Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος: Έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία για την κάλυψη αναγκών εν μέσω COVID-19

Στόχος ήταν η ενίσχυση των αποθεμάτων αίματος των νοσοκομείων Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», το Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» και το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού»

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τριήμερη έκτακτη αιμοδοσία που διοργάνωσε το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος στις 22, 23 και 24 Απριλίου 2020 στις εγκαταστάσεις του Deree – Τhe American College of Greece, κατόπιν ειδικής άδειας που δόθηκε από το Υπουργείο Υγείας εν μέσω της πανδημίας, καλώντας τα μέλη της ευρύτερης κοινότητάς του να συνεισφέρουν.

H συγκεκριμένη αιμοδοσία οργανώθηκε στο πλαίσιο της σχετικής πρωτοβουλίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, του Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), της Περιφέρειας Αττικής, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) και του «Όλοι μαζί μπορούμε», για τη συλλογή αίματος λόγω των αυξημένων αναγκών των νοσοκομείων που προκάλεσε η πανδημία.

Με την υποστήριξη και την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος φρόντισε ώστε να πληρούνται όλα τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τόσο για τους εθελοντές αιμοδότες, όσο και για το προσωπικό των νοσοκομείων. Στόχος ήταν η ενίσχυση των αποθεμάτων αίματος των νοσοκομείων Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», το Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» και το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού», των οποίων τα κλιμάκια ήταν υπεύθυνα για τις αιμοληψίες. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και συγκεντρώθηκαν συνολικά 125 μονάδες αίματος.

Το τριήμερο αιμοληψίας στο Deree είχε τεράστια επιτυχία προσέλευσης μεγάλου αριθμού εθελοντών αιμοδοτών.

Η Δρ Κωνσταντίνα Πολίτη, Eπίκουρος Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιματολόγος και Επιστημονική Σύμβουλος ΕΟΔΥ και Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων (ΣΚΑΕΜ) δήλωσε: «Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκφράζει τις ευχαριστίες του και τα συγχαρητήριά του προς το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος για την έναρξη μιας εξαιρετικής συνεργασίας στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για τη διοργάνωση αιμοληψιών σε εξωνοσοκομειακούς χώρους, με σκοπό τη διασφάλιση επάρκειας αίματος την δύσκολη εποχή της πανδημίας του Covid-19. Το τριήμερο αιμοληψίας στο Deree είχε τεράστια επιτυχία προσέλευσης μεγάλου αριθμού εθελοντών αιμοδοτών που με πειθαρχία, συγκίνηση και συναίσθηση αλληλεγγύης έδωσαν αίμα για τη σωτηρία συνανθρώπων που χρειάζονται μετάγγιση αίματος».

Οι εθελοντές μας ήταν παραπάνω από όσους μπορούσαμε να διαχειριστούμε αυτές τις ημέρες, οπότε σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις αιμοδοσίες.

«Ευχαριστούμε θερμά το προσωπικό, τους φοιτητές, γονείς και αποφοίτους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Ως ένας μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός που διαχρονικά πιστεύει έμπρακτα στην κοινωνική προσφορά, μας δίνει ιδιαίτερη χαρά η δυνατότητα να συμβάλουμε σε έναν τόσο σημαντικό εθνικό σκοπό. Οι εθελοντές μας ήταν παραπάνω από όσους μπορούσαμε να διαχειριστούμε αυτές τις ημέρες, οπότε σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις αιμοδοσίες. Ένα επιπλέον κίνητρο είναι και η εξαιρετική συνεργασία που είχαμε με τη Δρα Πολίτη και τον ΕΟΔΥ» είπε η κα Κλώντια Καρύδη, Vice President for Public Affairs του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Συνεπές στο μότο που το συνοδεύει από την ίδρυσή του το 1875 έως σήμερα, «Να μην υπηρετείσαι, να υπηρετείς» το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος θα συνεχίσει να διαθέτει τις εγκαταστάσεις και τους ανθρώπους του στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας, συνεισφέροντας με τις δικές του δυνάμεις στη μάχη κατά της πανδημίας.