Ο Κάρολος Ντίκενς “έφτιαξε” τα σύγχρονα Χριστούγεννα!

Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Κάρολου Ντίκενς είναι η κλασσικότερη ιστορία των Χριστουγέννων, ενώ στο πέρασμα των χρόνων έχει δει άπειρες διασκευές τόσο σε κινηματογράφο όσο και θέατρο. 

Η ιστορία του τσιγκούνη Σκρουτζ και η μεταμόρφωση του ύστερα από την επίσκεψη 3 φαντασμάτων, εξακολουθεί να μαγεύει μικρούς και μεγάλους. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι πως η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία έχει επηρεάσει τα σύγχρονα Χριστούγεννα, καθώς πολλές από τις συνήθειες που ακολουθούμε προέρχονται από αυτή.

Η Γαλοπούλα

Στις τελευταίες σκηνές της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας, ο Σκρουτζ αγοράζει μια γαλοπούλα για να την πάει δώρο στην οικογένεια του υπαλλήλου του και να του προσφέρει μεταξύ άλλων το Χριστουγεννιάτικο δείπνο της οικογένειας. Μέχρι τότε, η παράδοση ήθελε την κατώτερη και μεσαία τάξη να τρώνε χήνα τις γιορτές, όμως το μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς άλλαξε για πάντα την ιστορία, βάζοντας τη γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι όλου του δυτικού κόσμου.

Ανταλλαγή δώρων

Αν και η ανταλλαγή δώρων μεταξύ φίλων και οικογένειας είχε ξεκινήσει πριν το 1843 που κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κάρολου Ντίκενς, ήταν η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία που βοήθησε στην “έκρηξη” της παράδοσης καθώς κανένας δεν ήθελε να χαρακτηριστεί “Σκρουτζ”

Το πνεύμα της φιλανθρωπίας

Σίγουρα υπήρχαν φιλάνθρωποι πολύ πριν εμφανιστεί στα ράφια το βιβλίο του Ντίκενς, όμως ήταν τα ηθικά διδάγματα της ιστορίας που ενέπνευσαν πλούσιους και φτωχούς να σκέφτονται αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη τις γιορτές,

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ