ΒEYOND 4.0: Νέος θεσμός προώθησης καινοτομίας και τεχνολογίας στην Θεσσαλονίκη

Η πρώτη διεθνής έκθεση αφιερωμένη στην 4η βιομηχανική επανάσταση θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 2020 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Την διοργάνωση μιας νέας έκθεσης καινοτομίας και τεχνολογίας αφιερωμένη στην 4η βιομηχανική επανάσταση και στις εταιρείες που πρωταγωνιστούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, παρουσίασε επίσημα ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα. Η νέα έκθεση θα ονομάζεται «BEYOND 4.0» και θα διεξαχθεί το πρώτο τετραήμερο του Οκτωβρίου του 2020, με τιμώμενη πόλη το Σαν Φρανσίσκο και επίσημο καλεσμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα το φημισμένο Πανεπιστήμιο του Stanford στην Καλιφόρνια.

«Θα είναι μια νέα έκθεση που θα παρουσιάζει όλες τις νέες τεχνολογίες που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση. Θα είναι μια διεθνής έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας με πολυεθνικό χαρακτήρα. Σήμερα η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία, που την επιτείνει η κρίση και αυτή είναι οι νέες τεχνολογίες. Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία, ενδεχομένως την τελευταία ευκαιρία, να κάνουμε το μεγάλο… άλμα.Όμως, για να κάνουμε αυτό το άλμα, η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένα εκθεσιακό hub. Με αυτή την έκθεση για την νοτιοανατολική Ευρώπη, την ανατολική Μεσόγειο και την Βόρειο Αφρική, μπορούμε να τα καταφέρουμε» δήλωσε ο κ.Τζήκας και προσέθεσε: «Αυτή θα είναι μια έκθεση ψηφιακών τεχνολογιών και θα μας βοηθήσει να κάνουμε αυτό το άλμα, που χρειάζεται η χώρα. Σε αυτή την προσπάθεια, είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Είναι μαζί μας το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η πόλη της Θεσσαλονίκης, οι Ενώσεις, τα Επιμελητήρια και όλοι οι φορείς τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας της χώρας. Όλες οι νέες τεχνολογίες είναι ένα στοίχημα για όλες τις επιχειρήσεις της Ελλάδας. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έχουμε τόσο στενή και θερμή συνεργασία με όλους τους φορείς. Νομίζω ότι θα είναι μια πολύ επιτυχημένη έκθεση. Τώρα είναι το σωστό timing…».

Την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην διοργάνωση της έκθεσης «BEYOND 4.0» εξέφρασε στην τοποθέτησή του κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο αρμόδιος Υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης«Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δίνουμε μεγάλη σημασία στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και στην προώθηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. Στις απαραίτητες εκείνες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ίσως με καθυστέρηση αρκετών ετών, αλλά που επιτέλους πρέπει να γίνουν ώστε να προχωρήσουμε σε επίλυση βασικών εκκρεμοτήτων που έχουμε με το παρελθόν.

 Άλλωστε, η έκθεση ονομάζεται Beyond 4.0 αλλά η Ελλάδα ακόμη δεν είναι Beyond 3.0, δηλαδή δεν έχουμε υπερβεί τις εκκρεμότητες με την τρίτη βιομηχανική επανάσταση για να μπούμε στην τέταρτη. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με μία σειρά από ενέργειες και στο πλαίσιο αυτό έχουμε ανακοινώσει ήδη πολύ σημαντικές δράσεις για το επόμενο διάστημα. Από απλές διαλειτουργικότητες, δηλαδή μητρώα στο ελληνικό Δημόσιο τα οποία «μιλάνε» μεταξύ τους, διαλειτουργούν, συντελούν σε βελτίωση της σχέσης του πολίτη με το κράτος, έως τα σχέδια για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα.

 Εδώ επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή είναι μία από τις καλές ιστορίες της ελληνικής κρίσης. Μία ιστορία που ξεκινά με ένα πρόγραμμα που ονομαζόταν «Jeremie» στην πορεία ονομάστηκε «Equifund» και ξεκίνησε να γεννά μια σειρά από καινοτόμες επιχειρήσεις μέσα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης.

 Αυτό το οποίο εκκρεμεί είναι να προσδώσουμε εύρος και κλίμακα στον βαθμό που μπορούμε. Έχουμε ελληνικά μυαλά, ως χώρα έχουμε το Hardware και δεν έχουμε ακόμα το Software. Έχουμε τη βασική υποδομή αλλά μας λείπουν οι σωστοί εκείνοι οι θεσμοί, το σωστό “λογισμικό” για να μπορέσουμε να απογειώσουμε αυτές μας τις δυνατότητες.

 Με αυτήν την έκθεση προσπαθούμε σήμερα να φτιάξουμε έναν τέτοιο θεσμό. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ΔΕΘ Helexpo, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να διοργανώσουμε και να υποστηρίξουμε τη Beyond 4.0, ένα διεθνές γεγονός τεχνολογίας και καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη.

 Ως Υπουργείο, κάναμε την αρχή με το Digital Greece στη ΔΕΘ. Είναι χαρά μας να βλέπουμε startups να αναπτύσσονται να γιγαντώνονται, να είναι έτοιμες να κυριαρχήσουν στην ευρύτερη αγορά. Η Beyond είναι το επόμενο βήμα, είναι μία εξωστρεφής έκθεση που μπορεί να γίνει σταθμός για την νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς θα είναι η μοναδική ανάλογη έκθεση με εμπορικό χαρακτήρα στη περιοχή.

 Είναι θετικό ότι ευρύτερα στη πόλη της Θεσσαλονίκης βλέπουμε μία έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα. Βλέπουμε την Pfizer να δημιουργεί Κέντρο τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων. Βλέπουμε τη Deloitte να ιδρύει από το 2018 κέντρο ερευνών στη Θεσσαλονίκη. Την CISCO να ετοιμάζει ένα παρόμοιο κέντρο. Την EY να ανακοινώνει την επέκταση των γραφείων της στη Θεσσαλονίκη με αύξηση του ανθρωπίνου δυναμικού. Ας μην ξεχνάμε, βεβαίως, ότι η πόλη έχει μια προφανή προϊστορία στην τεχνολογία, υπάρχουν εταιρείες όπως η Beta CAE, εταιρίες κορυφαίες στο είδος τους παγκοσμίως. Εταιρίες που στήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και διατήρησαν την έδρα τους εκεί.

 Χρειάζεται να δώσουμε όλοι την απαραίτητη στήριξη, τη μέριμνα και το focus για να μπορέσει να δώσει η πόλη κίνητρα για την παραμονή του δυναμικού της εκεί. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συνέργεια αυτή που ανακοινώνουμε σήμερα. Είναι προφανές ότι θα επενδύσουμε με το σύνολο των δυνατοτήτων μας και των δυνάμεών μας ως πολιτεία, έτσι ώστε αυτή η έκθεση να φανεί αντάξια των προσδοκιών, των δικών σας και των δικών μας και να την χτίζουμε διαρκώς όλο και καλύτερα».

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Στάγκος, ιδρυτής του φορέα «Industry Disruptors – Game Changers» (ID-GC), που είναι συνδιοργανωτής της έκθεσης μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την ΔΕΘ, την χαρακτήρισε «εθνικό στοίχημα» και εξήγησε ότι ένα μεγάλο διεθνές γεγονός, με κύρος και αξιοπιστία όχι μόνο μπορεί να γίνει θεσμός αλλά είναι δυνατόν να αναδείξει σε παγκόσμιο επίπεδο το νέο «πρόσωπο» της Ελλάδας μετά την κρίσης, όπως συνέβη με την Πορτογαλία. Όπως εξήγησε η ανάληψη της διοργάνωσης «Web Summit» από την χώρα της ιβηρικής χερσονήσου την έφερε στο προσκήνιο της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας και προσέλκυσε μεγάλα ονόματα, όπως ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο συνιδρυτής της Tesla Motors, Ελον Μασκ.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχημένη διοργάνωση της έκθεσης «BEYOND 4.0» και την προσέλκυση χιλιάδων επισκεπτών, επενδυτών και εταιρειών κατά την διάρκειά της στην Θεσσαλονίκη: «Θα είναι μια έκθεση-ορόσημο.Είναι η κατάλληλη στιγμή για την διοργάνωση μιας έκθεσης τεχνολογίας και καινοτομίας, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, για να μας δοθεί η ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουμε στον πυλώνα της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Πιστεύουμε πολύ στην δημιουργία αυτού του πυλώνα της οικονομίας στην περιφέρεια μας και έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις και επαφές στις ΗΠΑ, για να αναδείξουμε τις δυνατότητες που έχει η περιοχή μας. Διαθέτουμε πέντε πανεπιστήμια, πάνω από 150.000 φοιτητές, ερευνητικά κέντρα και την νέα τεχνόπολη. Αυτή η έκθεση μπορεί να είναι εξαιρετικά επιτυχημένη».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ