Ο Τραμπ στο εδώλιο! Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε την παραπομπή του

Η διαδικασία της παραπομπής που ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό και ενεργοποιήθηκε ύστερα από την αποκάλυψη πως ο πρόεδρος Τραμπ χρησιμοποίησε την επιρροή του εκβιάζοντας τον Ουκρανό πρόεδρο με την μη αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην χώρα, αν δεν του έδινε πληροφορίες που θα μπορούσαν να ενοχοποιήσουν τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν. 

“Ο πρόεδρος καταχράστηκε την δύναμη του για προσωπικό όφελος, εις βάρος της εθνικής ασφάλειας, κατακρατώντας στρατιωτική βοήθεια σε αντάλλαγμα πληροφοριών για έναν πολιτικό του αντίπαλο” αναφέρει η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία και ανακοίνωσε η Νάνσι Πελόσι σε τηλεοπτικό της διάγγελμα. 

“Με βαθύτατη λύπη αλλά με εμπιστοσύνη στις αρχές της πατρίδας μας, ζητάω από τον πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει στην διαδικασία παραπομπής του προέδρου” ανέφερε η Ν. Πελόσι. 

Η απόφαση για την παραπομπή, έγινε μια μέρα μετά την ακρόαση της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων κατά την οποία τρεις εμπειρογνώμονες του συνταγματικού δικαίου που κάλεσαν Δημοκρατικοί νομοθέτες δήλωσαν ότι οι ενέργειες του Τραμπ αποτελούν αδίκημα κατά του Συντάγματος.

Με την ολοκλήρωση όλων των τυπικών διαδικασιών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα κληθεί να καταθέσει εναντίον του Κογκρέσου, το οποίο και θα αποφανθεί για την τύχη του ίδιου και της προεδρίας του. Η κλήση αυτή θα δοκιμάσει τα θεμέλια των Συντηρητικών, καθώς από τη μία δύσκολα θα αποφασίσει εναντίον του Τραμπ, ενώ από την άλλη οι πράξεις του Αμερικανού προέδρου έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις και από το ίδιο του το κόμμα το οποίο έχει αρχισει και χάνει την εμπιστοσύνη του σε αυτόν. 

Σε ανάρτηση της στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκισάμ, είπε πως “Η Πελόσι και οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να ντρέπονται” και πρόσθεσε πως “ο Τραμπ δεν έχει κάνει τίποτα λιγότερο από το κάνει τη χώρα σπουδαία, με ισχυρή οικονομία, περισσότερες θέσεις εργασίας και ισχυρό στρατό”.

Οι κατηγορίες εναντίον του Τραμπ, οι οποίες και οδήγησαν στην έναρξη της διαδικασίας παραπομπής, όπως διατυπώθηκαν από τους καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου είναι: Κατάχρηση Εξουσίας, Δωροδοκία και παρεμπόδιση δικαιοσύνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ