Εκπαίδευση και κατάρτιση στο επίκεντρο του νέου ΕΣΠΑ

Συνεχίζονται οι συζητήσεις ανάμεσα σε φορείς στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ, θέτοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι δράσεις και η υποστήριξη που θα παρέχει.

Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων και μάλιστα σε υψηλή θέση τόσο από κυβερνητικό όσο και θεσμικό επίπεδο, βρέθηκε και αυτό της μετεκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού. Με την τεχνολογία να αναπτύσσεται ραγδαία δημιουργώντας εργαζόμενους δυο ταχυτήτων, είναι επιτακτική ανάγκη να κλείσει το κενό ανάμεσα σε όσους έχουν ευκολότερη πρόσβαση στη γνώση και τα κεφάλαια κι σε όσους δραστηριοποιούνται μακρυά από όσα συνηθίζουμε να βαφτίζουμε “κέντρα αποφάσεων”.

Μέσα στους στόχους του νέου ΕΣΠΑ, είναι ι να γεφυρώσει αυτό το κενό και να δώσει τη δυνατότητα μέσω παροχής κεφαλαίων σε εργαζόμενους και εταιρείες να καταρτιστούν σε νέες τεχνολογίες και τάσεις, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην σύγχρονη εποχή. Όπως είπε σε κάποια στιγμή γης ομιλίας του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, είναι παράδοξο η ανεργία στη χώρα α βρίσκεται στο 16% και την ίδια στιγμή οι εταιρείες να μην βρίσκουν το κατάλληλο εργατικό δυναμικό.

Ένας από τους λόγους για αυτό, όπως συζητήθηκε σε ένα από τα πάνελ που ακολούθησαν, είναι ότι ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη σχεδόν το 60% των εργαζομένων προέρχονται από τεχνικές σχολές και μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία ωθώντας την μεταποίηση και τη βιομηχανία, στη χώρα μας το ποσοστό αυτό είναι κάτω από 30%. 

Εκτός όμως από το γεγονός ότι οι περισσότεροι νέοι “σπρώχνονται” από το περιβάλλον τους να πάνε σε πανεπιστήμια, και όσοι είναι ήδη στην παραγωγική διαδικασία δεν μετεκπαιδεύονται σε νέες τεχνολογίες. 

Με βάση τα ανωτέρω, είναι λογικό ένα μεγάλο μέρος του νέου ΕΣΠΑ να προωθηθεί σε αυτή την κατεύθυνση καινά δώσει ευκαιρίες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις ειδικά στην περιφέρεια να ακολουθήσει την ψηφιακή εποχή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ