Κορωνοϊός: Η Ελλάδα έχει την καλύτερη επίδοση στον περιορισμό της πανδημίας στην Ευρώπη!

Σύμφωνα με συγκριτική πανευρωπαϊκή αναλυτική έκθεση της γαλλικής εταιρείας πολιτικών και κοινωνικών μελετών Bridge Tank, η χώρα μας κατέχει την 1η θέση ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης στην επίτευξη της επιπέδωσης της πανδημικής καμπύλης

Την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την «επιπέδωση» της επιδημικής καμπύλης έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με συγκριτική πανευρωπαϊκή αναλυτική έκθεση που δημοσιεύθηκε από την γαλλική εταιρεία πολιτικών και κοινωνικών μελετών Bridge Tank.

Η έκθεση του Bridge Tank συγκρίνει το ξέσπασμα του κορωνοϊού σε δέκα μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και την εξέλιξη των κρουσμάτων, των θανάτων και των μέτρων που έλαβε κάθε κυβέρνηση και είναι η πρώτη που έγινε από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεση, που αναπαράγεται από διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης, η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει την λεγόμενη “επιπέδωση” στην επιδημική καμπύλη και να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού, χάρη στα έγκαιρα και αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που έλαβε διαδοχικά σε διαφορετικές χρονικές στιγμές από την εξάπλωση της SARS-CoV-2.

Στη λίστα των χωρών με την καλύτερη επίδοση, πίσω από την Ελλάδα βρίσκεται η Τσεχία και ακολουθεί η Ρουμανία, ενώ αντιθέτως πολύ πίσω έχουν καταταχθεί η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο καθώς συγκαταλέγονται στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη νόσο COVID-19, είτε γιατί έλαβαν καθυστερημένα μέτρα, είτε γιατί δεν ήταν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η συγκριτική έκθεση χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα εντυπωσιακή την αντίθεση μεταξύ της Ελλάδας, «η οποία ανέστειλε δημόσιες εκδηλώσεις και έκλεισε τα σχολεία πριν από τον εντοπισμό των πρώτων 100 κρουσμάτων» όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά και της Ισπανίας, «η οποία έλαβε παρόμοιες αποφάσεις σε πολύ μεταγενέστερο στάδιο της επιδημίας», με αποτέλεσμα να έχει πολύ περισσότερα κρούσματα και νεκρούς.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Bridge Tank, Ζοέλ Ρουέ στα ξένα πρακτορεία ειδήσεων και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα: «Σε έναν…ωκεανό δεδομένα για τον κορωνοϊό, ένας δείκτης ξεχώρισε: ο ρυθμός διπλασιασμού των θανάτων και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αυτός ο δείκτης επιτρέπει την ακριβή μέτρηση της απόδοσης των χωρών στην “επιπέδωση” της πανδημικής καμπύλης. Με εξαίρεση την Γερμανία, είδαμε έναν ισχυρό δεσμό ανάμεσα στην επιβολή περιοριστικών μέτρων και καραντίνας σε προώρη φάση της πανδημίας και στην επιτυχημένη προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης του κορωνοϊού». 

Αξίζει να τονισθεί πως στην έρευνα υπογραμμίζεται πως η Μεγ. Βρετανία δεν έχει καταφέρει ακόμα να επιτύχει την «επιπέδωση» της πανδημικής καμπύλης» καθώς ήταν η χώρα που έλαβε τελευταία μέτρα προστασίας των πολιτών και περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού εξαιτίας της προσπάθειας για την επίτευξη της «ανοσίας της αγέλης». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ