Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προωθεί νομικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη

Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέδωσε την Πέμπτη (23/1) ψήφισμα που θα θέσει σε εφαρμογή κανόνες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποιημένης τεχνολογίας λήψης αποφάσεων.

To σκεπτικό της Επιτροπής είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει πάντα να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα δύο είδη τεχνολογίας, για το πώς αυτά λειτουργούν και για το πώς μπορούν να αμφισβητηθούν ή να διορθωθούν οι αποφάσεις τους.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, κάθε σύστημα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία AI ή ADM (Automatic Decision Making) θα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο σύνολα δεδομένων υψηλής ποιότητας ενώ θα πρέπει να δημιουργούνται και συστήματα επανεξέτασης ώστε να διορθώνονται τυχόν λάθη. Παράλληλα, θα πρέπει πάντα να είναι δυνατή η επικοινωνία με αντιπροσώπους, για την επανεξέταση μιας απόφασης.

Επίσης, οι άνθρωποι θα πρέπει να ενημερώνονται όταν οι τιμές των προϊόντων που αγοράζουν έχουν καθοριστεί μέσω αυτοματοποιημένων αποφάσεων ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι τεχνολογίες δεν χρησιμοποιούνται με ύπουλο τρόπο, κάνοντας, για παράδειγμα, διακρίσεις βάσει εθνικότητας, τόπου κατοικίας κ.ο.κ. Τέλος, θα πρέπει να κατατεθούν κανόνες ασφάλειας για προϊόντα όπως παιχνίδια ή μηχανήματα ώστε οι άνθρωποι αφενός να προστατεύονται και αφετέρου να γνωρίζουν τον τρόπο χρήσης των προϊόντων.

Στόχος είναι να καταστούν τελικά οι άνθρωποι υπεύθυνοι για τις διαδικασίες γύρω από αυτές τις τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποιημένης τεχνολογίας λήψης αποφάσεων, ειδικά σε ιατρικά, νομικά και οικονομικά πεδία. Προκειμένου να εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω, το ψήφισμα θα πρέπει να εγκριθεί από όλο το Σώμα. Η ψηφοφορία θα γίνει σε σε προσεχή σύνοδο της ολομέλειας.

Πηγή: Startupper

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ