Κορωνοϊός: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα;

Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει και στην χώρα μας τεράστια έξαρση όπως στην γειτονική Ιταλία;

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού (COVID-19) στην Ελλάδα καθώς και τα μέτρα διαχείρισης ασθενών, που θα βρεθούν θετικοί στις ειδικές εξετάσεις ή θα ασθενήσουν από τον κορωνοϊό μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα, εξετάστηκε η κατάσταση εκ νέου το Σαββατοκύριακο μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ιταλία και το Υπουργείο προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες,  όπως για παράδειγμα η επιβεβαίωση ότι έχουν επικαιροποιηθεί όλες τις οδηγίες, βάσει των επιδημιολογικών κριτηρίων ορισμού κρούσματος, σε συνεργασία με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων που έχει συγκροτηθεί από το Υπουργείο σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.  Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κορονοϊού, το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας,  προχώρησαν σε επικοινωνία με όλες τις υγειονομικές αρχές της χώρας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και επιβεβαίωσαν πως βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα… για παν ενδεχόμενο. Στο Εθνικό σχέδιο δράσης συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιους φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ) για την διαχείριση κρίσεων που αφορούν στη Δημόσια Υγεία, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10 συσκέψεις και έξι ασκήσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας σε «νοσοκομεία αναφοράς» τις τελευταίες επτά εβδομάδες. Μάλιστα, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, ορίστηκε -όπως ανακοινώθηκε την 1η Φεβρουαρίου – ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σε ποια νοσοκομεία στην Ελλάδα γίνονται έλεγχοι

Από τις αρχές Ιανουαρίου ξεκίνησε ο σχεδιασμός του Εθνικού Σχεδίου από το Υπουργείο Υγείας ενώ στις 10 Φεβρουαρίου το υπουργείο έχει ανακοινώσει τα νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια που είναι αρμόδια για τον κορονοϊό και ορίζονται ως «νοσοκομεία αναφοράς». Ουσιαστικά, πρόκειται για νοσηλευτικά ιδρύματα που έχουν οριστεί ως κέντρα ελέγχου, αναφοράς και διαχείρισης του κορονοϊού σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας και σε αυτά μπορούν να απευθύνονται όσοι παρατηρήσουν ύποπτα συμπτώματα και έχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Στα συγκεκριμένα νοσοκομεία έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα «νοσοκομείο αναφοράς» που διαθέτει υπερσύγχρονο θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Τα «νοσοκομεία αναφοράς» είναι έξι, με 7 χαρακτηρισμένα ως αναπληρωματικά  (συνολικά 13 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα). Τα επιλεγμένα 13 νοσοκομεία, που έχουν υπαχθεί στο Εθνικόλ Σχέδιο, είναι τα εξής:

  • Το ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» (με αναπληρωματικό, το ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»)
  • Το Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν» (με αναπληρωματικό, το ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο») 
  • Το Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ (με αναπληρωματικά: το Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης και το ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο») 
  • Το Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας (με αναπληρωματικό, το  ΓΝ Λαμίας)
  • Το Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια» (με αναπληρωματικό, το Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων)
  • Το Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου (με αναπληρωματικό, το ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος») 

Επιπλέον, σε όλα τα «νοσοκομεία αναφοράς» και τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ θα πρέπει να καταγράφεται επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές, για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και για τον περιορισμό των πιθανοτήτων εξάπλωσης σε περίπτωση θετικού κρούσματος. Επίσης, έχουν οριστεί τα κέντρα εργαστηριακής διάγνωσης.
Ταυτόχρονα, οι Διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειών σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, επιβλέπουν καθημερινά την εφαρμογή του σχεδίου δράσης από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων όλης της χώρας και υποβάλουν τις σχετικές αναφορές. Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, πραγματοποιούνται ασκήσεις προσομοίωσης για πιθανό εισαγόμενο κρούσμα του νέου κοροναϊού στα νοσοκομεία αναφοράς, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ. 

 

Τι είναι οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης

Βασικό στοιχείο του εθνικού σχεδίου είναι η χρήση θαλάμων αρνητικής πίεσης για τους ασθενείς. Πρόκειται ουσιαστικά για θαλάμους απομόνωσης νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων που είναι κατασκευασμένοι με συγκεκριμένες προδιαγραφές και διαμορφωμένοι ώστε να εμποδίσουν την μετάδοση ασθενειών. Αν και μοιάζουν αρκετά με τους θαλάμους των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς διαθέτουν εξοπλισμό για διασωληνώσεις, μόνιτορ που παρακολουθούν τις ζωτικές λειτουργίες των ασθενών και άλλο εξοπλισμό, η βασική τους λειτουργία είναι η απομόνωση της ατμόσφαιρας (και όλων των παθογόνων και μη οργανισμών) στο εσωτερικό τους κάθε φορά που εισέρχεται ή εξέρχεται ένα μέλος του ιατρικού ή νοσηλευτικού προσωπικού. Σύμφωνα, με στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) η βασική διαφορά των θαλάμων αρνητικής πίεσης είναι πως δεν υπάρχουν παράθυρα που ανοίγουν ώστε να μην διαφεύγει τίποτα εκτός του θαλάμου ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ειδικό σύστημα εξαερισμού, το οποίο παράγει αρνητική πίεση επιτρέποντας στον αέρα να κινείται στο χώρο του θαλάμου και να καθαρίζεται χωρίς όμως να μπορεί να διαφύγει από  αυτόν – μέσω του συστήματος εξαερισμού – σε άλλους χώρους του νοσοκομείου. Γι’ αυτό όταν ανοίγει η πόρτα (για να εισέλθει ή να εξέλθει κάποιος σε έναν τέτοιο θάλαμο) ο αέρας που υπάρχει εντός αυτού δεν βγαίνει προς τα έξω και με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται η διασπορά επιβλαβών για την υγεία σωματιδίων, ειδικά αυτά που υπάρχουν στον χώρο στην περίπτωση αερομεταφερόμενων ιών, όπως ο πρόσφατος νέος κορονοϊός (COVID-19) αλλά και άλλοι πιο επικίνδυνοι ιοί, όπως ο Έμπολα. 

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ υπάρχουν 13 θάλαμοι αρνητικής πίεσης σε δημόσια νοσοκομεία διάσπαρτα σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ  έχουν ενημερωθεί για τα μέτρα και τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και οι ιδιωτικές κλινικές (σε Αττική, Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία και άλλες περιοχές), με προοπτική για την άμεση παραχώρηση επιπλέον θαλάμων από ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές (μέχρι και 11 θαλάμων), εφόσον υπάρξουν έκτακτες ανάγκες. 

Πρόληψη και ενημέρωση

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε από τα αρμόδια στελέχη στην ενημέρωση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, ενώ την Πέμπτη θα διεξαχθεί στον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδα,  ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με τον οργανισμό “EU Healthy Gateways”, με θέμα «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)». Παρόμοιες δράσεις θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες στα περισσότερα λιμάνια της υπόλοιπης Ελλάδα και στα 15 μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας. Αξίζει να τονισθεί ότι το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), βρίσκονται πλέον σε καθημερινή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εκτίμηση της κατάστασης της εξάπλωσης του κορονοϊού (COVID-19) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.). Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, βρίσκεται σε επικοινωνία με  την πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ζιανγκ Κιγιουέ, ενώ ενημερώνει τακτικά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για όλες τις εξελίξεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ