Κορωνοϊός: Αναζητούνται εθελοντές για δοκιμή εμβολίου στην Μεγ. Βρετανία με αμοιβή 720 ευρώ!

Αύριο ξεκινάει η κλινική δοκιμή σε ανθρώπους νέου εμβολίου από την ερευνητική ομάδας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ενώ ακολουθεί το εμβόλιο του Imperial College του Λονδίνου.

Στην αναζήτηση εθελοντών για την κλινική δοκιμή δύο νέων εμβολίων για τον κορωνοϊό (SARS-CoV-2) με αμοιβή 268 ως 720 ευρώ (δηλ. 235 μέχρι 625 στερλίνες) έχουν προχωρήσει το Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύο SKY News. 

Σε έκκληση προς άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 ως 55 ετών, που δεν έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό και δεν πάσχουν από χρόνιες ή μεταδοτικές ασθένειες να λάβουν μέρος σε μια από τις πρώτες κλινικές δοκιμές για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού κάνει το Imperial College του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου, που προσπαθεί να επιταχύνει την διαδικασία κατά 5-9 μήνες.  
Από χθες οι αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας είχαν δώσει την τελική έγκριση για την διενέργεια των πρώτων δοκιμών νέων εμβολίων σε ανθρώπους στην ερευνητική μάδα του Πανεπιστήμιου του Οξφόρδης και του  Imperial College του Λονδίνου, επιχορηγώντας παράλληλα τις δοκιμές με 20 εκατομμύρια στερλίνες, προκειμένου να υπάρξει “σημαντική και ραγδαία πρόοδος” σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ.  

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αρχίζει αύριο της κλινικές δοκιμές σε “υγιείς άτομα”, άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών, του εμβολίου με τον κωδικό “ChAdOx1 nCoV-19”. Η ερευνητική ομάδα του κορυφαίου Βρετανικού πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή προσπάθεια και γι’ αυτό είχε επιλέξει ήδη τους πρώτους 1000 από τους συνολικά 1.112 εθελοντές, που απαιτούνται για αυτή την φάση της κλινικής δοκιμής και από τους οποίους θα εμβολιαστούν αύριο με μια δόση του υπό δοκιμή εμβολίου συνολικά 551 άτομα.  

Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Σάρα Γκίλμπερτ, που είναι από τους επικεφαλείς της συγκεκριμένης ερευνητικής ομάδας, η διαδικασία του εμβολιασμού διαρκεί περίπου 20 λεπτά ενώ είχε προηγηθεί μια άλλη διαδικασία διάρκειας 90 λεπτών για την αξιολόγηση των υποψηφίων και την δημιουργία ιατρικού ιστορικού καθώς και την λήψη δειγμάτων αίματος για την διενέργεια των απαραίτητων αιματολογικών εξετάσεων. 

Όπως υποστηρίζουν βρετανικές εφημερίδες και τηλεοπτικά καθένας από τους εθελοντές θα λάβει το ποσό των  268 ευρώ (235 στερλινών) για την συμμετοχή και θα πρέπει να είναι διαθέσιμος για παρακολούθηση πιθανών παρενεργειών και συμπτωμάτων για 5-6 μήνες μετά τον εμβολιασμό του, ενώ ο τελικός έλεγχος των εθελοντών θα γίνει μετά από 12 μήνες.  

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναφέρει ότι το ποσό είναι “αποζημίωση για την συμμετοχή του, τον χρόνο και τα έξοδα μετακινήσεων”.

 Η αναζήτηση του Imperial College

Σύμφωνα με την πρόσκληση προς τους εθελοντές το Imperial College του Λονδίνου παρέχει μέχρι 720 ευρώ (625 στερλίνες) –  για την  ακρίβεια από 190 μέχρι 625 αναλόγως τον χρόνο της συνολικής συμμετοχής του στην δοκιμή του νέου εμβολίου – για να προσελκύσει άτομα 18 ετών μέχρι και 55 ετών που κατοικούν στην Μεγ. Βρετανία.  Βασική προϋπόθεση να μην έχουν νοσήσει ήδη από τον κορωνοϊό και να μην πάσχουν από σοβαρές ή χρόνιες ασθένειες ενώ για τις γυναίκες επιπλέον υπάρχει ένας ακόμα διπλός όρος (ασφαλείας): να μην είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή στην περίοδο της γαλουχίας. 

Από την πρώτη ημέρα της δημοσίευσης της σχετικής αγγελίες το αρμόδιο τμήμα του Imperial College του Λονδίνου φαίνεται πως έχουν δεχτεί χιλιάδες αιτήματα, πολύ περισσότερα από όσα περίμεναν και γι’ αυτό είναι ακόμα σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης. Μάλιστα, από χθες που έγινε γνωστό ότι η Βρετανική κυβέρνηση θα επιχορηγήσει την έρευνα του συγκεκριμένου νέου εμβολίου με κεφάλαια 22,5 εκατομμυρίων στερλινών προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες από 6 ως 9 μήνες υπό το φόβο νέου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο, οι αιτήσεις αυξήθηκαν ραγδαία ακόμα. Κυρίως από εθελοντές που δεν επιθυμούν να λάβουν το ποσό της αποζημίωσης για την συμμετοχή τους στην κλινική έρευνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ