Ανακύκλωση λιπαντικών: Πρώτη στην ΕΕ η Ελλάδα!

Σύμφωνα με τον Διευθ. Σύμβουλο LPC, του ομίλου Motor Oil, Δημήτρη Κονταξή και νυν πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΠΑΝ) ανακυκλώνεται το 100% των χρησιμοποιημένων λιπαντικών που συλλέγεται από τους αρμόδιους φορείς.

Την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ανακύκλωσης λιπαντικών κατέχει πλέον η Ελλάδα καθώς το 50% των χρησιμοποιημένων λιπαντικών συλλέγεται από μικρές επιχειρήσεις (π.χ. συνεργεία αυτοκινήτων, βενζινάδικα, κ.α.), βιομηχανίες και βιοτεχνίες σε όλη την χώρα και ανακυκλώνεται σε ποσοστό 100% !

Στην αλυσίδα της διαδικασίας συλλογής και ανακύκλωσης συμμετέχουν εξειδικευμένες εταιρείες με μεγάλη εμπειρία και υψηλή τεχνογνωσία. Έτσι, τα χρησιμοποιημένα λιπαντικά οχημάτων, κινητήρων και μηχανημάτων, που αποτελούν παράγοντας μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος με την αλόγιστη και ανεξέλεγκτη απόρριψή τους μετά την χρήση τους, επιστρέφουν στην παραγωγική δραστηριότητα είτε με τα ίδια χαρακτηριστικά, είτε αναβαθμισμένα (upgrading) μετά από ειδική επεξεργασία και ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους. 

Παρότι δεν συμμετέχουν στην συγκεκριμένη δράση όλες οι εταιρείες (και κυρίως ιδιώτες) που αποτελούν τους τελικούς χρήστες των λιπαντικών, η Ελλάδα έχει σημειώσει την τελευταία δεκαετία…άλματα προόδου στην ανακύκλωση λιπαντικών σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας, χάρη στις προσπάθειες ενημέρωσης, συμμετοχής και συνεργασίας της εταιρείας “Εναλλακτική  Διαχείριση Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων” (ΕΝ.ΔΙ.Α.Λ.Ε. ΑΕ),που δραστηριοποιείται στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων (Α.Λ.Ε.) με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον από τον τον Απρίλιο του 1998 (και από τον Ιούνιο του 2004 λειτουργεί ως εγκεκριμένο Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων), του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών ( ΣΕΕΠΕ) και του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΠΑΝ). 

Εκτός από την ανακύκλωση αποβλήτων λιπαντικών (ΑΛΕ) για την παραγωγή η Ελλάδα εισάγει από τρίτες χώρες απόβλητα λιπαντικά προς επεξεργασία αφού αποτελούν ως “πρώτη ύλη” για νέα προϊόντα διαφόρων τύπων λιπαντικών ενώ ταυτόχρονα τα ανακυκλωμένα, επεξεργασμένα και αναβαθμισμένα λιπαντικά εξάγονται στο εξωτερικό, συνεισφέροντας και στην εθνική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει την ελληνική πρακτική ως “υπόδειγμα για τις χώρες – μέλη”.

Σε ειδική παρουσίαση της εταιρείας λιπαντικών και γράσων LPC, του ομίλου Motor Oil, ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτρης Κονταξής και νυν πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΠΑΝ) επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι όντως στην πρώτη θέση της ΕΕ και προσέθεσε πως  «τα χρησιμοποιημένα λιπαντικά που συλλέγονται από πρατήρια, συνεργεία, βιομηχανίες κλπ, αναβαθμίζονται και επαναχρησιμοποιούνται μειώνοντας την χρήση πρώτων υλών και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος».

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιούνιο του 2007 είχε προκληθεί σάλος μετά την αποκάλυψη πως το ελληνικό κράτος για χρόνια πουλούσε σε δημοπρασίες χρησιμοποιημένα λιπαντικά και άλλα απόβλητα χρήσης κινητήρων και μηχανημάτων, παρά την σχετική νομοθεσία και τους αυστηρούς κανόνες της ΕΕ για την ανακύκλωση. Τότε είχε αποκαλυφθεί πως υπήρξαν πωλήσεις εκατοντάδων χιλιάδων τόνων  επικίνδυνων αποβλήτων (καμένα λιπαντικά, χρησιμοποιημένα λάδια, υγρά από μεταχειρισμένες μπαταρίες αυτοκινήτων και άλλα προϊόντα), ενώ ταυτόχρονα διάφοροι φορείς ανακύκλωσης πραγματοποιούσαν εκστρατεία ενημέρωσης  για τη σημασία της ανακύκλωσης και την αξία της ενεργής συμμετοχής των πολιτών. Μόνο μια χρονιά ελέγχου (2006) βρέθηκαν έγγραφα που αποδείκνυαν πως ο Ελληνικός Στρατός Ξηράς, είχε εκποιήσει σε δημοπρασίες 386.950 τόνους καμένων λιπαντικών από παλαιά ή άχρηστα οχήματα και 123.750 τόνους συσσωρευτών. Όπως υποστήριζαν τότε όλοι οι φορείς της ανακύκλωσης, η πρακτική αυτή ουσιαστικά αναιρούσε την εθνική προσπάθεια και δημιουργούσε προβλήματα στην οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος…

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ