Κορωνοϊός: τραγικά λάθη και παραλείψεις στην Ιταλία!

Περισσότερα από 200 κρούσματα και 7 επιβεβαιωμένους θανάτους έχουν αναφερθεί στην γειτονική χώρα.

Σωρεία τραγικών λαθών και απίστευτων παραλείψεων των Ιταλικών αρχών αποκαλύπτονται πίσω από την χειρότερη επιδημία του Κορωνοϊού (COVID-19) στην Ευρώπη και την τρίτη πίσω από την Κίνα και την Νότια Κορέα. Όπως παραδέχτηκαν στελέχη της κυβέρνησης τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν σωστά σε πολλές περιπτώσεις ενώ και το εθνικό πλάνο είχε ατέλειες, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί ο ιός με πρωτοφανείς ρυθμούς σε αρκετές περιοχές της χώρας.  Έτσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία είναι πλέον 205 και τα θύματα έχουν φτάσει τα εφτά, εκ των οποίων όμως οι τέσσερις νεκροί ήταν ηλικιωμένοι και με προβλήματα υγείας.  Σε πολλές πόλεις της Ιταλίας η κατάσταση παραμένει δραματική, συνοικίες ολόκληρες θυμίζουν… σκηνικό αποκάλυψης από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, με ερειπωμένους δρόμους, άδειες πλατείες και ανθρώπους κλεισμένους στα σπίτια τους σε κατάσταση πανικού.   

Πως  «μπήκε» στην Ιταλία ο κορονοϊός;

Τα ερωτήματα από τους συγγενείς των θυμάτων και πολλούς βουλευτές της αντιπολίτευσης στην Ιταλία είναι πως κατάφερε να «μπει» στη χώρα ο κορονοϊός παρά την λήψη μέτρων σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγεία (Π.Ο.Υ.) και την εφαρμογή ενός  στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης που είχαν συντάξει οι αρμόδιες υπηρεσίες του ιταλικού Υπουργείου Υγείας.  Δυστυχώς, η σωστή ερώτηση είναι – σύμφωνα με γνωστούς δημοσιογράφους μεγάλων εφημερίδων της Ιταλίας – «πως άφησαν τον κορονοϊό να εισέλθει στη χώρα;». Και η απάντηση είναι ότι υπήρξε σωρεία λανθασμένων επιλογών, παραλείψεων και πρωτοφανών λαθών  απέναντι σε ένα τόσο επιθετικό είδος ιού με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και μεγάλη μεταδοτικότητα. 

 Η αποκάλυψη-σοκ για την κοινή γνώμη της Ιταλίας 

Σύμφωνα με τον Δρ Βάλτερ Ριτσιάρντι, καθηγητή Δημόσιας Υγεία στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης,  Διευθυντή του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής της Ρώμης και (κυρίως) διακεκριμένο μέλος  της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) στην Ιταλία δεν ελέγχθηκαν σωστά όλοι οι επιβάτες προερχόμενοι από την Κίνα, με ευθύνη κυβερνητικών στελεχών…υπό τον φόβο απώλειας εσόδων για την τεράστια τουριστική βιομηχανία της χώρας!

Για την ακρίβεια, όπως επισημαίνει ο Δρ Ριτσιάρντι δεν ελέγχθηκαν οι πτήσεις τσάρτερ, είτε απευθείας, είτε με ενδιάμερο σταθμό από την Κίνα προς την Ιταλία, οι λεγόμενες «ιδιωτικές πτήσεις» (δηλ. με λίαρ τζετ), όπως και οι πτήσεις των VIP.  Ενδέχεται μάλιστα να έγιναν απλά δειγματοληπτικοί έλεγχοι (ή να μην πραγματοποιήθηκαν καθόλου) στους επιβάτες από πτήσεις τράνζιτ, που προέρχονταν από την Κίνα. Κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες φορείς ή ασθενείς του κορονοϊού να κινούνται ανενόχλητοι τόσο εντός των αεροδρομίων της χώρας όσο και στις πόλεις, όπου εμφανίζονται και τα περισσότερα κρούσματα, οι οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί. 

«Η Ιταλία πληρώνει το γεγονός πως δεν έβαλε αμέσως σε καραντίνα όλους τους επιβάτες που έφτασαν στην χώρα από την Κίνα. Έπρεπε να κάνει αυστηρούς ελέγχους χωρίς εξαιρέσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά σε όσους δημοσιογράφους επικοινώνησαν μαζί του ο Δρ Βάλτερ Ριτσιάρντι, και τόνισε πως οι έλεγχοι ήταν ελλιπείς: «Η Ιταλία έσφαλε που δεν έλεγξε τους επιβάτες τράνζιτ από την Κίνα. Λυπάμαι που το λέω… ».

Σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να απαγορεύσει μόνο τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα και να μπλοκάρει τους επιβάτες, που προέρχονται από τα αεροδρόμια της Κίνας, αλλά δεν έκανε το ίδιο και με τις πτήσεις τράνζιτ. Έτσι, δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με πολλές αφίξεις επιβατών, που είχαν ξεκινήσει από την Κίνα αλλά είχαν μεταβεί στην Ιταλία με ενδιάμεσο σταθμό. 

Αξίζει να τονισθεί ότι ο Δρ Ριτσιάρντι θεωρεί το μέτρο απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων από τις κινεζικές πόλεις ανεπαρκές και γι΄αυτό είχε εκφράσει αρμοδίως στις δημόσιες αρχές στην Ιταλία την εκτίμησή του πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν μπορούσε να περιορίσει από μόνο του τη διάδοση του κορονοϊού στην χώρα. Μετά τις δηλώσεις του που αφήνουν … εκτεθειμένη την κυβέρνηση Κόντε, αναμένεται η αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και κυρίως των αρμοδίων Υπουργών της Ιταλίας αφού οι αποκαλύψεις του έχουν προκαλέσει αίσθηση στην γειτονική χώρα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ