“Σάλπισαν υποχώρηση” στους κινέζικους δασμούς οι ΗΠΑ

Με μια ανακοίνωση που θα διευκολύνει τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα ενόψει των διαπραγματεύσεων για τον εμπορικό πόλεμο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εξαιρέσουν πολλά κινέζικα προϊόντα από τους δασμούς που είχαν επιβάλει πριν από περίπου ένα χρόνο. 

Μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες πολλών αμερικανικών εταιρειών οι οποίες ζητούσαν έντονα από την αμερικανική κυβέρνηση να πάρει πίσω αρκετούς από τους δασμούς που είχε επιβάλει σε κινεζικά προϊόντα, ο Ντόναλντ Τραμπ πριν από λίγη ανακοίνωσε την εξαίρεση τους. 

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ένας τρόπος για την άμβλυνση των ανησυχιών στο εσωτερικό των ΗΠΑ πριν από τις εκλογές του 2020, καθώς πολλές εταιρείες υποστήριξαν πως οι συνεχείς δασμοί θα οδηγήσουν σε αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων αλλά και σε ελάττωση των θέσεων εργασίας, συνέπεια της αύξησης των τιμών. 

Ανεξάρτητα από τους λόγους που οδήγησαν τον Ντόναλντ Τραμπ σε αυτή την απόφαση, το σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα μέτρο που θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ