Κορωνόϊός: «Τεράστιο λάθος η μη χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου» επιμένουν Κινέζοι ειδικοί

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων της Κίνας Τζορτζ Γκάο, η σύσταση για την αποφυγή χρήσης προστατευτικής μάσκας προσώπου προς τους πολίτες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, παρότι βασίζεται σε επίσημη οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι «τεράστιο λάθος» και πρέπει να αλλάξει άμεσα από τις κυβερνήσεις.

«Τεράστιο λάθος» χαρακτήρισε την οδηγία για την μη χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου προς τους πολίτες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ που δεν είναι ασθενείς του κορωνοϊού (SARS-CoV-2 ) ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων της Κίνας, Τζορτζ Γκάο, αφήνοντας αιχμές για την επιμονή του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας να συστήνει στους αρμόδιους εθνικούς φορείς μια λανθασμένη πολιτική προστασίας του γενικού πληθυσμού. 

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην κινεζική τηλεόραση «είναι μεγάλο λάθος να μην φοράει κανείς μάσκα για να προστατευτεί κατά του κορωνοϊού» και πρόσθεσε πως η χώρες της Δύσης επιμένουν παρά τα δεδομένα από τα αντίστοιχα μέτρα στην Κίνα και την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. 

«Κατά την γνώμη μου, είναι μεγάλο λάθος που οι άνθρωποι δεν φοράνε μάσκες προσώπου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Επιστημονικά, είναι λάθος. Ο ιός μεταδίδεται με την άμεση επαφή και από τα σταγονίδια, όπως έχει αποδειχθεί» δήλωσε ο  Δρ Τζορτζ Γκάο, που έχει σπουδάσει στην Μεγ. Βρετανία, στις ΗΠΑ και την Κίνα, προσθέτοντας σχετικά με την σημασία της χρήσης μάσκας: «Τα σταγονίδια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Γι’ αυτό πρέπει να φοράς μάσκα προσώπου. Γιατί όταν κάποιος μιλάει, εκτοξεύονται σταγονίδια και μικρο-σταγονίδια από το στόμα του προς κάθε κατεύθυνση. Κι αυτό είναι γεγονός. Δεν συμβαίνει μόνο όταν βήχει ή φταρνίζεται κάποιος αλλά και όταν μιλάει, ειδικά με ένταση. Πολλοί άνθρωποι μολυνθεί αλλά είναι σε προ-συμπτωματική φάση και άλλοι είναι ασυμπτωματικοί ασθενείς και δεν το γνωρίζουν. Αν όλοι φοράνε μάσκες, τότε εμποδίζεται η μεταφορά του από τα σταγονίδια που τον μεταφέρουν σε άλλους και τους μολύνουν ». 

Επίσης, η χρήση της μάσκας προσώπου αποτελεί ένα πρώτο εμπόδιο ανάμεσα στα μολυσμένα σταγονίδια με τον κορωνοϊό και την ανώτερη αναπνευστική οδό (δηλ. την μύτη, το στόμα, τον ρινοφάρυγγας και τον λάρυγγας), που μένουν εντελώς ακάλυπτα χωρίς την χρήση μάσκας.  Γι’ αυτό η μάσκα καθίσταται απαραίτητη για όλους.

 Επικριτικός όμως ήταν ο Δρ Τζορτζ Γκάο  για τις περιπτώσεις χωρών (χωρίς όμως να τις κατονομάσει) με απουσία μέτρων αυτοπροστασίας στον γενικό πληθυσμό. Μια πολιτική που υιοθέτησαν αρχικά η Μεγ. Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Σουηδία (υποστηρίζοντας την θεωρία της «ανοσίας της αγέλης») και κατά την επιστημονική του άποψη είναι … τουλάχιστον «προβληματική». 

Από την δημόσια θερμομέτρηση στην απομόνωση πόλεων

Τέλος, επισήμανε ότι η χρήση θερμομέτρων και θερμικών καμερών για τον εντοπισμό ατόμων με υψηλό πυρετό που ενδεχομένως να ήταν ασθενείς του κορωνοϊού σε δημόσιους χώρους, δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες αλλά και σε ιδιωτικές εταιρείες που συνεχίζουν την λειτουργία τους, θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στα προληπτικά μέτρα όλων των χωρών για τον πλήρη έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας. Μια πρακτική που όχι μόνο δεν υιοθετήθηκε από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (ειδικά της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης) αλλά αντιμετωπίστηκε ως ακραίο μέτρο, το οποίο δεν εφαρμόστηκε τελικά, είτε με την αιτιολόγηση πως αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων (π.χ. Σουηδία, Δανία), είτε με το πρόσχημα της μικρής αποτελεσματικότητας, ειδικά σε σχέση με τις πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις! 

Αντιθέτως, η Κίνα προχώρησε σε εκτεταμένη και μαζική χρήση ψηφιακών θερμομέτρων από ειδικά κλιμάκια νοσηλευτικού προσωπικού στις εισόδους κτιρίων, καταστημάτων, σταθμών μέσων μαζικής μεταφοράς, δημόσιους χώρους και σε ορισμένες περιπτώσεις και σε συγκροτήματα πολυκατοικιών, μετά από κλήσεις πολιτών που κρίθηκαν ως πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού.

«Νομίζω πως λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού. Όπου και αν πάει κανείς στο εσωτερικό της Κίνας υπάρχουν ψηφιακά θερμόμετρα. Έπρεπε να προσπαθήσουμε να λαμβάνουμε την θερμοκρασία του κόσμου όσο πιο συχνά ήταν δυνατόν, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι όποιος έχει υψηλό πυρετό δεν θα βγαίνει έξω από το σπίτι του. Υπήρχαν άνθρωποι στην Ουχάν που βρέθηκαν με αυτό τον τρόπο θετικοί στον κορωνοϊό αλλά είχαν ήπια συμπτώματα» παραδέχτηκε ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων της Κίνας, που επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη του στο μέτρο της ολικής απομόνωσης των ασθενών και της επιβολής σκληρών μέτρων, όπως την απομόνωση συνοικιών, περιοχών και πόλεων, προκειμένου να ελεγχθεί αποτελεσματική η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα.  

Την ίδια άποψη σχετικά με την χρήση μάσκας, παρά την αντίθετη οδηγία του Π.Ο.Υ. αλλά και την εφαρμογή πολλαπλών μέτρων προστασίας και ανίχνευσης κατά της πανδημίας υποστηρίζουν πολλοί ακόμα επιστήμονες και ειδικοί από την Κίνα, όπως επίσης και από άλλες χώρες της Ασίας όπως την Ν.Κορέα, την Ταϊβάν και την Σιγκαπούρη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ