Κορωνοϊός: Το πρώτο εμβόλιο σε τελική φάση ανακοίνωσε επίσημα η Novavax

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, οι τελικές δοκιμές του νέου εμβολίου σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, το Ιούλιο θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αμέσως μετά θα υποβληθεί αίτηση για την έγκριση της μαζικής παραγωγής.

Την ολοκλήρωση της ανάπτυξης ενός νέου εμβολίου για την πρόληψη από τον κορωνοϊό και την έναρξη των τελικών δοκιμών σε ανθρώπους τον επόμενο μήνα ανακοίνωσε χθες το βράδυ επίσημα η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Novavax,  το συγκεκριμένο εμβόλιο με την κωδική ονομασία«NVX-CoV2373» είναι έτοιμο για τελικές δοκιμές σε ανθρώπους και συνεπώς είναι υποψήφιο προς έγκριση για μαζική παραγωγή από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) καθώς έχει περάσει επιτυχώς όλες τις απαραίτητες εργαστηριακές δοκιμασίες και τους αναγκαίους ελέγχους τόσο για την ασφάλειά του όσο και για την αποτελεσματικότητά του.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι σταθερή μια πρωτεΐνη προσύντηξης που παρασκευάζεται με τη χρήση της αποκλειστικής τεχνολογίας νανοσωματιδίων της Novavax και έχει διπλή δράση. Στις κλινικές δοκιμές που προηγήθηκαν φέρεται μάλιστα να επέδειξε υψηλή αποτελεσματικότητα στην ανοσιολογική ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ζώων  αλλά και στην ουδετεροποίηση του κορωνοϊού στον οργανισμό.   

Μάλιστα η αμερικανική εφημερίδα «New York Post» χαρακτηρίζει το εμβόλιο της Novavax ως «το ιδανικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού»! 

Αισιοδοξία για επιτυχημένες τελικές δοκιμές  

«Οι επιστήμονές μας επέλεξαν ένα ιδανικό υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ανάμεσα σε έναν αριθμό παραγομένων σκευασμάτων από τις εξειδικευμένες έρευνές μας, με την συνεργασία του Δρ Μάθιου Φρίμαν. Το συγκεκριμένο εμβόλιο με τον κωδικό “NVX-CoV2373” παράγει υψηλά ποσοστά αδρανοποιημένων αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού σε εργαστηριακές δοκιμές σε ζωικούς οργανισμούς » δήλωσε ο Διευθ. Σύμβουλος και Πρόεδρος του Τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης της Novavax, Γκρέγκορι Γκλεν και συμπλήρωσε: «Επιπροσθέτως, έχουμε εργαστεί στενά με συναδέλφους μας ερευνητές στην εταιρεία “Emergent BioSolutions” για μεταφέρουμε την τεχνογνωσία και την τεχνολογία παραγωγής για την επιτάχυνση του εμβολίου για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους με τις υψηλότερες προδιαγραφές και τα τυποποιημένα στάνταρντ “GMP”. Με τις ηρωικές προσπάθειες του επιστημονικού δυναμικού και των συνεργατών μας, έχοντας και την οικονομική υποστήριξη ενός παγκόσμιου οργανισμού, όπως ο “Συνασπισμός Καινοτομιών Ετοιμότητας για Επιδημίες”, μπορούμε να έχουμε τα προκαταρκτικά δεδομένα των δοκιμών σε ανθρώπους τον Ιούλιο». 

Η εταιρεία με έδρα το Γκέτισμπεργκ του  Μέριλαντ ανακοίνωσε πως το – υποψήφιο – εμβόλιό της (NVX-CoV2373) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το υποβοηθητικό ανοσοενισχυτικό της φαρμακευτικό σκεύασμα Matrix-M, για να ενισχύσει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος ακόμα και για άτομα από τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Αν οι δοκιμές ολοκληρωθούν με επιτυχία θα γίνει εκτίμηση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του εμβολίου μέχρι τον Ιούλιο και στην συνέχεια θα υποβληθεί αίτηση για την επίσημη έγκριση της χρήσης του, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η μαζική παραγωγή του εμβολίου στις ΗΠΑ.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ