LPC (Motor Oil): Επένδυση αξίας 33,5 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και στην Αλγερία!

Διπλή επένδυση 30 εκατ. ευρώ στην Αλγερία για την κατασκευή νέου εργοστασίου (blending plant) λιπαντικών σε συνεργασία με την κρατική Faftal και 3,5 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο για την δημιουργία μιας νέας υπερσύγχρονης μονάδας.

Την ανακοίνωση δυο νέων επενδύσεων στην Ελλάδα και την Αλγερία συνολικής αξίας 33,5 εκατομμυρίων ευρώ δημοσιοποίησε η θυγατρική του ομίλου Motor Oil, που εξειδικεύεται στην παραγωγή και διανομή λιπαντικών για ιδιωτική και βιομηχανική χρήση,LPC σε μια εντυπωσιακή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.

Όπως ανακοίνωσε επίσημα ο Διευθύνων Σύμβουλος της LPC, Δημήτρης Κονταξής, η εταιρεία ολοκλήρωσε σε χρόνο-ρεκόρ την κατασκευή μιας νέας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής γράσου στον Ασπρόπυργο Αττικής, επενδύοντας συνολικά -από ιδία κεφάλαια- συνολικά 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Η μονάδα δημιουργήθηκε στον χώρο των ιδιόκτητων βιομηχανικών εγκαταστάσεων της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, ολοκληρώθηκε σε 12 μήνες με την συνεργασία και την τεχνογνωσία της πολυεθνικής ABB Cellier,  με τις τελευταίες τεχνολογίες του κλάδου. Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, αποτελεί την πιο σύγχρονη μονάδας παραγωγής γράσου στην Ευρώπη, με δυνατότητα παραγωγής 3.000 μετρικών τόνων (ΜΤ)/ ετησίως στην πρώτη φάση λειτουργίας της. Όπως υποστήριξαν τα στελέχη της LPC η νέα μονάδα λειτουργεί από τις αρχές του έτους και είναι ικανή να παράγει μία πλήρη σειρά γράσων λιθίου, ασβεστίου αλλά και συνθετικών γράσων, για την ελληνική αγορά. Έχει επίσης την δυνατότητα αύξησης της παραγωγής προκειμένου να καλύψει και την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας στις γειτονικές αγορές.

«Η LPC είναι ο Νο1 εταιρεία λιπαντικών στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 36%. Επίσης είναι ο Νο1 εξαγωγέας συσκευασμένων λιπαντικών στην Ελλάδα καθώς πραγματοποιεί το 98% των συνολικών εξαγωγών λιπαντικών σε συσκευασία της Ελλάδας, με εξαγωγές σε περισσότερες από 55 χώρες.Παράλληλα, επενδύουμε σε στρατηγικές συνεργασίες και νέες τεχνολογίες, με έμφαση στην ποιότητα και την ασφάλεια και, πάντοτε, με επίκεντρο τον πελάτη» δήλωσε ο Δ.Κονταξής σχετικά με την θέση της εταιρείας και προσέθεσε διευκρινίζοντας την φιλοσοφία των μετόχων και της διοίκησης, που είχε σημαντικό ρόλο στην ανοδική της πορεία: «Η LPC, συστηματικά από την ίδρυσή της, επένδυσε στην εξωστρέφεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη ».

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της LPC, Δημήτρης Κονταξής.

 

 

 

 

 

 

 

 

Την τελευταία δεκαετία οι επενδύσεις της LPC ξεπερνούν τα 17 εκατομμύρια  ευρώ, παρουσιάζοντας μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία, που είχε ως αποτέλεσμα – παρά την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία- να αναδειχθεί ως την κορυφαία εταιρεία λιπαντικών στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, με ανοδική πορεία σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. 

Ιστορική συμφωνία στην Αλγερία με θέα… την Βορ. Αφρική

Η δεύτερη επένδυση της LPC, της πρωτοπόρου στην Ελλάδα εταιρείας λιπαντικών του ομίλου της εταιρείας Motor Oil είναι στην φάση της εξέλιξης και αφορά  στην δημιουργία ενός υπερσύγχρονου εργοστασίου (blending plant) στην Αλγερία σε συνεργασία με τη κρατική Naftal, τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, που θα έχει παραγωγική δυνατότητα 55.000 μετρικών τόνων λιπαντικών και 5.000 μετρικών τόνων γράσων. Μια επένδυση που υπολογίζεται πώς θα αγγίξει τα 30 εκατομμύρια ευρώ!

Σύμφωνα με τον Διευθ. Σύμβουλο της LPC, Δημήτρης Κονταξής, η συμφωνία με την Naftal ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα έργα κατασκευής θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους, με σκοπό το εργοστάσιο είναι ξεκινήσει την λειτουργία του μέσα στο 2022. Η συμφωνία των δυο πλευρών προβλέπει την σύσταση μιας κοινοπραξίας μεταξύ των 2 εταιρειών, όπου η LPC θα κατέχει το 49% και η Naftal το 51%. Όμως, όπως παραδέχτηκαν στελέχη της ελληνικής εταιρείας με αυτή τη συνεργασία η LPC επιδιώκει να εδραιώσει την παρουσία της στην αγορά της Αλγερίας, που είναι σχεδόν διπλάσια της εγχώριας αγοράς στην Ελλάδα αλλά σταδιακά να καλύψει με εξαγωγές και τις γειτονικές χώρες της Βορ. Αφρικής (Μαρόκο, Τυνησία, Αίγυπτος και αργότερα Λιβύη), όπου η συνολική αγοράς των λιπαντικών ξεπερνάει τους 800.000 μετρικούς τόνους ετησίως!

Σήμερα η LPC παράγει και εμπορεύεται σημαντικά brands λιπαντικών, όπως τα λιπαντικά “CYCLON”, “AVIN” και “NIPCO Lubricants”, είναι ο αποκλειστικός εισαγωγέας σε Ελλάδα και Βουλγαρία των λιπαντικών “VALVOLINE” καθώς και εξουσιοδοτημένος, επίσημος, παραγωγός λιπαντικών “VALVOLINE” για την Ελλάδα και των λιπαντικών ναυτιλίας “ELF Total” ως εξουσιοδοτημένος παραγωγός. 

Αξίζει να τονισθεί ότι η LPC πραγματοποιεί το 98% των συνολικών εξαγωγών λιπαντικών σε συσκευασία της Ελλάδας, με εξαγωγές σε περισσότερες από 55 χώρες και διατηρεί θυγατρικές στη Βουλγαρία (μερίδιο αγοράς 8% ), τη Ρουμανία (μερίδιο αγοράς 4%) και τη Σερβία (μερίδιο αγοράς 3% ).  

«Αποτελούμε έναν σημαντικό διεθνή παίκτη στην αγορά λιπαντικών και στόχος μας είναι σύντομα να εξάγουμε τα προϊόντα μας σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο» όπως επισήμανε στην παρουσίαση του ο Διευθ. Σύμβουλος της LPC, Δημήτρης Κονταξής, τονίζοντας πως η εταιρεία θα συνεχίσει να έχει εξωστρεφή χαρακτηριστικά, μπαίνοντας σε νέες αγορές μεθοδικά και σταθερά τα επόμενα χρόνια, επενδύοντας ταυτόχρονα στην τεχνολογία και την καινοτομία με την φιλοσοφία μιας σύγχρονης πρωτοποριακής πολυεθνικής εταιρείας ελληνικών συμφερόντων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ