Κορωνόϊός: Ξεκίνησαν στις ΗΠΑ οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους του εμβολίου της Inovio

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της εταιρείας, το συγκεκριμένο εμβόλιο με τον κωδικό «INO-4800» έδειξε θετικά αποτελέσματα στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στα εργαστήρια της και σε δοκιμές σε ζώα.

Άρχισαν χθες το βράδυ οι δοκιμές του νέου εμβολίου με τον κωδικό «INO-4800» κατά του κορωνοϊού σε 40 υγιείς εθελοντές στο Κάνσας των ΗΠΑ μετά από έγκριση των αρμοδίων αρχών του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Inovio Pharmaceuticals.  

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της εταιρείας, το συγκεκριμένο εμβόλιο έδειξε θετικά  αποτελέσματα στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στα εργαστήρια της και σε δοκιμές σε ζώα. Όπως προέκυψε από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών, το εμβόλιο μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα με την έγχυση στο ανθρώπινο σώμα μιας γενετικά τροποποιημένης δομής DNA, η οποία αυξάνει σημαντικά την παραγωγή αντισωμάτων για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού.

Μια δεύτερη δοκιμή θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες σε 40 υγιείς εθελοντές στη Φιλαδέλφεια, προκειμένου να υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για την τελική αξιολόγηση του νέου εμβολίου. 

Όπως αναφέρουν αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, η Inovio Pharmaceuticals έχει προχωρήσει στην παραγωγή χιλιάδων δόσεων του «INO-4800» μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι οποίες θα χρησιμοποιούν στις πρώτες δύο φάσεις κλινικών δοκιμών.

Αν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι δοκιμές σε ανθρώπους, η διοίκηση της εταιρείας έχει ανακοινώσει ότι έχει τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής 1 εκατομμυρίου δόσεων έως το τέλους του έτους, ποσότητα που θα διατεθεί είτε για περαιτέρω δοκιμές, είτε για χρήση σε ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση μέχρι το εμβόλιο να λάβει οριστική έγκριση κυκλοφορίας από την Ομοσπονδιακή Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο της Inovio βασίζεται εν μέρει στην έρευνα για το εμβόλιο, που είχε αναπτύξει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού MERS και συνεπώς έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα περισσότερα υπό δοκιμή νέα εμβόλια άλλων εταιρειών. Η τεχνογνωσία και τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φέρεται να ήταν οι βασικοί λόγοι της επιδότησης των δοκιμών και της επιτάχυνσης της παραγωγής του εμβολίου από το ίδρυμα (Bill & Melinda Gates Foundation) του μεγαλομετόχου και πρώην CEO της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.