Allianz Target4Life: Ένα “Fintech” αμοιβαίο κεφάλαιο με μεγάλη ευελιξία

Η Allianz είναι μια παγκόσμια ασφαλιστική και επενδυτική εταιρεία με τον τομέα των επενδύσεων να διαχειρίζεται μισό τρις ευρώ σε 23 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α.

Η άρση των capital controls έβαλε πάλι την Ελλάδα εντός του επενδυτικού χάρτη με την γερμανική εταιρεία να φέρνει στην ελληνική αγορά το αποταμιευτικό και επενδυτικό προϊόν Target4Life.
Πριν περάσουμε στα του προϊόντος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Allianz Ελλάδας φαίνεται να κάνει καλή δουλειά μια και αυξάνει τα μεγέθη της στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του πρώτου δεκαμήνου τα επενδυτικά προϊόντα είδαν μια αύξηση 2,3%, οι ασφάλειες υγείας 15% ενώ οι επιχειρηματικές και ομαδικές ασφάλειες πάνω από 20% ενώ το αυτοκίνητο είχε μια οριακά μικρή αύξηση. 

Το Target4Life ανήκει στην κατηγορία των προϊόντων Unit Linked μια και προσφέρουν επένδυση κεφαλαίου σε συνδυασμό με ασφάλεια ζωής ενώ χαρακτηρίζεται από μια ενδιαφέρουσα επενδυτική πορεία σε βάθος χρόνου και πολλές επιλογές προσωποποίησης και εξατομίκευσης για τον πελάτη. 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης πραγματοποιήθηκε μια επίδειξη της διαδικασίας εγγραφής πελάτη με μέσω ειδικού εργαλείου online. Μέσω μερικών απλών ερωτήσεων καθορίζεται το προφίλ του χρήστη αναφορικά με τον καθορισμό του ρίσκου και των αποδόσεων αντίστοιχα που θέλει να αναλάβει, μαζί φυσικά με τα χαρακτηριστικά της επένδυσης: αποταμίευση, αύξηση κεφαλαίου, σπουδές παιδιών, αγορά σπιτιού κλπ.,τη διάρκειά της (ελάχιστος χρόνος είναι τα πέντε έτη, όπως συνηθίζεται) και τον τρόπο καταβολής του κεφαλαίου (εφάπαξ ή περιοδικά). Το εργαλείο που είδαμε ήταν εξαιρετικά απλό και θα μπορούσε να ήταν άνετα μια εφαρμογή στο Smartphone μιας Fintech Startup. 

Το επενδυτικό κεφάλαιο της Allianz Global Investors λειτουργεί σαν Fund of Funds το οποίο για λόγους ευελιξίας αλλά και διασποράς κινδύνου επενδύει σε ένα καλάθι 21 αμοιβαίων κεφαλαίων, από κρατικά ομόλογα με μηδενικά σχεδόν επιτόκια, μέχρι σε εταιρικές μετοχές αναδυόμενων αγορών με διψήφιες αποδόσεις αλλά υψηλότερο ρίσκο. Και τα 21 αμοιβαία αυτά κεφάλαια ανήκουν στην Allianz. 

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Target4Life είναι ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει το επενδυτικό προφίλ ρίσκου ενώ στα πρώτα χρόνια της επένδυσης και ανάλογα το προφίλ του χρήστη πραγματοποιούνται οι επενδύσεις υψηλού ρίσκου και όσο περνά ο καιρός και επιτευχθούν οι στόχοι πραγματοποιούνται πιο ασφαλείς και συντηρητικές θα λέγαμε επενδύσεις έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι όποιες αποδόσεις. 
Παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις γίνονται (ακόμα) από έμπειρα στελέχη της Allianz, το γεγονός ότι ο πελάτης μπορεί να αλλάξει το προφίλ του και σε συνδυασμό με την προαναφερόμενη καμπύλη ρίσκου των επενδύσεων κάνει το Target4Life ένα υποψήφιο προϊόν για να περάσει κάποια στιγμή σε κάποιο από τα ψηφιακά κανάλια της Allianz. 

Προς το παρόν θα το βρείτε στους ασφαλιστικούς και επενδυτικούς συνεργάτες της Allianz και στις συνεργαζόμενες τράπεζες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ