ΕΡΕΥΝΑ: Η υδροξυχλωροκίνη είναι το πιο δραστικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού!

Περισσότεροι από 6000 γιατροί σε 30 χώρες θεωρούν την υδροξυχλωροκίνη ως την «πιο αποτελεσματική θεραπεία» κατά του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με διεθνή έρευνα της εταιρείας Sermo.  

Εξαιρετικά αποτελεσματική στην θεραπεία ασθενών από τον κορωνοϊό (COVID-19) φέρεται να είναι η υδροξυχλωροκίνη (hydroxychloroquine ), σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα διεθνούς έρευνας στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 6000 γιατροί από νοσοκομεία και κλινικές σε  30 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο. 

Σύμφωνα, με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας ιατρικών ερευνών και μελετών Sermo, το 37% των γιατρών χαρακτήρισε την χρήση της υδροξυχλωροκίνη ως την «πιο αποτελεσματική θεραπεία» κατά του νέου κορωνοϊού από μια λίστα 15 διαφορετικών φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται ως πειραματικές θεραπευτικές αγωγές. Σε άλλες χώρες χρησιμοποιείται ως βασικό φάρμακο και σε άλλες σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, σύμφωνα με τις οδηγίες των εθνικών οργανισμών δημόσιας υγείας της χώρας τους. Στην πλειονότητά τους οι γιατροί εκτιμούν ότι η υδροξυχλωροκίνη είναι η «πιο δραστική ουσία» στους ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση. 

Στην ίδια έρευνα αποκαλύπτεται ότι τα τρία βασικά στοιχεία των πιο διαδεδομένων θεραπευτικών αγωγών παγκοσμίως είναι: τα αναλγητικά (56%), η αζιθρομυκίνη (41%) και η  υδροξυχλωροκίνη (33%). 

Η πρώτη επιλογή των γιατρών στις Μ.Ε.Θ.  

Όπως αναδεικνύεται από την συγκεκριμένη έρευνα η υδροξυχλωροκίνη είναι η πρώτη επιλογή των γιατρών στις κλίνες Μ.Ε.Θ., στους ασθενείς με αναπνευστική υποστήριξη και στους θαλάμους αρνητικής πίεσης. Ειδικά στην χώρες της Νότιας Ευρώπης και την Βραζιλία φαίνεται να είναι το βασικό μέσο θεραπευτικής αγωγής, που χρησιμοποιούν οι γιατροί.

Η χρήση της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό ( COVID-19) σε ποσοστό 72%  στην Ισπανία, 49% στην Ιταλία και 41% στην Βραζιλία. Εξίσου υψηλό είναι το ποσοστό χρήσης της στον Μεξικό ( 39%), την Γαλλία (28%) και… προσφάτως στις ΗΠΑ (23%). Αντιθέτως, μικρότερη είναι η χρήση της σε χώρες όπως στην Γερμανία (17%), τον Καναδά(16%) και την Μεγ. Βρετανία (13%) ενώ στην Ιαπωνία χρησιμοποιείται σπανιότερα (7% ) και μάλιστα σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.  

Υψηλή αποτελεσματικότητα

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας κατά του κορωνοϊού, με βάση την υδροξυχλωροκίνη, σύμφωνα με τις απαντήσεις των γιατρών που την χρησιμοποιούν σε ασθενείς με βαριά συμπτώματα φαίνεται πως σε 4 χώρες έχει εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα:  75% στην Ισπανία, 53% στην Ιταλία, 44% στην Κίνα, 43% στην Βραζιλία, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα σε τρεις ακόμα χώρες: στην Γαλλία (29%), στις ΗΠΑ (23%) και στην Μεγ. Βρετανία (13%).

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην διαφορετική μεθοδολογία της χρήσης της υδροξυχλωροκίνης, όπου στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται κυρίως στους ασθενείς υψηλού κινδύνου (ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένη, άτομα με υποκείμενα νοσήματα, κ.α.) ενώ στις υπόλοιπες χώρες χρησιμοποιείται σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάστασή τους μέχρι και σε ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ώστε να βελτιωθεί η κλινική τους εικόνα. Στην συγκεκριμένη έρευνα μάλιστα προκύπτει ότι οι γιατροί ακολουθούν τρεις διαφορετικές επιλογές στην χορήγηση της υδροξυχλωροκίνης: το 38% επιλέγει την χορήγηση δυο δόσεων των 400 mg την πρώτη ημέρα και στην συνέχεια την ίδια δόση μια φορά ημερησίως για τις επόμενες 5 ημέρες ενώ το 26% χορηγεί στους ασθενείς 400 mg δυο φορές ημερησίως για την πρώτη ημέρα και στην συνέχεια η θεραπευτική αγωγή προσαρμόζεται στο ήμισυ (200 mg) για μια φορά ημερησίως για άλλες 4 ημέρες.

Με βάση τα συγκεκριμένα ευρήματα εξηγείται πλέον και η εσπευσμένη έγκριση της υδροξυχλωροκίνης για την θεραπεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό την περασμένη εβδομάδα από την Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, προκειμένου να γίνει νόμιμη η χορήγησή της από τους γιατρούς στα νοσοκομεία και τις κλινικές όλης της χώρας υπό το καθεστώς της «ειδικής άδειας εκτάκτου ανάγκης» χωρίς τον κίνδυνο μαζικών αγωγών από συγγενείς θυμάτων για μη εγκεκριμένη χρήση πειραματικής θεραπείας ή φαρμάκου. 

Η διπλή κινεζική έρευνα 

Τον περασμένο Φεβρουάριο μια ομάδα ερευνητών στο Κρατικό Εργαστήριο Ιολογίας στην πόλη Ουχάν της Κίνας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ερευνών του Πεκίνου είχαν μελετήσει τρία διαφορετικά φάρμακα για την θεραπεία του κορωνοϊού και μια δεύτερη ομάδα είχε πραγματοποιήσει πειράματα σε ένα είδος αφρικανικού πιθήκου (Αφρικανικός πράσινος πίθηκος της Τανζανίας). Από τα τρία φάρμακα η  υδροξυχλωροκίνης ήταν η πιο ισχυρή (ειδικά σε σχέση με την χλωροκίνη) στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού στα κύτταρα των πιθήκων, όπως επίσης και στα κύτταρα του ήπατος των αφρικανικών  πράσινων πιθήκων της Τανζανίας. Οι δυο έρευνες είναι ακόμα σε εξέλιξη και αναμένονται τα οριστικά επιστημονικά αποτελέσματα των δυο ερευνητικών ομάδων από την Κίνα. 

Νέα έρευνα και στην Ευρώπη 

Τέλος, στην Μεγ. Βρετανία είναι σε εξέλιξη μια νέα έρευνα, με τον κωδικό “COPCOV” για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης στην πρόληψη της μόλυνσης από τον κορωναϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες θα μετέχουν 40.000 άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό του εθνικού συστήματος υγείας της Μεγ. Βρετανίας, που έρχονται σε επαφή με ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό (COVID-19). Τον σχεδιασμό και την διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας έχουν αναλάβει Βρετανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχοντας εξασφαλίσει την συμμετοχή διεθνών ειδικών στην παθολογία των κορωνοϊών και την πλήρη χρηματοδότηση από το μη-κερδοσκοπικό οργανισμό «Wellcome Trust». 

Αξίζει να σημειωθεί πως η υδροξυχλωροκίνη είναι στην λίστα με την στοχευμένη έρευνα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για την κατά προτεραιότητα έρευνα πιθανής αποτελεσματικής θεραπευτικής αγωγής κατά του κορωνοϊού. Όμως, παρότι μπορεί να υπάρχει ήδη ενδείξεις για την θεραπευτική αξία της υδροξυχλωροκίνης, ο Π.Ο.Υ. προτείνει στους οργανισμούς υγείας σε όλο τον κόσμο να χρησιμοποιείται μόνο σε κλινικές δοκιμές μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγησής της, με βάση τα διεθνή φαρμακευτικά ερευνητικά πρωτόκολλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ