Κορωνοϊός: Η Emirates κάνει τεστ ανίχνευσης στους επιβάτες πριν την επιβίβαση τους!

Η αεροπορική εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποιεί αιματολογικές εξετάσεις ταχέων αποτελεσμάτων στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι για να ελέγξει αν νοσούν οι επιβάτες πριν επιβιβαστούν στην πτήση τους. Είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο που θέτει σε εφαρμογή το συγκεκριμένο μέτρο.

Η πρώτη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο που ελέγχει επίσημα τους επιβάτες των πτήσεων της για κορωνοϊό έγινε αυτή την εβδομάδα η Emirates, που ξεκίνησε στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι την χρήση μιας εξειδικευμένης εξέτασης αίματος   πριν από την επιβίβαση στα αεροσκάφη.

Ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Μέσης Ανατολής, με έδρα το Ντουμπάι, ξεκίνησε χθες την διενέργεια τεστ ελέγχου αίματος  σε επιβάτες, που είχαν εισιτήρια (με ή χωρίς κάρτα επιβίβασης) στον χώρο του «check-in » του τερματικού σταθμού 3 στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι. Υπήρχε μάλιστα σχετική ενημέρωση από την προηγούμενη Τετάρτη, όταν πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες δοκιμές της νέας διαδικασίας.
Οι αιματολογικές εξετάσεις για τον κορωνοϊό διεξάγονται υπό την εποπτεία της Αρχής Υγείας του Εμιράτου του Ντουμπάι και εφαρμόστηκαν πρώτα στους επιβάτες μιας πτήσης, με προορισμό την Τυνησία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων, η διεξαγωγή των τεστ έγινε προκειμένου να επιτραπεί στους επιβάτες η πρόσβαση στην πύλη και να γίνει ο τελικός έλεγχος για την επιβίβασή τους στην συγκεκριμένη πτήση. Η διάρκεια της πρωτόγνωρης για τα διεθνή δεδομένα διαδικασίας ήταν εξαιρετικά γρήγορη καθώς περιλάμβανε δειγματολοψία, κατά την οποία λήφθηκαν από το δάχτυλο κάθε επιβάτη μερικές σταγόνες αίματος για την έκδοση των αποτελεσμάτων, με την χρήση ειδικού τεστ ταχέων αποτελεσμάτων, γνωστά και ως «rapid result tests ». Τα δείγματα επεξεργάζονται από εξειδικευμένο προσωπικό και τα αποτελέσματα παραδόθηκαν στους επιβάτες σε μόλις 10 λεπτά.

Η δειγματοληψία θύμιζε τα αντίστοιχα σύγχρονα τεστ ζαχάρου για διαβητικούς και γι' αυτό κατά την διάρκεια της διαδικασίας το εξειδικευμένο προσωπικό πρότεινε στους επιβάτες να χρησιμοποιούν τα πλευρικά άκρα των δακτύλων, όπου υπάρχει πολύ καλή κυκλοφορία κι είναι εύκολη η ανώδυνη λήψη δείγματος αίματος και η αποφυγή της μέσης των δακτύλων καθώς ο πόνος από το « τρύπημα » ενδέχεται να είναι πιο έντονος λόγω της συγκέντρωσης νεύρων και αισθητήρων σε αυτό το σημείο του δαχτύλου.

Επέκταση των τεστ για κορωνοϊό
Η Emirates αναφέρει ότι σκοπεύει να επεκτείνει τις αιματολογικές εξετάσεις του κορωνοϊού σε πτήσεις προς χώρες που απαιτούν από τους επιβάτες κατά την άφιξή τους να ελέγχονται για συμπτώματα του κορωνοϊού, είτε με ηλεκτρονικά θερμόμετρα, είτε με θερμικές κάμερες.
«Εργαζόμαστε σε σχέδια για την αύξηση των δυνατοτήτων των τεστ για τον κορωνοϊό στο μέλλον και την επέκτασή τους σε άλλες πτήσεις. Αυτό θα μας επιτρέψει να διενεργήσουμε επιτόπια τεστ ταχέων αποτελεσμάτων και να παρέχουμε άμεση επιβεβαίωση αρνητικών αποτελεσμάτων για τους επιβάτες των πτήσεων της Emirates προς χώρες που απαιτούν πιστοποιητικά ελέγχου για τον κορωνοϊό (COVID-19) κατά την άφιξή τους», δήλωσε σε δημοσιογράφους αραβικών και διεθνών δικτύων ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Λειτουργίας της Emirates, Αντέλ Αλ Ρέντχα.
Η ταχεία εξέταση αίματος για τον κορωνοϊό αποτελεί μέρος μιας σειράς πρόσθετων μέτρων υγείας που εφαρμόζει η Emirates μετά την επανέναρξη της πτητικής δραστηριότητας της, που είχε ανασταλεί λόγω της πανδημικής κρίσης, όπως συνέβη και με τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου με διεθνείς πτήσεις.

Πριν από ένα μήνα, η αεροπορική εταιρεία είχε καθηλώσει όλα τα αεροσκάφη της στο έδαφος, αναβάλλοντας όλες τις πτήσεις της λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού (COVID-19). Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η Emirates έχει ξεκινήσει τις πτήσεων επαναπατρισμού κατοίκων του Εμιράτου από τις ΗΠΑ, την Μεγ. Βρετανία, την Γερμανία και την Τυνησία, με προορισμούς τα αεροδρόμια συγκεκριμένων πόλεων, όπως το Σικάγο, το Λονδίνο, την Φρανκφούρτη και την Τύνιδα, ενώ αυτή την εβδομάδα προστέθηκαν πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν και της Ταϊπέι στην Ταϊβάν.

 

Νέα αυξημένα πρωτόκολλα ασφάλειας πτήσεων

Σύμφωνα με την διοίκηση της Emirates, οι επιβάτες αυτών των πτήσεων θα πρέπει να τηρούν νέα πρόσθετα πρωτόκολλα υγείας, τα οποία περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου μέσα στο αεροσκάφος καθ' όλη την διάρκεια της πτήσης και την μεταφορά εντός του αεροσκάφους μόνο μικρών αποσκευών για τα προσωπικά τους έγγραφα και μικροαντικείμενα, όπως μια τσάντα, έναν χαρτοφύλακα ή τσάντα βρεφικού εξοπλισμού.
Τέλος, η Emirates έχει θέσει σε εφαρμογή με την έγκριση της αρμόδιας Αρχής των Εμιράτων πρόσθετα μέτρα κοινωνικής απόστασης στους τερματικούς σταθμούς, στις εισόδους και στις πύλες του αεροδρομίων, καθώς επίσης μέσα σε όλα τα αεροσκάφη της εταιρείας.
Παρότι η πανδημία αρχίζει να δείχνει σημάδια υποχώρησης σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, μια σειρά από νέα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας εφαρμόζονται τόσο από τις αεροπορικές εταιρείες όσο και από τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.

Για παράδειγμα, στην Κίνα, όπου κάποιες εγχώριες πτήσεις έχουν αρχίσει να ομαλοποιούνται σταδιακά, οι αξιωματούχοι των διοικήσεων των αεροδρομίων έχουν αποφασίσει να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, όπως για παράδειγμα η πολλαπλή θερμομέτρηση των επιβατών σε διαφορετικά σημεία ελέγχου από την είσοδό τους στο αεροδρόμιο μέχρι την πύλη κάθε πτήσης λίγο πριν την επιβίβασή τους στο αεροπλάνο.
Με δεδομένο ότι ολοένα και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο ανακοινώνουν τα σχέδια τους για την επανέναρξη της πτητικής λειτουργία τους, είναι σίγουρο πως νέα πρόσθετα πρωτόκολλα ασφαλείας με αρκετά νέα μέτρα προστασίας των επιβατών και των πληρωμάτων, όπως η διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού πριν την επιβίβαση, θα αρχίζουν να εφαρμόζονται εκτεταμένα, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα των αεροπορικών ταξιδιών, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).