Δανία: Αρχίζουν τελικές δοκιμές δραστικής ουσίας για την θεραπεία του κορωνοϊού

Στην χορήγηση της δραστικής ουσίας «camostat mesilate» σε 180 εθελοντές-ασθενείς θα προχωρήσουν άμεσα Δανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Άαρχους, μετά τα επιτυχημένα πειράματα που πραγματοποίησαν σε εργαστηριακές συνθήκες.

Δανοί ερευνητές από το εργαστήριο μικροβιολογίας του κλινικής του Πανεπιστημίου Άαρχους ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν άμεσα τις τελικές κλινικές δοκιμές για την θεραπεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό (COVID) με μια νέα φαρμακευτική δραστική ουσία, που ονομάζεται «camostat mesilate». 

Η προκαταρκτική έρευνα των Δανών ερευνητών έδειξε ότι η camostat mesilate εμποδίζει την είσοδο του κορωνοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα, που αποτελεί την πρώτη φάση της «επίθεσης» για την μόλυνση του ανθρωπίνου οργανισμού από τον κορωνοϊό. Σε εργαστηριακές συνθήκες αποδείχθηκε ότι η εισαγωγή των κυττάρων του ξενιστή του κορωνοϊού (SARS-CoV- 2) εξαρτάται από τον υποδοχέα ACE242 CoV ACE2 και μπορεί να αποκλειστεί από κλινικά αποδεδειγμένο αναστολέα της πρωτεάσης της κυτταρικής σερίνης TMPRSS2, η οποία χρησιμοποιείται από το SARS-CoV- 2 για τη δημιουργία πρωτεϊνών. Με αυτό τον τρόπο η camostat mesilate μπλοκάρει τον υποδοχέα και καθιστά εξαιρετικά δύσκολη ως αδύνατη την διείσδυση του κορωνοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα, 

«Τα κλινικά αποτελέσματα των εργαστηριακών ερευνών μας υποδεικνύουν ότι η camostat mesilate μπορεί να προστατεύσει τα ανθρώπινα κύτταρα από τον κορωνοϊό» δήλωσε ο Δρ  Μάρκους Χόφμαν και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε ότι με τον ίδιο τρόπο θα λειτουργήσει και στους ασθενείς και κυρίως ότι θα είναι πάνε όλα καλά». 

Η συγκεκριμένη ουσία έχει ήδη εγκριθεί ως μια από τις δραστικές ουσίες σε φάρμακο γνωστής ιαπωνικής εταιρείας για την αντιμετώπιση φλεγμονών στο πάγκρεας.

Εντυπωσιακές κλινικές δοκιμές

Στην κλινική δοκιμή θα χορηγηθεί σε 180 ασθενείς για έναν μήνα ενώ η ανάλυση των δεδομένων θα ξεκινήσει όταν οι πρώτοι 100 θα έχουν ολοκληρώσει έναν μηνιαίο κύκλο, για την εξαγωγή συμπερασμάτων αποτελεσματικότητας και παρενεργειών. Από το ίδιο δείγμα ασθενών θα ακολουθήσει ένας δεύτερος μήνας παρακολούθησης.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, σε άλλους ασθενείς θα χορηγηθούν δυο δόσεις των 100 mg ημερησίως για 5 ημέρες καθώς είναι η μέγιστη δόση του φαρμάκου για την φλεγμονή στο πάγκρεας, που έχει κριθεί ως ασφαλής ενώ σε άλλους θα χορηγηθεί τρεις φορές ημερησίως ένα «εικονικό σκεύασμα» («placebo»)για το ίδιο χρονικό διάστημα και θα παρατηρηθούν τα συμπτώματα και η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Το μεγάλο ερώτημα των ερευνητών παραμένει ωστόσο αν η δραστική ουσία θα μπορέσει να στοχοποιήσει τον κορωνοϊό στους πνεύμονες και συνεπώς να μειώσει σημαντικό το ποσοστό θανάτων από πνευμονία και επιπλοκές του αναπνευστικού συστήματος. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εφόσον η πρόβλεψη της δράσης της camostat mesilate αποδεχτεί, σωστή τότε ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη αποτελεσματική θεραπεία μέσα στους επόμενους δυο μήνες. 

Αξίζει να σημειωθεί πως δυο άλλες έρευνες που ολοκληρώθηκαν τον προηγούμενο μήνα στην Δανία και στην Γερμανία είχαν δείξει ότι η συγκεκριμένη ουσία εμποδίζει την μόλυνση πειραματόζωων από τον κορωνοϊό ενώ σε εργαστηριακές συνθήκες αδρανοποιεί τον νέο κορωνοϊό (SARS-Cov-2) σε ποσοστό 90%.