Κορωνοϊός: Εκπληκτικά αποτελέσματα από την πειραματική θεραπεία ασθενών με ρεμντεσιβίρη στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με αποκάλυψη του αμερικανικού ιατρικού περιοδικού «STAT News» όλοι οι ασθενείς που μετείχαν σε κλινική δοκιμή στην πανεπιστημιακή κλινική του Σικάγου ανάρρωσαν πλήρως σε διάστημα μιας εβδομάδας παρότι είχαν κριθεί ως σοβαρά περιστατικά και είχαν έντονα συμπτώματα του συνδρόμου COVID-19 πριν την χορήγηση του φαρμάκου.

Την πλήρη ανάρρωση των ασθενών με κορωνοϊό (SAR-CoV-2) μετά την χορήγηση του πειραματικού αντιικού φαρμάκου ρεμντεσιβίρη (remdesivir) και την σημαντική υποχώρηση του πυρετού και των αναπνευστικών προβλημάτων σε λιγότερο από μια εβδομάδα των ασθενών σε βαριά ή κρίσιμη κατάσταση, έδειξαν κλινικές μελέτες που πραγματοποιούνται σε νοσοκομείο του Σικάγου, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού ιατρικού περιοδικού «STAT News».
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, το Πανεπιστήμιο του Σικάγου δοκίμασε το φάρμακο σε 125 ασθενείς με κορωνοϊό (εκ των οποίων οι 113 ήταν σε σοβαρή κατάσταση) σε δύο κλινικές δοκιμές Φάσης 3 που διεξάγει η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead. Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με καθημερινές εγχύσεις ρεμντεσιβίρης για «διάστημα ως και μια εβδομάδα».


Μάλιστα, αποκαλύπτεται πως διεξάγονται ταυτόχρονα κλινικές δοκιμές και σε άλλα ιδρύματα στις ΗΠΑ αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιευτεί κλινικά δεδομένα από τις υπόλοιπες μελέτες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Gilead, που έχει δημιουργήσει την ρεμντεσιβίρη.
Σύμφωνα με αμερικανικά δίκτυα, είναι πολύ πιθανόν με βάση αυτά τα θετικά αποτελέσματα η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ να προχωρήσει στην προσωρινή έγκριση της χρήσης της ρεμντεσιβίρης ως φαρμάκου σε σοβαρές περιπτώσεις ασθενών του κορωνοϊού μέχρι την ολοκλήρωση όλων των κλινικών δοκιμών και την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.
Επισημαίνεται πως αν αποδειχτεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό ως φάρμακο μετά την ολοκλήρωση και της Φάσης 3, τότε η ρεμντεσιβίρη (remdesivir) ενδεχομένως να αποτελέσει την πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία κατά της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19) σε παγκόσμιο επίπεδο.