Κορωνοϊός: Την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση του ιού ζητάει επίσημα η Αυστραλία!

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας αμφιβάλλει πλέον για την διαφάνεια και τις πληροφορίες σχετικά με πανδημία του νέου κορωνοϊό από την πλευρά των κινεζικών αρχών και δηλώνει επίσημα πως θα υποστηρίξει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την σύσταση διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση του νέου κορωνοϊού και των συνθηκών εξάπλωσής του ζήτησε επίσημα η κυβέρνηση της Αυστραλίας πριν από λίγες ώρες, αφμισβητώντας την διαφάνεια στην Κίνα, την αξιοπιστία της ενημέρωσης από τις κινεζικές αρχές και τους χειρισμούς της για τον περιορισμό της εξάπλωσης τους σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της Κίνας, ο κορωνοϊός αναπτύχθηκε σε μια τοπική αγορά της πόλης Ουχάν, όπου πωλείται κρέας αγρίων ζώων, το οποίο είχε επιμολυνθεί από ένα νέο κορωνοϊού προερχόμενο από τις νυχτερίδες.
Η Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν έκανε έκκληση στην Κίνα να
«επιτρέψει την διαφάνεια στην διαδικασία (εντοπισμού προέλευσης του κορωνοϊού)» ενώ διευκρίνισε πως δεν πιστεύει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) πρέπει να αναλάβει αυτή την έρευνα λόγω των κακών χειρισμών στην εξέλιξη της πανδημίας και της διαφαινόμενης σχέσης με τις κινεζικές αρχές. Σε διαφορετικές συνεντεύξεις σε ΜΜΕ της Αυστραλίας εξέφρασε μάλιστα τις ανησυχίες της για το γεγονός ότι η διαφάνεια της Κίνας γενικότερα είναι σε «πολύ χαμηλό σημείο».
«Τα θέμα σχετικά με τον κορωνοϊό είναι ζητήματα για μια ανεξάρτητα αξιολόγηση. Νομίζω ότι σημαντικό να το κάνουμε αυτό. Επί της ουσίας η Αυστραλία πρόκειται να επιμείνει σε αυτό» δήλωσε η Μαρίζ Πέιν σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Σε Αυστραλούς και ξένους δημοσιογράφους δήλωσε ακόμα πως η έκκλησή της για την διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκης της παγκόσμιας εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού οφείλεται στην συμπεριφορά της Κίνας, προσθέτοντας: «Η εμπιστοσύνη μου για την Κίνα είναι προδικασμένη σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Οι ανησυχίες μου είναι σχετικές με την διαφάνεια και την διασφάλιση (της ικανότητας μας) να ασχοληθούμε ανοιχτά (με το θέμα). Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό…».

Αυξάνεται η διεθνής πίεση στην Κίνα

Ανεπισήμως και η Αυστραλία θεωρεί βάσιμες τις αναλύσεις του Γάλλου νομπελίστα της ιατρικής, Λουκ Μοντανιέ (ένας από τους επιστήμονες της ερευνητικής ομάδας που ανακάλυψε το 1983 τον ιό HIV ο οποίος προκαλεί το AIDS) πως «ο νέος κορωνοϊός (COVID-19) έχει φτιαχτεί σε εργαστήριο της Κίνας, πιθανότατα στην πόλη Ουχάν».
Παρόμοιες απόψεις για τον Π.Ο.Υ. με τον Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως έχει και ο Υπουργός Υγείας της Αυστραλίας, Γκρεγκ Χαντ ο οποίος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την διαχείριση της πανδημικής κρίσης από τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς.
«Αυτό που είδαμε από ορισμένους αξιωματούχους (του Π.Ο.Υ.) στην Γενεύη, είναι – αυτό που πιστεύουμε – μια απάντηση, η οποία δεν… βοήθησε τον πλανήτη» δήλωσε ο Γκρεγκ Χαντ και τόνισε πως η Αυστραλία αποφάσισε να προχωρήσει σε διαφορετικά μέτρα, που πρότειναν διακεκριμένοι επιστήμονες και να μην βασιστεί στις οδηγίες του διεθνούς οργανισμού: «Εμείς τα πήγαμε καλά επειδή λάβαμε την δικές μας αποφάσεις ως χώρα. Η Αυστραλία κερδίζει την καμπάνια προστασίας της δημοσίας υγείας κατά του κορωνοϊού αλλά δεν έχουμε κατακτήσει ακόμα την νίκη. Επικεντρωθήκαμε στον περιορισμό (της εξάπλωσης) και στην ικανότητα (διαχείρισης). Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί…».
Όντως η Αυστραλία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αψήφησε τις οδηγίες του Π.Ο.Υ. την 1η Φεβρουαρίου και απαγόρευσε τις πτήσεις από και προς την Κίνα αλλά και τις αφίξεις υπηκόων Κίνας. Στην συνέχεια έκλεισε τα σύνορά της και επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις δημόσιες μετακινήσεις.

Η διεθνής υποστήριξη του αιτήματος
Το αίτημα για την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση του νέου κορωνοϊού, που προκλήθηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είχε αρχικά ενστερνιστεί μόνο η κυβέρνηση της Μεγ. Βρετανίας, με τον Μπόρις Τζόνσον και βουλευτές των Συντηρητικών να διευκρινίζουν πως θα πρέπει να διευκρινιστούν από ανεξάρτητο φορέα (π.χ. για ειδική διεθνή επιτροπή διερεύνησης) όλες οι συνθήκες της διαχείρισης της πανδημικής κρίσης.
Τα τελευταία 24ωρα και η κυβέρνηση της Γαλλίας έχει τις ίδιες ανησυχίες για την αλήθεια που στοίχισε την ζωή σε χιλιάδες πολίτες, με το επιτελείο του Εμανουέλ Μακρόν να αναζητεί τις εναλλακτικές επιλογές.
Έτσι, μετά τις ΗΠΑ και την Μεγ. Βρετανία, και η Γαλλία προστίθεται στην λίστα των χωρών της ομάδας των G20, που θα στηρίξουν το σχετικό σχέδιο όπως ζητάει η Αυστραλία. Επίσης, η Ταϊβάν έχει ζητήσει το ίδιο αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες αλλά το αίτημά της δεν συζητήθηκε λόγω του προβλήματος με την διεθνή αναγνώρισή της από τον ΟΗΕ, λόγω του βέτο της Κίνας.
Ανεπισήμως φαίνεται πως τόσο η Νέα Ζηλανδία όσο το Ισραήλ θα συνταχθούν μαζί με τις 4 χώρες στην προώθηση ενός σχεδίου για την διεξαγωγής μιας ανεξάρτητης έρευνας με εξειδικευμένους επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Παρόμοια στάση αναμένεται να έχουν η Ν.Κορέα και η Σιγκαπούρη, δυο χώρες που δεν θέλουν να έρθουν μεν σε σύγκρουση με την Κίνα, πρωτοστατώντας σε ενέργειες που μπορεί να θεωρηθούν «εχθρικές ή παρέμβαση στα εσωτερικά της Κίνας» αλλά είναι θετικές στην στήριξη μιας διεθνούς πρωτοβουλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ