Η Xerox είναι έτοιμη για την επιθετική εξαγορά της HP

H Xerox είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην επιθετική εξαγορά της HP και να ολοκληρώσει έτσι μια από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις ανταγωνιστικών εταιρειών. 

Όπως ανακοίνωσε η Xerox, εξασφάλισε την χρηματοδότηση 24 δις δολαρίων από τις Citi, Mizuho και Bank of America προκειμένου να υποστηρίξει την προτεινόμενη εξαγορά της HP, για την οποία προσφέρει 33,5 δις δολάρια. 

Εάν τελικά η συμφωνία καταφέρει να ολοκληρωθεί, θα ενώσει δύο τεχνολογικούς κολοσσούς, ενώ θα αποτελέσει και μια προσωπική νίκη του ακτιβιστή επενδυτή Carl Icahn ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει μετοχές και στις δύο εταιρείες και πιέζει να ολοκληρωθεί η εξαγορά. 

Διαπραγματεύσεις σε δύσκολο κλίμα

Από την πρώτη στιγμή που η Xerox έκανε γνωστό το ενδιαφέρον της για την HP, οι δύο εταιρείες έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους δημόσια. 

Όλα άρχισαν τον Νοέμβριο, όταν η Xerox πρότεινε την εξαγορά, προσφέροντας 22 δολάρια ανά μετοχή, μια προσφορά η οποία περιελάμβανε 17 δολάρια σε μετρητά και 0,137 μετοχές της Xerox για κάθε μετοχή της HP. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της HP δύο φορές, προτρέποντας τη Xerox να επικοινωνήσει απευθείας με τους μετόχους της HP.

Στις 17 Νοεμβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της HP Enrique Lores και η πρόεδρος της επιτροπής Chip Bergh έγραψαν, εξ ονόματος του διοικητικού συμβουλίου, ότι η προσφορά “υποτιμά σημαντικά” την εταιρεία και είναι “εξαιρετικά εξαρτημένη και αβέβαιη”.

Ο επικεφαλής της Xerox, John Visentin απάντησε στις 21 Νοεμβρίου, γράφοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο του ήταν “πολύ έκπληκτο” από την απόρριψη της πρότασης εξαγοράς από την HP. Επιπλέον, ο Visentin αμφισβήτησε το επιχείρημα της HP ότι η συμφωνία ήταν “αβέβαιη”, προσθέτοντας ότι “δεν θα υπάρχουν προβλήματα χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της HP”.

Το συμβούλιο της HP επανέλαβε τη στάση του απαντώντας στις 24 Νοεμβρίου σε άλλη επιστολή. Η εταιρεία έγραψε: “Είναι σαφές στις επιθετικές λέξεις και ενέργειές σας ότι η Xerox έχει την πρόθεση να αναγκάσει έναν πιθανό συνδυασμό με ευκαιριακούς όρους και χωρίς να παρέχει επαρκείς πληροφορίες”.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την επιθετική ανάρτηση του Visentin, ο οποίος δύο μέρες αργότερα σε επιστολή του ανέφερε πως “παρά το γεγονός πως δεν καταλαβαίνετε την επιθετική μας πολιτική, δε θα σας ζητήσουμε και συγνώμη”.

Μετά την συμφωνία με τις τράπεζες και με 24 δις δολάρια στα χέρια, είναι ξεκάθαρο πως η Xerox είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην προσπάθεια εξαγοράς. 

“Η προσφορά μου  για μια συνάντηση μαζί σας προσωπικά, με ή χωρίς τους συμβούλους σας, εξακολουθεί να ισχύει, προκειμένου να ξεκινήσουμε τη διαπραγμάτευση αυτής της συμφωνίας”, έγραψε ο Visentin τη Δευτέρα στην τελευταία του επιστολή προς το διοικητικό συμβούλιο της HP.

Μέχρι στιγμής η HP δεν έχει απαντήσει δημόσια σε αυτή την πρόσκληση, ενώ από τις δύο εταιρείες τηρείται “σιγή ασυρμάτου”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ