Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε νέο πιο επιθετικό και μεταδοτικό στέλεχος του ιού

Ανησυχία για τα εμβόλια που αναπτύσσονται καθώς βασίζονται σε δεδομένα από παλαιότερες έρευνες για τους τύπους και τις μεταλλάξεις του ιού.

Ένα νέο μεταλλαγμένο και πιο επιθετικό στέλεχος του κορωνοϊού (SARS-CoV-2) άρχισε να εξαπλώνεται στις αρχές Φεβρουαρίου στην Ευρώπη και στην συνέχεια εξαπλώθηκε και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη ερευνητικής ομάδα στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ. Αυτό το νέο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό από το αρχικό που είχε ταυτοποιηθεί στην πόλη Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η πανδημία, από τους Κινέζους ερευνητές.
Η επιστημονική ομάδας του Λος Άλαμος ανέπτυξαν μια μέθοδο για την παρακολούθηση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού σε «πραγματικό χρόνο» με στόχο να εξετάζουν τις ιογενείς αλληλουχίες γονιδιώματος, για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αλλάζει ο ιός και για την ανάλυση των στελεχών που βρίσκονται πίσω από τις περιοχές με έξαρση.
Οι αναλύσεις της επιστημονική ομάδας κατάληξαν στην ταυτοποίηση 14 μεταλλάξεων. Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένες από αυτές τις μεταλλάξεις εντοπίστηκαν απομονωμένες σε κάποιες κοινότητες και άλλες σε μεγάλες πόλεις, αστικά κέντα και πιο εκτεταμένες περιοχές με έξαρση του κορωνοϊού.
Στην αρχική κινεζική μελέτη είχαν εντοπιστεί 2 στελέχη (τύπος L και τύπος S) και αργότερα σε νεότερες έρευνες στην Κίνα είχαν εντοπιστεί 4 μεταλλάξεις. Από τα τέλη Μαρτίου ως τα μέσα Απριλίου διεθνείς επιστημονικές ομάδες είχαν εντοπίσει συνολικά 11 μεταλλάξεις του ιού.

Η νέα μετάλλαξη
Σύμφωνα με την μελέτη της ερευνητικής ομάδα στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος η σημαντικότερη μετάλλαξη σημειώθηκε στην πρωτεΐνη σε σχήμα ακίδας, μέρος του ιού που προεξέχει από την επιφάνειά του και που του επιτρέπει να προσβάλλει ανθρώπινα κύτταρα. Την μεταλλαγμένη αυτή πρωτεΐνη οι ερευνητές ονόμασαν με τον κωδικό «Spike D614G».
Όπως αναφέρεται στην έκθεση οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το συγκεκριμένο του ιού είναι πλέον το επικρατέστερο ανά τον κόσμο (Ευρώπη και Βορ. Αμερική). Δεν είναι, όμως, σαφές εάν η εν λόγω μετάλλαξη εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα ή την Ευρώπη, αλλά σίγουρα συγκεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη και, στη συνέχεια, «σάρωσε» τον κόσμο.

Το πρόβλημα με τις ερευνών εμβολίων
Η συγκεκριμένη επιστημονική ανακάλυψη προκάλεσε προβληματισμό σχετικά με τις έρευνα για την ανακάλυψη ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου.Στην έκθεση των ερευνητών επισημαίνεται ότι τα εμβόλια που αναπτύσσονται κατά του κορωναϊού στις ΗΠΑ πιθανόν να μην είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του μεταλλαγμένου στελέχους.

Έτσι,μετά την ανακάλυψη ότι ο κορωνοϊός έχει μεταλλαχθεί, υπάρχει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με τα εμβόλια που αναπτύσσονται από εταιρείες και επιστημονικές ομάδες και κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικά έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού.