Σε προκαταρκτική εμπορική συμφωνία κατέληξαν ΗΠΑ και Κίνα

Την επίτευξη προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, που προβλέπει τη σταδιακή μείωση των τελωνειακών δασμών σε βάρος κινεζικών προϊόντων και την άρση συγκεκριμένων μέτρων από τις αμερικανικές αρχές, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο,η κυβέρνηση της Κίνας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εμπορίου Ουανγκ Σουουβέν της Κίνας, οι δυο χώρες θα πρέπει να υπογράψουν σύντομα την συμφωνία, στην οποία κατέληξαν τα μέλη των αρμόδιων επιτροπών που συμμετείχαν στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

«Οι δύο χώρες κατάφεραν να υπάρχει ταύτιση απόψεων στο κείμενο μιας προκαταρκτικής οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας» δήλωσε ο Γουανγκ Σουουβέν στους εκπροσώπους του Τύπου στο Πεκίνο και προσέθεσε:«Το κείμενο της συμφωνίας καλύπτει θέματα σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, την μεταφορά τεχνολογίας, τα διατροφικά και γεωργικά προϊόντα και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Πιστεύουμε πως όντας οι δυο κορυφαίες οικονομίες του κόσμου,η Κίνα και οι ΗΠΑ, οφείλουν να σκέφτονται τα ευρύτερα συμφέροντα στις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις. Καταλήγοντας σε μια οικονομική και εμπορική συμφωνία εξυπηρετούμε τα βασικά συμφέροντα των δυο λαών αλλά και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.Μέσα από τις κοινές προσπάθειες των ομάδων εμπορίου και οικονομικών των δυο χωρών, βασισμένα στην ισοτιμία και τον αμοιβαίο σεβασμό, κατέληξαν στην προκαταρκτική συμφωνία. Την πρώτη φάση για μια συνολική εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δυο χώρες».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κίνας, το κείμενο της προκαταρκτικής συμφωνίας περιλαμβάνει 9 κεφάλαια, σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, την μεταφορά τεχνολογίας, τα διατροφικά και γεωργικά προϊόντα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την συναλλαγματική ισοτιμία, την διαφάνεια, την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών και την επίλυση των διαφορών.

Επίσης,η Κίνα δεν θα προχωρήσει στην επιβολή νέων υψηλών δασμών σε βάρος αμερικανικών προϊόντων ως αντίποινα για το ενδεχόμενο νέων συμπληρωματικών δασμών την Κυριακή σε βάρος κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, όπως αρχικά είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες.

Αμερικανική επιβεβαίωση μέσω…Twitter

Την είδηση επιβεβαίωσε από το Twitter και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. «Αυτή είναι μια φανταστική συμφωνία για όλους. Ευχαριστώ!» έγραψε ο Τραμπ, μόλις ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

Από τον Λευκό Οίκο επίσης ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιβάλει νέο γύρο τελωνειακών δασμών, ύψους 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε βάρος κινεζικών προϊόντων, όπως είχε προαναγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αντιθέτως, οι τελωνειακοί δασμοί που προβλέπονταν για τις 15 Δεκεμβρίου, δεν θα επιβληθούν τελικά στα κινεζικά προϊόντα, λόγω της επίτευξης της συγκεκριμένης συμφωνίας, χωρίς να έχουν δοθεί στην δημοσιότητα ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες για την συμφωνία.

Τέλος, από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε να διαφοροποιηθούν οι δασμοί σε βάρος των κινεζικών προϊόντων με «σημαντικό τρόπο» βάσει της εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο, ενώ η Κίνα δεσμεύτηκε να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Σύμφωνα, με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα Αμερικανικά δίκτυα, η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει τους δασμούς ύψους 25% στις κινεζικές εισαγωγές ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά θα μειώσει σε περίπου 7,5% τους δασμούς που επιβάλλονται σε άλλες κινεζικές εισαγωγές ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όσον αφορά στα κινεζικά τηλεοπτικά δίκτυα, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου αποδέχθηκε να αυξήσει τις αγορές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ αλλά δεν αναφέρουν αν έγινε αποδεκτό το αίτημα της αμερικανικής πλευράς για αγορές προϊόντων συνολικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην επόμενη χρονιά, όπως αξίωνε εδώ και μήνες ο Ντόναλντ Τραμπ.

 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ