Αύριο Τετάρτη η “έκτακτη” συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν

Διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα, καθώς “κλείδωσε” για αύριο η έκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στα πλαίσια της συνόδου του ΝΑΤΟ. 

Οι τουρκικές προκλήσεις έχουν δημιουργήσει εντάσεις στην Ευρώπη, αλλά και στους κόλπους του ΝΑΤΟ, όπου η Τουρκία απάντησε με βέτο στην πρόταση της Πολωνίας, σε απάντηση της άρνησης της συμμαχίας για έκτακτη οικονομική βοήθεια στις επιχειρήσεις της εναντίον των Κούρδων. 

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν αύριο Τετάρτη, στις 14.30 ώρα Λονδίνου. Από την ελληνική πλευρά, παρόντες στη συνάντηση θα είναι υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η συνάντηση οριστικοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ ύστερα από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα στο Λονδίνο αποτελεί το πρώτο βήμα για διεθνοποίηση του ζητήματος και της οικοδόμησης συμμαχιών με άλλες χώρες.

 

Η Αθήνα θα εκμεταλλευθεί όλα τα διεθνή φόρουμ και οργανισμούς για να αναδείξει τους κινδύνους που απορρέουν για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής από την συμπεριφορά της γειτονικής χώρας.

Ερντογάν: Σε ισχύ η συμφωνία με Λιβύη

Η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό όπως είναι φυσικό κυριαρχεί και στην τουρκική πλευρά, ενώ σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, ο Ερντογάν είπε ότι θα μεταφέρει στον Κυρ. Μητσοτάκη τις θέσεις του για τη συμφωνία με τη Λιβύη τονίζοντας ότι «αυτή είναι σε ισχύ».

Στη διάρκεια ομιλίας του ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα πει στον Έλληνα πρωθυπουργό πως η Αθήνα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει και η Άγκυρα θα κάνει τα δικά της.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να κηρυχθεί persona non grata ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «η Λιβύη μπορεί να αποσύρει τον πρέσβη της πριν το κάνει η Αθήνα».

«Η συμφωνία με τη Λιβύη είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα και θα το πω και στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν», τόνισε επίσης ο Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ