Δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια χώρα όπλων στον κόσμο η Κίνα

Στη δεύτερη θέση κατατάσσεται πλέον η Κίνα μεταξύ των μεγαλύτερων κατασκευαστριών όπλων στον πλανήτη, που ακόμη πριν από δέκα χρόνια ήταν εξαρτημένη από τις εισαγωγές όπλων, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου μελετών για τη διεθνή ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Η Κίνα ξεπέρασε τη Ρωσία

Η χώρα, για την οποία τα δεδομένα συνεχίζουν να είναι δύσκολα προσβάσιμα, ξεπέρασε τη Ρωσία, που κατατάσσεται τρίτη, πάντως βρίσκεται ακόμη στη δεύτερη θέση και σε απόσταση πίσω από τις ΗΠΑ. Η αδιαφάνεια γύρω «από τα μεγέθη των πωλήσεων όπλων των κινεζικών εταιρειών συνεχίζει να εμποδίζει την πλήρη κατανόηση» της βιομηχανίας αυτής στην Κίνα, τονίζεται στην έκθεση του SIPRI. Ωστόσο, «μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια [όπλων] πίσω από τις ΗΠΑ και μπροστά από τη Ρωσία», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ναν Τιαν, εκ των συντακτών της έρευνας.

Πιο εξειδικευμένες οι κινέζικες εταιρείες

Τρεις κινεζικές κατασκευάστριες όπλων φιγουράρουν στην κατάταξη των δέκα μεγαλύτερων του τομέα παγκοσμίως, σύμφωνα με τα δεδομένα του ινστιτούτου. Το μεγαλύτερο μέρος των κινεζικών όπλων τα οποία πωλούνται κάθε χρόνο – η αξία τους εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 70 και 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων (63 ως 72 δισεκ. ευρώ) – αποκτά ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας. Πριν από δέκα χρόνια, η Κίνα θεωρείτο ακόμα εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές όπλων με προέλευση χώρες όπως η Ρωσία ή η Ουκρανία. «Πλέον δεν χρειάζεται να βασίζεται σε άλλες χώρες για όπλα», συνοψίζει ο Ναν Τιαν. Οι κινεζικές κατασκευάστριες όπλων είναι εξάλλου πλέον πιο εξειδικευμένες από τις ανταγωνίστριες τους στο εξωτερικό: η Aviation Industry Corp of China (AVIC), η μεγαλύτερη της χώρας, παράγει αποκλειστικά αεροσκάφη και ηλεκτρονικά γι’ αυτά, ενώ στην πλειονότητά τους οι μεγάλες κατασκευάστριες όπλων σε διεθνές επίπεδο έχουν πολύ πιο ευρεία γκάμα προϊόντων στρατιωτικού εξοπλισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ