Έρευνα: Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει επιδημία…καρκίνου στην Ευρώπη!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «European Journal of Cancer» υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μιας ραγδαίας αύξησης διάφορων μορφών καρκίνου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας των επιπτώσεων του κορωνοϊού στα συστήματα δημόσιας υγείας.

Τον κίνδυνο ραγδαίας αύξησης των ποσοστών του καρκίνου σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας των μέτρων για το περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού (SARS-CoV-2) αποκάλυψε μια εξειδικευμένη μελέτη τριών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «European Journal of Cancer».

Σύμφωνα με την μελέτη των πανεπιστημίων Queen’s University του Μπέλφαστ στην Ιρλανδία, του Πανεπιστημίου του Σπλιτ στην Κροατία και του φημισμένου King’s College του Λονδίνου στην Μεγ.Βρετανία, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να ξεσπάσει μια περιφερειακή επιδημία διαφόρων μορφών καρκίνου, λόγω της αναστολής των ελέγχων για την ανίχνευση καρκίνου και την μειωμένη παροχή υπηρεσιών και θεραπείας σε ασθενείς που πάσχουν ήδη από καρκίνο.

Η μελέτη επισημαίνει ότι η διαμόρφωση των προτεραιοτήτων των περισσοτέρων νοσοκομείων και κλινικών στην αντιμετώπιση και την φροντίδα ασθενών από τον νέο κορωνοϊό δεν υπάρχουν πλέον οι διαθέσιμες κλίνες και το απαιτούμενο προσωπικό για την παρακολούθηση και θεραπεία των καρκινοπαθών.

Επιπλέον τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και η κατ’ οίκον καραντίνα που έχει επιβληθεί σε πολλές χώρες, περιορίζει τις δυνατότητες επίσκεψης σε εξειδικευμένους γιατρούς και την διενέργεια των απαιτούμενων διαγνωστικών ελέγχων, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, όπως και την επιδείνωση της κατάστασης των καρκινοπαθών.

Όπως υπογραμμίζει η διεθνής επιστημονική ομάδα, υπάρχουν ακόμα καθυστερήσεις σε απαραίτητες ιατρικές πράξεις, όπως για παράδειγμα οι χημειοθεραπείες ενώ έχουν αναβληθεί επ’ αόριστων οι χειρουργικές επεμβάσεις ασθενών από καρκίνο και οι βιοψίες.

Αυτές οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού θα έχουν σίγουρα επιπτώσεις στην κατάσταση των πασχόντων από καρκίνο και κυρίως στον έγκαιρο και αποτελεσματικό εντοπισμό καρκίνου σε υπό διερεύνηση περιπτώσεις, που έχουν τεθεί εκτός προτεραιότητας λόγω της επικέντρωσης των αρχών της δημόσιας υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο καθηγητής του Queen’s University Δρ Μαρκ Λόουλερ προειδοποιεί μάλιστα ότι υπάρχει ένας κίνδυνος μιας μελλοντικής επιδημίας καρκίνου, αν οι κυβερνήσεις δεν λάβουν άμεσα μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί επιστημονικές ομάδες ογκολόγων αλλά και επιδημιολόγων σε όλο τον κόσμο διεξάγουν αυτό το διάστημα παράλληλες έρευνες για την άμεση σύνδεση του νέου κορωνοϊού με τον καρκίνο, προκειμένου να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου ο κορωνοϊός σε όσους ασθενήσουν καθώς ουσιαστικά επιτίθεται στο κυτταρικό DNA για να αναπαραχθεί μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Παρόμοιες επιστημονικές έρευνες είχαν διεξαχθεί μετά τις πανδημίες του SARS και του MERS, που είχαν προκληθεί από δυο άλλων παρόμοιων κορωνοϊών με τον SARS-CoV-2.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ