emea business monitor

Κορωνοϊός: «Φρούριο» το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος»

Έχουν ενεργοποιηθεί πλήρως τα πρωτόκολλα ασφαλείας αλλά εξαιρέθηκε η χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας όπως οι θερμικές κάμερες!

Ασφυκτικοί έλεγχοι διεξάγονται από τις αρχές του έτους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τον κορονοϊό ενώ  «εφαρμόζονται πιστά όλα όσα προβλέπουν τα πρωτόκολλα για τέτοιες περιπτώσεις ».

Παρότι δεν διεξάγονται απευθείας πτήσεις από την Κίνα για την Αθήνα από τις 15 Ιανουαρίου, το εξειδικευμένο προσωπικό των κλιμακίων του ΕΟΔΥ και του Αερο-υγειονομικού παρακολουθεί με θερμομέτρηση μέσω θερμομέτρου υπερύθρων επιβάτες και τα πληρώματα των αεροσκαφών από πτήσεις που φθάνουν στην χώρα μας και υπάρχουν ενδείξεις για πιθανά κρούσματα από τον κορονοϊό, όπως επίσης και σε επιβάτες, που έχουν φθάσει στην Ελλάδα μέσω τράνσιτ και είχαν αναχωρήσει από αεροδρόμιο της Κίνας.  

Σε ορισμένες περιπτώσεις ελέγχθηκαν όλοι οι επιβάτες πτήσεων (π.χ. τσάρτερ, ιδιωτικές πτήσεις, κ.α.), όπως συνέβη για παράδειγμα στις  27 Ιανουαρίου, όταν έφθασε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ειδικά ναυλωμένη πτήση από το Πεκίνο παρόλο που οι επιβάτες είχαν περάσει από ειδικά κέντρα ελέγχου θερμοκρασίας στο Πεκίνο κατά την επιβίβασή τους στο αεροσκάφος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΕΟΔΥ στο αεροϋγειονομείο του αεροδρομίου έχουν δοθεί οδηγίες να γίνεται θερμομέτρηση και γενικός έλεγχος σε επιβάτες που έχουν εμφανίσει εμφανίσουν συμπτώματα που ταιριάζουν με αυτά του κορονοϊού κατά την διάρκεια των πτήσεων ή έχουν ενημερώσει αυτοβούλως το πλήρωμα ότι έχουν παρουσιάσει πυρετό την ημέρα της αναχώρησής τους, ανεξαρτήτως αν έχουν ταξιδέψει προηγούμενες ή όχι στην Κίνα και σε περιοχές της Ασίας, με καταγεγραμμένα κρούσματα του κορονοϊού. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις διεξάγεται και δεύτερος έλεγχος στον χώρο του ιατρείου του αεροδρομίου από ειδικό προσωπικό του αεροϋγειονομείου, μαζί με κλιμάκιο του ΕΚΑΒ υπό την παρουσία και τον γιατρού του αεροδρομίου. Συνδρομή υπάρχει και από επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ, εφόσον υπάρξει αυξημένη πιθανότητα επιβάτη με τα συμπτώματα του κορονοϊού καθώς θεωρείται αυτομάτως ως πιθανό κρούσμα.

Σε άλλη περίπτωση στα μέσα Ιανουαρίου, γκρουπ Κινέζων τουριστών απομονώθηκε με την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» καθώς μερικοί επιβάτες προέρχονταν από την πόλη Ουχάν, όπου ξέσπασε ο κορονοϊός. Οι επιβάτες πέρασαν βάση ειδικού πρωτοκόλλου από προληπτικό έλεγχο και υποβλήθηκε σε ειδική εξέταση από κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Όταν τα αποτελέσματα βγήκαν αρνητικά και κρίθηκε πως δεν νοσούν, δόθηκε η έγκριση σε όλο το γκρουπ να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Σαντορίνη.

Στις 22 Ιανουαρίου, σημειώθηκε ένα ακόμα περιστατικό, όταν μωρό που ταξίδεψε από την Κίνα στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά του διακομίστηκε στο νοσοκομείο “Παίδων” καθώς από τον πρώτο διαγνωστικό έλεγχο στο αεροδρόμιο κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του σε νοσοκομείο για την διεξαγωγή αναλυτικών εξετάσεων, λόγω πυρετού και συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ το μωρό τέθηκε σε καραντίνα (και υπό παρακολούθηση οι γονείς του) και υποβλήθηκε στις  απαραίτητες εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι το μωρό είχε προβληθεί από τον ιό της γρίπης, τύπου Β και όχι από τον κορονοϊό. 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει ειδικές αίθουσες απομόνωσης και ειδικό εξοπλισμό για την αποστείρωση των αεροσκαφών, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα.

Τι συμβαίνει με τις θερμικές κάμερες; 

Ερωτηματικά πάντως προκαλεί η πληροφορία της ύπαρξης πανάκριβων και υπερσύγχρονων μηχανημάτων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπως οι θερμικές κάμερες που μπορούν να ανιχνεύσουν με μεγάλη ακρίβεια και την παραμικρή αύξηση της θερμοκρασία του σώματος των επιβατών (τα λεγόμενα «δέκατα») και ήπιο πυρετό με πολύ γρήγορους ρυθμούς και να επιταχύνουν τις διαδικασίες ελέγχου και την αύξηση του δείγματος των επιβατών που ελέγχονται αλλά δεν χρησιμοποιούνται αφού δεν έχει δοθεί σχετική έγκριση από τις αρμόδιες αρχές! 

Την ίδια ώρα που τα περισσότερα ελληνικά αεροδρόμια δεν διαθέτουν καν θερμικές κάμερες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες γίνονται προμήθειες των συγκεκριμένων μηχανημάτων και των υποστηρικτικών τους συστημάτων, στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας η χρήση τους θεωρείται…περιττή και δεν περιλαμβάνεται στα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Για ανεξήγητους λόγους έως σήμερα δεν έχει δοθεί εντολή για να ενεργοποιηθούν οι θερμικές κάμερες για την ανίχνευση πυρετού.  

Εξειδικευμένο προσωπικό που είχε κληθεί να χρησιμοποιήσει θερμικές κάμερες στο αεροδρόμιο σε προηγούμενες περιπτώσεις έξαρσης της γρίπης, δεν μπορεί να εξηγήσει την αιτία του…αφοπλισμού του πιο σύγχρονου διαθέσιμου εξοπλισμού. Ειδικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ιταλία.

Σύμφωνα με πρώην στελέχη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), που είχαν λάβει μέρος σε προηγούμενα σχέδια αντιμετώπισης επιδημιών, όπως του σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου, γνωστό και ως “SARS” (αρκτικόλεξο της αγγλικής ονομασίας “Severe Acute Respiratory Syndrome”) την περίοδο 2003-2005, θυμούνται ότι οι θερμικές κάμερες αποτελούσαν στο εξωτερικό το σημαντικότερο μέσο για τον πρώτο έλεγχο πιθανών κρουσμάτων και την απομόνωση επιβατών προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. 

Ως σήμερα δεν έχει δοθεί εντολή για να ενεργοποιηθούν οι θερμικές κάμερες για την ανίχνευση πυρετού.

Επισήμως, όσοι επιβάτες με βάση το Εθνικό Σχέδιο του Υπουργείου Υγείας και τα προβλεπόμενα στα πρωτόκολλα ασφαλείας, κρίθηκε ότι έπρεπε να περάσουν έλεγχο, υποβλήθηκαν από έλεγχο θερμομέτρησης, συμπλήρωσαν το σχετικό ερωτηματολόγιο και δόθηκε η έγκριση να συνεχίσουν το ταξίδι του, εφόσον δεν προέκυψε κανένα κρούσμα. Όμως, η…αδράνεια του Υπουργείου Εργασίας, που δεν έχει δώσει την έγκριση για την χρήση των πιο σύγχρονων μέσων που διαθέτει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, θεωρείται περίεργη εκτός κι αν πρόκειται για αμέλεια. Επισήμως, «τηρούνται τα διεθνή πρωτόκολλα που πρέπει να τεθούν σε ισχύ σε τέτοιες περιπτώσεις» και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας, όπως έδειξε και η άσκηση ετοιμότητας ευρείας κλίμακας για το ενδεχόμενο κρουσμάτων κορονοϊού, που  πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου, με την συμμετοχή του Πύργος Ελέγχου του αεροδρομίου, του Κέντρου Επιχειρήσεων Αερολιμένα (ASOC) και του Αεροϋγειονομείου του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Μάλιστα, στελέχη του Υπουργείου Υγείας επιμένουν πως στατιστικά η ανίχνευση ιογενών νόσων με θερμομέτρηση έχει ελάχιστα θετικά αποτελέσματα και σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από 85 στις 10ο περιπτώσεις επιβατών  που έχουν ελεγχθεί παγκοσμίως για τον κορονοϊό, τελικά αποδείχτηκε ότι έπασχαν από απλή γρίπη.  Υπονοώντας ότι η χρήση της θερμικής κάμερας δεν αποτελεί απαραίτητο ή αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. 

Αντιθέτως, όμως, έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ το 2009, το 2010 και το 2018 έδειξαν ότι οι σύγχρονες θερμικές κάμερες εντοπίζουν κατά 99,99% των ιό της γρίπης και σε ποσοστό πάνω από 90% άλλες ιογενής νόσους που προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (πυρετός).  

Get real time updates directly on you device, subscribe now.