ΗΠΑ: Απάντηση-σφαλιάρα σε Ερντογάν από Τραμπ!

Αρνητική απάντηση από τις ΗΠΑ στο αίτημα της Τουρκίας για την χορήγηση συστημάτων Πάτριοτ για την ενίσχυση της άμυνας του τουρκικού στρατού στην Συρία.

Αρνητική είναι ανεπισήμως η απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης στο αίτημα της κυβέρνησης Ερντογάν για την χορήγηση συστημάτων Πάτριοτ για την ενίσχυση της άμυνας του τουρκικού στρατού στις επιχειρήσεις που διεξάγει στο Συριακό έδαφος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal» ανώτατοι αξιωματούχοι του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας έχουν ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πως το αίτημα της Τουρκίας πρέπει να απορριφθεί λόγω της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ρωσίας, που θέτει σε κίνδυνο τα μυστικά της τεχνολογίας του αναβαθμισμένου συστήματος Πάτριοτ ενώ παράλληλα η πώληση, παραχώρηση ή διάθεση αυτού του οπλικού συστήματος έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες αποφάσεις για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας λόγω της αγοράς του οπλικού συστήματος S-400 από την Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Πενταγώνου είναι σε επιχειρησιακή λειτουργία δυο τουλάχιστον συστοιχίες ενώ έχουν παραληφθεί περισσότεροι από 120 πύραυλοι από την Ρωσία. 

Η Τουρκία, παρότι μέλος του ΝΑΤΟ, ολοκλήρωσε την παραλαβή εξαρτημάτων του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία προκειμένου -σύμφωνα με την τουρκική προεδρία- να εντοπίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα δυτικής κατασκευής αεροσκάφη. Σε απάντηση, οι ΗΠΑ ανέστειλαν πριν από δυο μήνες τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και εξετάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει το Κογκρέσο σε ολοκληρωτικό αποκλεισμό από το πρόγραμμα. 

Πάντως, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του αραβικού δικτύου “ΜΕΕ” (στα αγγλικά, “Middle East Eye”), που καλύπτει τις εξελίξεις σε 22 χώρες στην Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, στην Ουάσινγκτον, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να είπε στον ομόλογό του της Τουρκίας (σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνίας) ότι «δεν μπορεί να προσφέρει καμία απευθείας στρατιωτική βοήθεια στο θέμα της Ιντλίμπ της Συρίας» αλλά υποσχέθηκε στον Ερντογάν ότι « θα προωθήσει το αίτημά του στο ΝΑΤΟ, κάνοντας λόμπινγκ για την Τουρκία, προκειμένου να παραχωρηθούν (συστήματα Πάτριοτ) από χώρες-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ