emea business monitor

4 έργα ΑΠΕ που δείχνουν το “πράσινο μέλλον” της Ευρώπης

Στο σύνολο της, η ενέργεια αυτή παράχθηκε από κάθε σχεδόν διαθέσιμη πηγή, όπως καύση βιομάζας, αιολικά πάρκα, γεωθερμία και ηλιακή ενέργεια,. 

Στις χώρες της ΕΕ, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχει ξεκινήσει να κυριαρχεί στο ενεργειακό μείγμα. Τα 5 κορυφαία κράτη σε παραγωγή και χρήση ΑΠΕ σε σχέση με παραδοσιακές μορφές ενέργειας, είναι  η Σουηδία (54,5%), η Φινλανδία (41,0%), η Λετονία (39,0% (35,8%) και η Αυστρία (32,6%).

Η αξία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η συμβολή τους τόσο στην ενεργειακή επάρκεια όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος είναι δεδομένη, όμως υπάρχουν κάποια έργα τα οποία δείχνουν το δρόμο για ένα πολύ πιο πράσινο μέλλον για την Ευρώπη ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτούν την είσοδο και την εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών σε αυτά. 

Η Ενέργεια που επιπλέει

Ο Ροδανός ποταμός και η κοιλάδα που δημιουργεί στο πέρασμα του από τις Άλπεις στην Μεσόγειο έχουν γίνει διάσημα για τους περίφημους αμπελώνες που παράγουν μερικά από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου. 

Τώρα όμως ο Ροδανός έχει γίνει hotspot εναλλακτικής ενέργειας και καθώς είναι η βάση της μεγαλύτερης επιπλεόυσας μονάδας παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη. Η μονάδα ισχύος 17MW βρίσκεται σε ένα παλιό λατομείο το οποίο από τότε μετατράπηκε σε λίμνη, με την ετήσια παραγωγή να προσφέρει πλήρη ηλεκτροδότηση σε σχεδόν 4.750 σπίτια. 

Το έργο έχει διαμορφωθεί με γνώμονα την κοινοτική ιδιοκτησίας, καθώς οι πολίτες των τοπικών κοινωνιών κλήθηκαν να επενδύσουν στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο, η λειτουργία του εργοστασίου στην περιοχή ελέγχεται από τους πολίτες της οι οποίοι εξασφαλίζουν τόσο τα κέρδη τους όσο και την λειτουργία του.

Ο Άνεμος ανήκει σε όλους

Η κοινοτική ιδιοκτησία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα έργα διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών στην Δανία. Ακριβώς δίπλα στις ακτές της πρωτεύουσας της χώρας, στην Κοπεγχάγη, βρίσκονται οι 20 ανεμογεννήτριες του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Middelgrunden. 

Όταν χτίστηκε το πάρκο το 2000, η επένδυση χρηματοδοτήθηκε από τους περίπου 8.500 πολίτες της περιοχής, οι οποίοι συνολικά επένδυσαν 25 εκατομμύρια ευρώ στο έργο, αναλαμβάνοντας το 50% της ιδιοκτησίας του έργου.

Η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στα έργα ΑΠΕ δεν είναι κάτι “περίεργο” στην Δανία, καθώς έχει γίνει πια υποχρεωτικό, από την νομοθεσία, σε όλα τα νέα αιολικά πάρκα στη χώρα το τουλάχιστον 20% της ιδιοκτησίας θα πρέπει να ανήκει στην τοπική κοινωνία

Κολοσσιαίοι Στρόβιλοι 

Φανταστείτε μια ανεμογεννήτρια τόσο μεγάλη και τόσο ισχυρή, ώστε μια μόνο περιστροφή της έλικας της να μπορεί να καλύπτει όλες τις ανάγκες σε ενέργεια σε ένα σπίτι μέσου μεγέθους για μια ολόκληρη μέρα. 

Για τους κατοίκους του Αμπερντίν στη Σκωτία το όνειρο αυτό είναι πραγματικότητα καθώς 11 ανεμογεννήτριες τέτοιου είδους κατασκευάζονται μέσα στην θάλασσα που βρίσκεται κοντά στην πόλη, αποτελώντας το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εξάπλωσης της Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας (EOWDC). 

Κάθε μία από τις ανεμογεννήτριες είναι ύψους 191 μέτρων με δυνατότητα παραγωγής 8,4 MW και είναι οι ισχυρότερες ανεμογεννήτριες του κόσμου. Το EOWDC έχει κόστος κατασκευής 380 εκατ. δολάρια και αναμένεται να καλύψει πάνω από το 70% των αναγκών του Αμπερντίν σε ηλεκτρική ενέργεια. 

Ο Ήλιος του Τσερνόμπιλ

Τον Απρίλιο του 1986, η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία υπογράμμισε με τον πιο εμφατικό τρόπο τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας. Η ραδιενεργός μόλυνση επηρέασε μια έκταση 30.000 τ. χλμ και τους περίπου 5 εκατ. κατοίκους της. 

Η περιοχή αποκλείστηκε από τον εξωτερικό κόσμο και το όνομα του έχει γίνει συνώνυμο με τους κινδύνους ενός πυρηνικού ατυχήματος. 

Όμως τώρα μια νέα ζωή έχει έρθει στην περιοχή μαζί με νέες πηγές ενέργειας. 

Μια νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος με ισχύ 1MW μέσω ηλιακής ακτινοβολίας η οποία συσσωρεύεται από 3.800 πάνελ τελευταίας τεχνολογίας με κόστος 1,2 εκατ. δολάρια, κατασκευάστηκε στην περιοχή από την Ουκρανική εταιρεία Ενέργειας Rodina και την Γερμανική Enerpac. Η νέα μονάδα θα παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει 2.000 διαμερίσματα.