Γρίπη: Στους 90 έφθασαν οι νεκροί στην Ελλάδα!

«Η γρίπη είναι ένας παγκόσμιος φονιάς! Έχουμε πολλά κρούσματα» δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτ. Τσιόδρας, αποκαλύπτοντας πως μόνο την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν 6 νέα θύματα σε όλη την χώρα.

Η αναβάθμιση της επιδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) σε «πανδημία» μπορεί να έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τόσο της κυβέρνησης όσο και των πολιτών, όμως η εποχική γρίπη συνεχίζει αθόρυβα το τελευταίο τρίμηνο να εξαπλώνεται και να προσθέτει νέα ονόματα στην λίστα με τα θύματά της στην χώρα μας. 

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του εκπροσώπου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τις 12 Μαρτίου ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της γρίπης έφτασε τα 90 ! 

Τα 83 από τα 90 θύματα της γρίπης ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Ωστόσο, εμβολιασμένοι ήταν μόλις οι 33, δηλαδή το 39,8% ενώ στην πλειονότητά τους (60,2%) τα θύματα του ιού δεν είχαν κάνει το απαραίτητο εμβόλιο για την γρίπη. 

«Η γρίπη είναι ένας παγκόσμιος φονιάς! Είναι ένας ιός εξαιρετικά επικίνδυνος και θανατηφόρος. Είναι ένας ιός που εξελίσσεται, αλλάζει και μεταλλάσσεται κάθε χρόνο. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή» δήλωσε ο καθηγητής Σωτ. Τσιόδρας και τόνισε: «Θέλω να το επισημάνω αυτό… Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε λόγω του κορωνοϊού. Έχουμε πολλά κρούσματα και θύματα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα μέτρα προστασίας και κυρίως την πρόληψη, όπως προτείνει και ο Π.Ο.Υ.»

Μάλιστα, υπογράμμισε τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από την γρίπη.

Την τελευταία εβδομάδα (2-8 Μαρτίου) εισήχθησαν άλλοι 2 ασθενείς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ καταγράφηκαν 6 νέοι θάνατοι. Το σύνολο των νοσηλευθέντων σε Μ.Ε.Θ. από τις αρχές του χρόνου μέχρι τις 8 Μαρτίου ήταν 217.

Κατά την προηγούμενη εβδομάδα ελέγχθηκαν στα εργαστήρια της χώρας για ιούς γρίπης 206 κλινικά δείγματα από νοσοκομεία. Εξ αυτών, 47 (ποσοστό 22,8%) ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 21 (44,7%) ήταν τύπου Α και τα 26 (55,3%) ήταν τύπου Β. Από το συνολικό αριθμό των θυμάτων, οι 53 ήταν άνδρες και οι 37 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη.

Σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα είναι αυξημένη, αλλά με πτωτική τάση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ