Κορωνοϊός: Ταυτοποιήθηκαν 6 νέα στελέχη τις τελευταίες 4 εβδομάδες από διεθνή επιστημονική ομάδα!

Σύμφωνα με Αμερικανούς, Κινέζους και Ευρωπαίους επιστήμονες ο κορωνοϊός (SARS-CoV-2) μεταλλάσσεται σχεδόν κάθε 15 ημέρες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον συνολικά 8 στελέχη και όχι μόνο δυο, όπως είχαν ανακοινώσει τον περασμένο μήνα οι κινεζικές αρχές.

Έξι νέα στελέχη του κορωνοϊού (SARS-CoV-2) σε σχέση με την αρχική μελέτη των ερευνητών της Σχολής Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και του Ινστιτούτου Παστέρ της Σαγκάης, ταυτοποιήθηκαν από Αμερικανούς, Κινέζους και Ευρωπαίους επιστήμονες, οι οποίοι καταγράφουν από τα τέλη Δεκεμβρίου καθημερινά τα δεδομένα για την εξάπλωση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως μετά την αρχική του μετάλλαξη του σε δυο στελέχη (“τύπος L” και “τύπος S”), ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται το τελευταίο δίμηνο σχεδόν κάθε 15 ημέρες, αλλά σύμφωνα με την μελέτη των 8 στελεχών που έχουν εντοπιστεί σε βιολογικά δείγματα ασθενών στην Αμερική και την Ευρώπη, το πιο επιθετικό και παθογόνα παραμένει το αρχικό στέλεχος “τύπου L”, το ένα από τα δυο που εντοπίστηκαν από Κινέζους επιστήμονες σε ασθενείς στην πόλη Ουχάν τις πρώτες εβδομάδες της επιδημίας. 

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή του διεθνούς επιστημονικού project NextStrain, Δρ Τρέβορ Μπέντφορντ, έχουν συλλεχθεί δεδομένα από το γονιδίωμα πάνω από 1500 διαφορετικών δειγμάτων κορωνοϊού από όλο τον κόσμο και οι αναλύσεις έδειξαν πως υπάρχουν νέες μεταλλάξεις του ιού, σε αντίθεση με την πρόσφατη επιστημονική διαπίστωση για την ύπαρξη δυο αρχικών στελεχών (“τύπος L”, “τύπος S”) που είχε ανακοινωθεί από τις κινεζικές αρχές και είχε δημοσιευτεί επίσημα στις αρχές Μαρτίου στο περιοδικό «National Science Review» της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. 

Αντιθέτως, όπως υποστηρίζει ο Δρ  Μπέντφορντ (ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες  Βιοπληροφορικής, με ειδικότητα Υπολογιστική Βιολογία) και οι συνεργάτες του, ο κορωνοϊός  μεταλλάσσεται πλέον σχεδόν κάθε 15 ημέρες, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη απομονωθεί και ταυτοποιηθεί από επιστήμονες σε διαφορετικές χώρες συνολικά 8 στελέχη του! 

Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και νέα, άγνωστα, ως σήμερα στελέχη του κορωνοϊού καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι αναλύσεις ενός μέρους των δειγμάτων που ξεπερνούν πλέον τα 1,4 εκατομμύρια παγκοσμίως. 

Ανάλυση του ρυθμού μετάλλαξης

Μάλιστα, εξήγησε αναλυτικά την διαδικασία αποκωδικοποίησης της γενετικής αλληλουχίας του κορωνοϊού,  της καταγραφής των μεταλλάξεων του και την μεθοδολογία της ιχνηλάτησης  κάθε μετάλλαξης στο νέο τεύχος της αμερικανικής έκδοσης του περιοδικού «National Geographic». 

Με βάση τα νέα δεδομένα φαίνεται πως ο κορωνοϊός (SARS-Cov-2) μεταλλάσσεται πολύ αργά σε σχέση με την κοινή γρίπη (περίπου 8 ως 10 φορές) και σχετικά πιο αργά σε σχέση με τον κορωνοϊό SARS του 2003, αλλά είναι πολύ πιο μεταδοτικός από όλους τους προηγούμενους γνωστούς κορωνοϊούς του τελευταίου αιώνα. 

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα από το συγκεκριμένο διεθνές πρόγραμμα επιστημονικής συνεργασίας προέκυψαν κρίσιμα στοιχεία για την εξάπλωση της επιδημίας στις ΗΠΑ, που παρέμεναν άγνωστα μέχρι πριν από λίγες ημέρες. 

Ταυτοποίηση στελεχών και μεταλλάξεων

Αυτή η διαδικασία ανέδειξε σημαντικά στοιχεία, τα οποία θα βοηθήσουν τόσο τους ερευνητές όσο και τους γιατρούς σε πολλές χώρες. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «USA Today» ο καθηγητής του Τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσιολογίας του Ινστιτούτου Ερευνών Σκριπς (SRI), Δρ Κρίστιαν Άντερσεν τα περισσότερα δείγματα κορωνοϊού  στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ (για παράδειγμα στην Ν.Υόρκη) προέρχονται από την Ευρώπη, στην οποία μεταδόθηκαν από ασθενείς που μολύνθηκαν σε περιοχές της Κίνας, ενώ τα περισσότερα δείγματα κορωνοϊού συνδέεται με ένα μεταλλαγμένο στέλεχος, που εντοπίστηκε μεν αρχικά στην Ουάσινγκτον αλλά προέρχεται από τα πρώτα στελέχη του ιού στην Κίνα, έχοντας μεταλλαχθεί τρεις φορές πριν την…άφιξή του στις ΗΠΑ. 

Τα συμπεράσματα του Δρος  Μπέντφορντ και των συνεργατών του από το διεθνές δίκτυο του project NextStrain επιβεβαιώνουν πλήρως τα συμπεράσματα της μελέτης της ερευνητικής ομάδας Ιατρικής και Λοιμωδών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής  του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, που ανακοινώθηκαν πριν από μια εβδομάδα και των πρώτων στοιχείων της – εν εξελίξει-  έρευνας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από δυο εβδομάδες. 

Με βάση τα συμπεράσματα από την συγκεκριμένη ανάλυση για τα στελέχη, την μετάλλαξη και το γονιδίωμα του κορωνοϊού, οι ερευνητές που έχουν επικεντρωθεί στην ανακάλυψη εμβολίου, θα έχουν πλέον περισσότερα δεδομένα στην διάθεσή τους κι αυτό ενδεχομένως μπορεί να επιταχύνει ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες για την παραγωγή του πρώτου ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ