Κορωνοϊός: “Ζωντανός” έως και τρεις ημέρες πάνω σε επιφάνειες!

Έως τρεις μέρες μπορεί να επιβιώσει ο κορωνοϊός πάνω σε επιφάνειες σύμφωνα με νέα δεδομένα που προκύπτουν από έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης και άλλων ερευνητών, ενώ στον αέρα, ο ιός μένει “ζωντανός” μέχρι και τρεις ώρες!

Επομένως, οι άνθρωποι ενδέχεται να μολύνονται με τον ιό μέσω του αέρα όπως και αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες και όχι μόνο μέσω άμεσης επαφής με άλλο άνθρωπο. Λέμε ενδέχεται γιατί από την έρευνα δεν αποδεικνύεται ότι υπάρχουν όντως κρούσματα που έχουν μολυνθεί με αυτόν τον τρόπο και αυτό είναι κάτι που υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

“Δεν ισχυριζόμαστε σε καμία περίπτωση ότι υπάρχει μετάδοση του ιού μέσω του αέρα”, αλλά η έρευνα δείχνει ότι ο ιός παραμένει “ζωντανός” για μεγάλες περιόδους υπό αυτές τις συνθήκες και έτσι είναι θεωρητικά δυνατό, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Neeltje van Doremalen, από το National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Για την έρευνα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν νεφελοποιητή ώστε να ψεκάσουν δείγματα του Covid-19 στον αέρα, και να δημιουργήσουν μία προσομοίωση του τι συμβαίνει όταν βήχει ένας φορέας. Με αυτόν τον τρόπο διαπίστωσαν ότι ο ιός επιβιώνει στον αέρα μέχρι και τρεις ώρες, όμως πολύ περισσότερο σε επιφάνειες.

Για παράδειγμα, σε χαρτόνι ο ιός επιβιώνει μέχρι 24 ώρες ενώ σε χάλκινη επιφάνεια πολύ λιγότερο, δηλαδή για τέσσερις ώρες, όμως σε επιφάνεια από πλαστικό και από ανοξείδωτο χάλυβα ο νέος κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει για δύο με τρεις ημέρες!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ