Οι “αρκούδες” των αγορών “ανθεκτικές” στον κορωνοϊό

Παρόλα αυτά αδικαιολόγητη θεωρείται η συμπεριφορά του ΧΑ στη χθεσινή συνεδρίαση

Εντελώς αδικαιολόγητη θεωρούν την κατακόρυφη πρώτη των μετοχών των συστημικών τραπεζών οικονομικοί και χρηματιστηριακοί αναλυτές που επικοινώνησε το emea.

To μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που χθες σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από κάθε άλλο χρηματιστήριο διεθνώς, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να υποχωρήσει στις 818 μονάδες, σχεδόν 14% χαμηλότερα από το ρεκόρ έτους των 948 μονάδων, στο οποίο είχε φθάσει στις 24 Ιανουαρίου, δεν μπορεί εύκολα να δικαιολογηθεί. Ακόμη πιο δύσκολα δικαιολογείται ο τραπεζικός δείκτης που πλέον απέχει πλέον 25% από το υψηλό δωδεκαμήνου  που παρατηρήθηκε στις 19 Νοεμβρίου.

«Τι σχέση έχουν οι ελληνικές τράπεζες με τον κορωνοϊό, που δεν έχει μάλιστα καν φτάσει στην Ελλάδα; Φυσικά τα διεθνή χρηματιστήρια και οι αγορές είναι συγκοινωνούντα δοχεία και δεν θα περίμενε κανείς άνοδο σε μια δύσκολο περίοδο για τις διεθνείς αγορές. Τέτοια όμως πτώση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ούτε φυσικά να αποδοθεί στον κορωνοϊό. Συνδέεται μάλλον με αποκόμιση κερδών από την άνοδο που σημείωσαν στη διάρκεια του 2019», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο emea.

Όπως τονίζουν μάλιστα σε καμία περίπτωση δεν έχουν μεταβληθεί προς τα κάτω οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ούτε των τραπεζών που οδήγησε το ελληνικό χρηματιστήριο στην κορυφή των αποδόσεων διεθνώς. Την ίδια στιγμή αναμένουν να δουν την αντίδραση της αγοράς τις επόμενες ημέρες προκειμένου να βγάλουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για την πορεία της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το παράδειγμα της διεθνούς κρίσης του κορωνοϊού επιβεβαιώνει απόψεις και θέσεις ότι ποτέ δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ακόμη και σε φάση ανοδικού κύκλου των οικονομιών, καθώς απρόβλεπτα διεθνή γεγονότα μπορεί να φέρουν τα πάνω κάτω στις διεθνείς αγορές, χωρίς να αφήσουν ανεπηρέαστη καμιά οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ