καθώς είναι μια σύμβαση συνολικής αξίας 35,5 εκατομμυρίων ευρώ για περίοδο τριών (μαζί με την εκπαίδευση των στελεχών και την τεχνική υποστήριξη) ενώ η αξία κάθε καινούργιου UAV «Ηeron» είναι 10 εκατομμύρια δολάρια.
Η απόκτηση των δύο συστημάτων τύπου «Ηeron» είναι μια σημαντική ενίσχυση στην άμυνα της χώρας μας, στη επιτήρηση του Αιγαίου και της Μεσογείου τόσο απέναντι στις τουρκικές δραστηριότητες, που κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο όσο και στην παρακολούθηση των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια.
Τα δύο συστήματα θα ενταχθούν στην Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Μ.ΜΕΑ/Φ) στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, όπου υπάγεται και ένα ακόμα σύστημα UAV τύπου «Πήγασος ΙΙ BLOCK I» που παράγεται από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.
Την είδηση αναμετέδωσαν αμερικανικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως και διεθνή πρακτορεία ειδήσεων καθώς πρόκειται για μια ποιοτική αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας που υστερούσε στον συγκεκριμένο τομέα έναντι της Τουρκίας.
Τα ίδια συστήματα τύπου «Ηeron» έχουν αποκτηθεί από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο για στρατιωτική χρήση, ανάμεσά τους η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κολομβία, το Μεξικό, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα και η Ινδία.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.