Το Ισραήλ σταματά την “παρακολούθηση” κρουσμάτων κορωνοϊού μέσω κινητού

Το Ισραήλ σταματά να χρησιμοποιεί την τεχνολογία “παρακολούθησης” στα κινητά, η οποία είχε τεθεί σε λειτουργία προκειμένου η κυβέρνηση να εφαρμόζει πιο αποτελεσματικά την καραντίνα και να διαβεβαιώνει ότι τηρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μια κοινοβουλευτική επιτροπή σταμάτησε τη χρήση της, θέτοντας στο επίκεντρο το ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Συγκεκριμένα, η Ayalet Shaked, μέλος της επιτροπής, δήλωσε ότι οι παραβιάσεις της ιδιωτικότητας είναι πιο σημαντικές από τα οφέλη που προσφέρει η τεχνολογία καθώς και ότι η ανίχνευση μέσω κινητού ουσιαστικά δεν βοηθά πολύ, αφού η αστυνομία ήδη επισκέπτεται τα κρούσματα για να δει αν τηρούνται τα μέτρα.

Η αστυνομία από την πλευρά της έχει δηλώσει μέχρι τώρα ότι η τεχνολογία είναι αποτελεσματική, και έχει συλλάβει 203 άτομα με τη βοήθεια των δεδομένων τοποθεσίας που λαμβάνονται μέσω των κινητών. Οι ισραηλινές αρχές διεξάγουν περίπου 500 τυχαίους ελέγχους καθημερινά.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Ισραήλ μπορεί τόσο να χαρτογραφήσει προηγούμενες κινήσεις μολυσμένων ατόμων όσο και να υποδείξει ποιοι έχουν βρεθεί πολύ κοντά σε αυτά τα άτομα.  Φαινομενικά, το πρόγραμμα φαίνεται ασφαλές, καθώς οι αρμόδιοι ισχυρίζονται ότι όλες οι πληροφορίες διαγράφονται μετά από μία εβδομάδα, ωστόσο όπως φαίνεται σε όλα υπάρχει κάποιο όριο.

Τα τελευταία χρόνια η ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα έχουν εξελιχθεί σε ένα μείζονος σημασίας θέμα και ο κορωνοϊός έχει ανοίξει μία “κερκόπορτα” που μπορεί θεωρητικά να οδηγήσει στην καταπάτησή τους. Πολλές από τις τεχνολογίες “ανίχνευσης” που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και την επιβολή των μέτρων δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα και γι’αυτό εκφράζεται ανησυχία σε πολλές περιπτώσεις για τη χρήση τους.

Αυτός θεωρητικά είναι και ο λόγος που προέκυψε η πρόσφατη συνεργασία Apple – Google. Οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι θα προσφέρουν τα απαραίτητα εργαλεία στους developers για να αναπτύξουν εφαρμογές ανίχνευσης κρουσμάτων του κορωνοϊού, έχοντας πάντα στο επίκεντρο την προστασία της ιδιωτικότητας και την ασφάλεια των χρηστών.

Βέβαια τονίζεται το “θεωρητικά” γιατί, σε κάθε περίπτωση, από τη φύση τους αυτές οι εφαρμογές θα χρησιμοποιούν και θα συγκεντρώνουν προσωπικά δεδομένα και εκτός από τις κρατικές αρχές θα έχουν πρόσβαση και οι δημιουργοί των εφαρμογών, έως ένα βαθμό τουλάχιστον.

Μπορεί οι προθέσεις να είναι “αγαθές” και ο σκοπός ιερός, η συνεργασία των δύο αυτών κολοσσών έχει προκαλέσει τεράστια ερωτηματικά και ανησυχίες στην διεθνή κοινότητα. Άλλωστε, με την συνεργασία των δύο αυτών εταιρειών, καλύπτεται σχεδόν το 99,9% των χρηστών κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ