Αποκάλυψη-σοκ: Ο κορωνοϊός μεταδίδεται με την ομιλία και την αναπνοή!

Έρευνα ειδικής επιτροπής της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών και Ιατρικής αποκαλύπτει ότι ο νέος κορωνοϊός (SARS-CoV-2) μπορεί να μεταφερθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο ακόμα και με την αναπνοή και όχι μόνο με τον βήχα και το φτάρνισμα.

Στο συμπέρασμα πως ο νέος κορωνοϊός (SARS-CoV-2), που προκαλεί το νέο Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο COVID-19, μπορεί να μεταφερθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με την ομιλία αλλά ακόμα και με την αναπνοή (και όχι μόνο με τον βήχα και το φτάρνισμα, όπως πίστευαν οι επιστήμονες) κατέληξε ειδική επιτροπή της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών και Ιατρικής. 

Το σχετικό πόρισμα της ειδικής επιτροπής κορυφαίων Αμερικανών επιστημόνων στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες  από διάφορες ειδικότητες, επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι, παραδόθηκε μετά το αίτημα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτικής των Επιστημών και της Τεχνολογίας παραδόθηκε στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να ενημερωθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και τα μέλη της κυβέρνησης. 

Μέχρι πρόσφατα επιστήμονες και γιατροί σε όλο τον κόσμο είχαν την αντίληψη ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται μόνο με τον βήμα ή το φτάρνισμα μέσω των μικρο-σταγονιδιών που μεταφέρουν το ιό σε απόσταση μερικών μέτρων. Αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι τα μικρο-σταγονίδια μπορούσαν να εκτοξευτούν σε απόσταση ενός ως 2 μέτρων, ενώ προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες σε κλειστούς χώρους (ασανσέρ, καμπίνες αεροσκαφών, βαγόνια τραμ, μετρό, κλιματιζόμενες αίθουσες, κ.α.) μπορεί να μεταφερθεί τελικά σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις (μέχρι και 10 μέτρα) ενώ παράλληλα ο ιός μπορεί να παραμείνει σε αντικείμενα και επιφάνειες από μερικές ώρες μέχρι και 3 ημέρες, αναλόγως του υλικού. 

Στο πόρισμα της συγκεκριμένης επιτροπής αναφέρεται επίσης ότι τα μικροσταγονίδια που παράγονται απευθείας από ασθενείς του κορωνοϊού μπορούν να μεταφερθούν ως αερόλυμα (με το φαινόμενο του «μικρο-αεροψεκασμού») με ιικό φορτίο κατά την διάρκεια της ανθρώπινης ομιλίας, ιδιαίτερα σε στιγμές έντασης αλλά και -υπό συγκεκριμένες συνθήκες- απλά με την αναπνοή καθώς η ανάσα των ασθενών εμπεριέχει μικρο-σταγονίδια με ιικό φορτίο που μεταδίδει σχετικά εύκολα τον κορωνοϊό σε άλλα άτομα στο περιβάλλοντα χώρο, που δεν φορούν προστατευτικές μάσκες προσώπου. 

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ακόμα ότι ο κορωνοϊός μπορεί να εισέλθει στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου, όχι μόνο από το στόμα και την μύτη αλλά από τα μάτια (εφόσον έρθουν σε επαφή με τα χέρια ή απευθείας με τα μικρο-σταγονίδια αλλά και από μικρές πληγές ή αμυχές στο δέρμα. Ως σήμερα ο μηχανισμός δράσης του κορωνοϊού δεν είχε μελετηθεί διεξοδικά και υπήρχαν πολλές απορίες για την εξαιρετικά επιθετική συμπεριφορά  του. Είναι χαρακτηριστικό πως είχε διαπιστωθεί ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτικός ακόμα και με μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, όπως είχαν αποδείξει τα σημαντικά κρούσματα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην Ασία και την Ευρώπη (κυρίως στην Ιταλία). 

Αξίζει τέλος να τονισθεί πως τα στοιχεία της νέας έρευνας εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την μεγάλη μεταδοτικότητα του νέου κορωνοϊού σε σχέση με προηγούμενες πανδημίες (SARS, MERS) αλλά και τις πιο επιθετικές μορφές της γρίπης. Επίσης, η νέα έρευνα δίνει εξήγηση και στο ερώτημα πως ασυμπτωματικοί ασθενείς επιμολύνουν άλλα άτομα πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της λοίμωξης από τον κορωνοϊό και βρεθούν θετικοί στα ειδικά τεστ ανίχνευσης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ