Αδύναμη η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και τον Ιανουάριο

Αδύναμη παραμένει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη στην έναρξη της νέας χρονιάς, με κάποιες ωστόσο ενδείξεις να δείχνουν ότι τα χειρότερα ίσως πέρασαν.

Σύμφωνα με το Reuters, η προκαταρκτική έρευνα της IHS Markit δείχνει ότι ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ διατηρήθηκε στις 50,9 μονάδες τον Ιανουάριο. Δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τη μέση πρόβλεψη αναλυτών που εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στις 51,2.

Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα υψηλότερα από το όριο του 50 δείχνει ανάπτυξη ενώ χαμηλότερα από αυτό, συρρίκνωση.

Χαμηλότερος ο δείκτης PMI

Ο δείκτης ΡΜΙ για τον τομέα μεταποίησης βρέθηκε για 12ο μήνα χαμηλότερα από τις 50 μονάδες. Έφτασε στις 47,8, βελτιωμένος από τις 46,3 μονάδες του Δεκεμβρίου και υψηλότερα από τις προσδοκίες για 46,8.

Αποδυναμώνεται ο κλάδος των υπηρεσιών, με τον δείκτη ΡΜΙ να υποχωρεί στις 52,2 μονάδες, από 52,8 –οι αναλυτές περίμεναν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.

Η αισιοδοξία για τη νέα χρονιά ενισχύθηκε. Ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής έκανε άλμα στις 61,2 μονάδες, από 59,4 –στο πιο υψηλό σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ