Κορωνοϊός: Κατά λάθος… ανακάλυψη πιθανής θεραπείας!

Το εμβόλιο κατά του μυκοβακτηρίου της φυματίωσης (Mycobacterium tuberculosis), που ανακαλύφθηκε πριν από 100 χρόνια, φαίνεται ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθενείς από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες. Αρχίζουν άμεσα δοκιμές σε ΗΠΑ, Ολλανδία, Κίνα και Αυστραλία.

Το εμβόλιο κατά του μυκοβακτηρίου της φυματίωσης (Mycobacterium tuberculosis), που ανακαλύφθηκε το 1921 και είναι γνωστό επιστημονικά ως «εμβόλιο BCG» ( από τα αρχικά του βάκιλου Calmette–Guérin) ή απλά ως «αντιφυματικό εμβόλιο», όταν χορηγήθηκε σε ασυμπτωματικούς ασθενείς του κορωνοϊού, προκάλεσε την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ενίσχυσή του σε άτομα από ευπαθείς ομάδες, όπως οι διαβητικοί, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες από δυο ερευνητικά κέντρα νοσοκομείων των ΗΠΑ που ενημέρωσαν ήδη το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ για την  απρόσμενη ανακάλυψή τους! 

Παρότι η φυματίωση προκαλείται από ένα είδος βακτηρίου και το Σύνδρομο Οξείας ναπνευστικής Δυσχέρειας (COVID-19) από κορωνοϊό (SARS-Cov-2) για άγνωστους προς το παρόν λόγους το συγκεκριμένο εμβόλιο επιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και προκαλεί μια έντονη και δυναμική ανοσιολογική αντίδραση που - σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες -  έχει «ευεργετικά αποτελέσματα» για τους ασθενείς.

Πριν από λίγες ώρες, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Υγείας, Δρ. Άντονι Φαούτσι, ένας από τους γνωστότερους ειδικούς λοιμωξιολόγους και σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε ότι παρότι πρόκειται για μια... αντισυμβατική προσέγγιση για την θεραπεία του κορωνοϊού, θα πραγματοποιηθούν κλινικές έρευνες στις ΗΠΑ. Αρχικά στην Βοστόνη από την ομάδα της Δρος Ντενίζ Φάουστμαν, διευθύντριας Ανοσιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγήτρια ιατρικής στο διάσημο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Αν οι πρώτες δοκιμές αποδειχθούν αποτελεσματικές, τότε θα προχωρήσει απευθείας στην δοκιμή του εμβολίου σε 1000 άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό διαφόρων νοσοκομείων της χώρας που έχουν δηλώσει ήδη εθελοντική συμμετοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δοκιμές σε ανθρώπους πρόκειται να διεξαχθούν παράλληλες στην Ολλανδία, την Κίνα και την Αυστραλία, ενώ ενδιαφέρον έχουν δείξει πολλές ακόμα χώρες, όπως ο Καναδάς, το Μεξικό και η Νέα Ζηλανδία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το «εμβόλιο BCG» θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως «το ασφαλέστερο εμβόλιο που αναπτύχθηκε ποτέ», με περισσότερο από 3 δισεκατομμύρια εμβολιασμούς χωρίς παρενέργειες τα τελευταία 100 χρόνια.

Επίσης, το συγκεκριμένο εμβόλιο ως φαρμακευτικό προϊόν έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου φαρμάκων 150 χωρών σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οπότε δεν θα χρειαστεί να περάσει την διαδικασία την έγκρισης όπως άλλα πιθανά εμβόλιο ή νέα φάρμακα κατά του κορωνοϊού.