Στο Μέγαρο Μαξίμου κρίνεται το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Κρίσιμη συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν θα έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA (και πρόεδρο της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου) Γκρεγκ Κλαρκ, τους οποίους θα συνοδεύουν υψηλόβαθμα στελέχη και έμπειροι τεχνοκράτες. 
Η άφιξη των δύο «ισχυρών ανδρών» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στην Αθήνα θεωρείται καθοριστικής σημασίας καθώς από την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα κριθούν οι επόμενες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (UEFA) και της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας (FIFA) του αθλήματος. Επισήμως, ο βασικός στόχος της συγκεκριμένης συνάντησης είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας για την οριστική επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου και η αποφυγή επιβολής βαρύτατων κυρώσεων και κυρίως του ενδεχομένου του λεγόμενου “Grexit”, δηλαδή της απαγόρευσης συμμετοχής των ελληνικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένου και της Εθνικής Ομάδας, σε επίσημες διοργανώσεις. Για τον σκοπό αυτό έχουν προηγηθεί δυο κομβικές συναντήσεις στην Νιόν της Ελβετίας, όπου βρίσκεται η έδρα της UEFA καθώς η προεργασία μιας συνολικής συμφωνίας τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία στις αρχές του μήνα. Έτσι, υπάρχει η αισιοδοξία πως το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης θα είναι θετικό και θα σφραγιστεί με την υπογραφή μιας συμφωνίας (Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας)  για την παροχή τεχνικής βοήθειας από την πλευρά της UEFA, υπό την έγκριση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FIFA) για την ανάταξη, την αναδιοργάνωση, τον εκσυγχρονισμό και την επανεκκίνηση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Για την σημασία της συγκεκριμένης συμφωνίας είχε μιλήσει, άλλωστε, στις 30 Ιανουαρίου στην Βουλή και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας πλήρη ενημέρωση από τους συνεργάτες του για τα αποτελέσματα των συζητήσεων και της προεργασίας για την συνάντηση της Τρίτης.

«Καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα αντί γι’ αυτό το πρωτάθλημα που έχουμε σήμερα»

Κυριάκος Μητσοτάκης (30/1/2020) 

Επανεκκίνηση ή διακοπή και αποκλεισμός ομάδων ;

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε περιγράψει με “μελανά χρώματα” στην ομιλία του την κατάσταση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο της χώρας: «Οι τελευταίες ημέρες έβγαλαν στην επιφάνεια μίζερη επικαιρότητα. Δυστυχώς την ώρα που η χώρα ανακτά διεθνώς την αξιοπιστία της στην οικονομία, πληγώνεται στο εξωτερικό από μία ποδοσφαιρική βεντέτα.Αυτά δεν είναι καινούργια. 20 χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα. Καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα αντιμετωπίσει». 

Μάλιστα, δεν είχε διστάσει να υιοθετήσει την σκληρή στάση της κυβέρνησης Θάτσερ στην Μεγ. Βρετανία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής της πρωταθλήματος της Super League, προκειμένου να μην υπάρχουν φαινόμενα βίας και διχασμού των πολιτών, σε τόσο κρίσιμη περίοδο για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας. 

«Στην περίπτωση που αυτό το νοσηρό κλίμα συνεχιστεί, θα αναγκαστώ να διακόψω τη Super League. Καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα αντί γι’ αυτό το πρωτάθλημα που έχουμε σήμερα» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά στην ομιλία του, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια συμφωνία με τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς (δηλ. UEFA και FIFA), προαναγγέλοντας ένα αθλητικό «μνημόνιο ανασύνταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου» με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την κοινωνική ειρήνη. Έτσι, με απόφαση Μητσοτάκη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε στις αρχές του μήνα (3/2) στην Ελβετία με Ευρωπαίους αξιωματούχους και στελέχη της UEFA για τις λεπτομέρειες της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας στο Σχέδιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου καθώς και με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, στον οποίο  μετέφερε προσωπική πρόσκληση του πρωθυπουργού για να έρθει στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών του μνημονίου από τα αρμόδια τμήματα ο Σλοβένος πρόεδρος της UEFA αποδέχθηκε την πρόσκληση και καθορίστηκε η ημερομηνία για το ταξίδι του στην Αθήνα. 

Επιπλέον, λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε και το ταξίδι του προέδρου της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένου στη Νιόν της Ελβετίας, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, στελέχη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας και αξιωματούχους της FIFA, με τους οποίους συζήτησε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο πρωτάθλημα της χώρας καθώς και την ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας που θα οδηγήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μια νέα εποχή. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος της FIFA (και πρώην στέλεχος της UEFA) Τζιάνι Ινφαντίνο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού και υποστήριξε την πρόταση για μια συνολική επίλυση των προβλημάτων του αθλήματος στην χώρα: «Οι κυβερνήσεις κατανοούν τον παιδευτικό χαρακτήρα που έχει το ποδόσφαιρο για τις κοινωνίες. Πρέπει να μπορούμε να συνεργαστούμε. Οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές ώστε να προσπαθήσουμε να διώξουμε, ιδιαίτερα από το ποδόσφαιρο, όποιον επιχειρεί να κάνει κάτι παράνομο και αντίθετο με τους κανόνες».

 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Προέδρου της UEFA στην Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν έρχεται στην Αθήνα αύριο το μεσημέρι καθώς θα συμμετέχει σε μια σειρά συναντήσεων και επαφών με παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα, με την διεύθυνση Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας τον 53χρονο παράγοντας και την συνοδεία του θα υποδεχθεί αύριο το απόγευμα (24/2) στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Ευάγγελος Γραμμένος, με τον οποίο θα έχουν μια ολιγόλεπτη κατ’ ιδίαν συζήτηση και στις 7 το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας θα έχουν επίσημη συνάντηση, στην οποία θα παραστούν ακόμα ο αντιπρόεδρος της FIFA  Γκρεγκ Κλαρκ, , ο εντεταλμένος εκπρόσωπος των FIFA/UEFA στην Ελλάδα Χέρμπερτ Χούμπελ, η διευθύντρια του τμήματος ομοσπονδιών της FIFA Εμιλι Σο και ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των δυο διεθνών οργανισμών (FIFA/UEFA) του ποδοσφαίρου Πετρ Φούσεκ και θα συζητηθούν όλα τα θέματα της επικαιρότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το βράδυ η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του Αλεξάντερ Τσέφεριν και των  επίσημων καλεσμένων από την UEFA και την FIFA καθώς και από την διοίκηση της Ε.Π.Ο.  Στην Αθήνα τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν συνοδεύουν ο διευθυντής του τμήματος Εθνικών Ομοσπονδιών  Ζόραν Λάκοβιτς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, μέλη επιτροπών και τεχνοκράτες, που συμμετείχαν στην κατάρτιση του μνημονίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως Αλεξάντερ Τσέφεριν επιστρέφει για πρώτη φορά στην πόλη που εξελέγη για πρώτη φορά στη θέση του Προέδρου της UEFA στις 14 Σεπτεμβρίου του 2016, κατά την διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της  UEFA, που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα μετά την αναγκαστική αποχώρηση του Μισέλ Πλατινί λόγω σκανδάλου δωροδοκίας ενώ σχεδόν πριν από ένα χρόνο (στις 7 Φεβρουαρίου του 2019) επανεκλέχθηκε στην θέση του προέδρου στις αρχαιρεσίες, που έγιναν στην Ρώμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ