Θεόδωρος Φέσσας (ΣΕΒ): «Η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου!»

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ήταν στην ομιλία του στο «Greek Economic Summit» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τονίζοντας όμως απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση για την ενίσχυση του πλαισίου προώθησης των επενδύσεων και την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Αίσθηση προκάλεσε η σύντομη ομιλία του Πρόεδρου του Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Θεόδωρος Φέσσας κατά τη διάρκεια την πρώτης ημέρας του συνεδρίου «Greek Economic Summit» που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου! Η κυβέρνηση έχει ένα δύσκολο έργο μπροστά της αλλά υπάρχει αισιοδοξία και προοπτικές. Η οικονομία μας ισχυροποιείται, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων είναι σε υψηλό επίπεδο και το κλίμα έχει αλλάξει σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Έχουμε αντίστοιχο κλίμα με την περίοδο του 2000, όταν είχαμε εισέλθει στην ζώνη του ευρώ!» δήλωσε ο κ.Φλέσσας, προκαλώντας το χειροκρότημα του κοινού στην αίθουσα του συνεδρίου και συμπλήρωσε: «Αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε στο σημείου που πρέπει. Η κατανάλωση παραμένει χαμηλή καθώς ακόμα τα νοικοκυριά προσπαθούν να διευθετήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις του παρελθόντος και να ανακτήσουν την αγοραστική τους δύναμη. Ο ΣΕΒ και οι επιχειρήσεις που εκπροσωπεί – θεωρεί ότι χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους, που απασχολούνται με σταθερές συνθήκες, καλούς μισθούς και προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης δεν πρόκειται να πετύχουμε. Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις πρέπει να καρπούνται τους κόπους των προσπαθειών τους στην παραγωγική διαδικασία».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ ξεκαθάρισε ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, ευνοϊκό και φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και στήριξη των επενδύσεων τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό: «Δεν έχουμε αποκτήσει ακόμα στον τομέα των επενδύσεων την κρίσιμη μάζα για να επαναφέρουμε την οικονομία στα υψηλά επίπεδα προ της κρίσης. Σίγουρα, υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες και η χώρα μας έχει πολλά πλεονεκτήματα. Αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. Ως βασικός στόχος έχει τεθεί η επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας με τη μείωση της υπερφορολόγησης της εργασίας και των επιχειρήσεων. Αυτό, σε συνδυασμό με την άρση των εμποδίων και των στρεβλώσεων στο επιχειρείν, μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων και σε αύξηση της παραγωγικότητας».

Μάλιστα, ανάφερε ότι οι επενδύσεις από το εξωτερικό είναι περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ και συνεπώς αντιστοιχούν μόλις στο 2% του ΑΕΠ της Ελλάδας, σχολιάζοντας πως είναι ακόμα «σε χαμηλά επίπεδα» και με ελάχιστες εξαιρέσεις στην πλειονότητά τους είναι «επενδύσεις κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών» ενώ θα έπρεπε ο βασικός στόχος της χώρας να είναι η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων σε πιο παραγωγικούς τομείς, που απαιτούν επενδύσεις σε υποδομές, εγκαταστάσεις και προσφέρουν σε περισσότερους τομείς στην ελληνική οικονομία, καθώς λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην κοινωνία, από τις θέσεις εργασίας μέχρι τους προμηθευτές και τις συνδεδεμένες εταιρείες, τους συνεργάτες και τα δίκτυα, που απαιτούνται.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας ολοκλήρωσε την ομιλία του επισημαίνοντας πως η ελληνική οικονομία έχει σημαντικούς ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. και σε σύγκριση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εκφράζοντας μια αισιόδοξη εκτίμηση για το μέλλον: «Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να φτάσει στο 3% μέχρι το τέλος του 2020»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ