emea business monitor

Kορωνοϊός: Μύθος η προστασία από τις (απλές) μάσκες!

Με εξαίρεση την "Μάσκα Διπλού Αναπνευστήρα" κανένας άλλος τύπος χειροργικής, βαμβακερής ή συνθετικής μάσκας προσώπου δεν προστατεύει από πιθανή μόλυνση από τον COVID-19, σύμφωνα με ερευνητικές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

«Μύθο» χαρακτηρίζουν τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ για την προστασία που προσφέρουν κατά του νέου κορωνοϊού (COVID-19) οι απλές υφασμάτινες μάσκες προσώπου όπως και οι γαλάζιες χειρουργικές μάσκες, που έχουν εξαντληθεί από τα φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, διακεκριμένοι επιστήμονες, βραβευμένοι ερευνητές και επιδημιολόγοι από όλο τον κόσμο.

Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια η χρήση τους προσφέρει μόνον…ψυχολογική υποστήριξη στους πολίτες, ειδικά σε χώρους μεγάλου συνωστισμού (ασανσέρ, βαγόνια μετρό, προαστιακού, τρένων, κ.α.).  Καθώς ο κορωνοϊός γνωρίζει έξαρση στην Ευρώπη, και τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότεροι  χρησιμοποιούν μάσκες προστασίας, ιδιαίτερα στους δημόσιους χώρους και στις καθημερινές μετακινήσεις τους, έχοντας την λανθασμένη και επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας.

Οι λεγόμενες «μάσκες προστασίας » δεν περιλαμβάνονται καν στα βασικά μέτρα προστασία από τον κορωνοϊό, που έχει δημοσιεύσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) και βασίζονται στα δεδομένα 120 ετών αφού δεν είναι ουσιαστικά μάσκες προστασίας αλλά απλές υφασμάτινες μάσκες μερικής κάλυψης προσώπου, οι οποίες είναι σχεδιασμένες να καλύπτουν το στόμα και την μύτη!  

Αποτελεσματικές είναι μόνο… σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες του Χόλυγουντ υποστηρίζουν αρκετοί γιατροί, επιδημιολόγοι και ερευνητές από την Ευρώπη και την Ασία. Αν είναι υφασμάτινες και λεπτές πράσινου ή γαλάζιου χρώματος, τότε δεν παρέχουν καμία προστασία απέναντι στον νέο κορωνοϊό. 

 

Οι μύθοι και οι…ανακρίβειες για τις μάσκες, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Το «Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών » (CDC) των ΗΠΑ έχει εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει επί λέξει «Οι μάσκες γενικής χρήσης ΔΕΝ προτείνονται για χρήση από υγιείς πολίτες» ενώ έχει δώσει πρόσβαση σε μελέτες, έρευνες και μελέτες που αποδεικνύουν την μηδανική προστασία τους καθώς σχεδιάστηκαν για άλλες χρήσεις. Το ίδιο ισχύει και για απλές χειρουργικές μάσκες, που πωλούνται ακριβότερα αλλά έχουν σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά και δεν προσφέρονται για την αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών όπως ο νέος κορονοϊός. 

Ο ειδικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Οσάκα στην Ιαπωνία, Δρ Σατόσι Χιρόι τις τελευταίες ημέρες επαναλαμβάνει με δηλώσεις του ότι οι απλές μάσκες είναι… ψευδαίσθηση προστασίας και ο κόσμος θα πρέπει να εφαρμόσει μόνο τα προτεινόμενα μέτρα από το Υπουργείο Υγεία και τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας . 

«Αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι ανώτερης ποιότητας χειρουργικές μάσκες και οι ειδικές μάσκες με αναπνευστήρες και στενή εφαρμογή, που χρησιμοποιούνται για να φιλτράρουν τα λεπτά σωματίδια σκόνης και ρύπανσης» ανέφερε χαρακτηριστικά Δρ Χιρόι και συμπλήρωσε: «Μπορείς να εισπνεύσεις τον ιό αν υπάρχει κενό ανάμεσα στη μάσκα και στο πρόσωπο. Είναι απλό ύφασμα!».

«Οι απλές μάσκες είναι για όσους έχουν νοσήσει ή έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και όχι για όσους είναι υγιείς. Πιο σημαντικό είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών, πάνω από 20 δευτερόλεπτα και η χρήση απολυμαντικών προϊόντων, τζελ ή οινοπνεύματος. Γενικά η τήηρησ των μέτρων υγιεινής » εξήγησε η Διευθύντρια του Προγράμματος Παθογένειας του Συστήματος Υγείας της Νέας Υόρκης Δρ. Σάιρα Μαντάντ και τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή της σε τηλεοπτικό δίκτυο από τις ΗΠΑ: «Για να είμαστε ξεκάθαροι. Υπάρχουν 2 τύπου μάσκας προσώπου. Μια απλή υφασμάτινη ή απλή χειρουργική μάσκα που φοράνε πολλοί άνθρωποι στους δρόμους. Και μετά υπάρχει ένας δεύτερος τύπος μάσκας, που χρησιμοποείται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και λέγεται μάσκα “τύπου Ν95” και έχει πιο ανθετικό υλικό κατασκευής και αναπνευστήρα, που μπορεί να φιλτράρει αερομεταφερόμενα σωματίδια σε ποσοστό 95%. Και αυτός ο τύπος είναι που προτείνετε στα νοσοκομεία για λόγους ασφαλείας. Μάλιστα, τονίζεται πως σημαντικό ρόλο έχει ο σωστός τρόπος τοποθέτησης με συγκεκριμένη διαδικασία και η διασφάλιση της τέλειας προσαρμογή της μάσκας στο πρόσωπό τους». 

« Οι άνθρωποι φοράνε μια απλή μάσκα για να προστατούν. Αυτό είναι λάθος!» δήλωσε χθες ο Δρ Στέφεν Μορς, καθηγητής επιδημιολογία στην ιατρική σχολή του διάσημου αμερικανικού πανεπιστημίου Columbia και τόνισε «Οι άνθρωποι που θεωρούν ότι η χρήση της μάσκας “τύπου Ν95” είναι εύκολη, μετά από λίγη ώρα διαπιστώνουν ότι δεν είναι άνετη. Έτσι, ακόμα κι αν τοποθετηθεί σωστά και έχει καλή εφαρμογή στο πρόσωπο, είναι δύσκολη η αναπνοή. Γίνεται με δυσκολία γιατί διαθέτει αυτό το σύστημα φίλτρων. Όμως, αυτή η μάσκα είναι αποτελεσματική». 

Υπουργείο Υγείας: «Οι υγιείς δεν πρέπει να φορούν μάσκα»!

Στην Ινδονησία και την Μαλαισία εκπρόσωποι του Κέντρο Αντιμετώπισης Επιδημιών και Λοιμώξεων ανέφεραν σε επίσημες συνεντεύξεις Τύπου πως οι απλές μάσκες, που προτιμούν οι φοβισμένοι πολίτες, ειδικά στα δημόσια μέσα μεταφοράς (καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους με τη χαρακτηριστική υποπράσινη μάσκα) και η απλή χειρουργική μάσκα δεν είναι “όπλο” στη μάχη εναντίον ενός αόρατου εχθρού. Κι αυτό γιατί είναι  φθηνή, μαζικής παραγωγής και συνήθως εύκολα διαθέσιμη στα φαρμακεία.

Στην Ευρώπη, οι ειδικοί αμφισβητούν τη χρησιμότητά της ως ένα εργαλείο παρεμπόδισης της μετάδοσης του νέου ιού και στην δυνατότητα τους  να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης των σταγονιδίων του βήχα από τους μολυσμένους πολίτες, αφού δεν συνιστά ένα αποτελεσματικό εμπόδιο απέναντι στην εισπνοή επικίνδυνων αερομεταφερόμενων μικροβίων.

«Δεν είναι ένα από τα συνιστώμενα εμπόδια” (μετάδοσης του ιού) για όσους δεν έχουν μολυνθεί» εξήγησε και η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ανιές Μπουζίν, που έχει δώσει εντολή στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικού να χρησιμοποιούν τις ειδικές μάσκες προσώπου, γάντια και προστατευτικό εξοπλισμό σε εξέταση, επικοινωνία και επαφή με πιθανό κρούσμα.

Απλές μάσκες μόνο σε δυο περιπτώσεις 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει να φορούν οι πολίτες απλές μάσκες προσώπου μόνο σε δυο  περιπτώσεις, προκειμένου να έχουν …την ελάχιστη δυνατή προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού:

α) Εάν είστε υγιείς αλλά πρέπει να φροντίζετε άτομο με υποψία μόλυνσης από τον κορωνοϊό (προκειμένου να μην μεταφερθεί ο ιός κατά λάθος μέσω της επαφής των χεριών σας με το πρόσωπο, αν δεν έχουν προηγουμένως καθαριστεί αποτελεσματικά,με τζελ καθαρισμού ή με οινόπνευμα ή με αντιβακτηριακό σαπούνι και νερό).

β) Εάν είστε υγιείς αλλά έχετε υποψία μόλυνσης από τον κορωνοϊό, αν βήχετε ή αν φτερνίζεστε (προκειμένου να μην μολύνετε άτομα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο).

Και μάλιστα οι μάσκες αυτές είναι αποτελεσματικές μόνο όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τον συχνό πλύσιμο των χεριών. Όπως αναφέρει και η σχεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας, που έχει ενημερωθεί για τις ελλείψεις σε μάσκες και τις ουρές για να αναζήτηση μιας μάσκες…σε εξωφρενικά υψηλές τιμές, σχετικά με τις μάσκες: «Οι υγιείς δεν πρέπει να φορούν μάσκα»!

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.