Η Ασία “πεινάει” και θα χρειαστεί 800 δισ. δολάρια στα επόμενα 10 χρόνια για φαγητό

Οι τρόποι υπάρχουν, όπως δείχνουν διάφορες μελέτες που έχουν γίνει σε αυτό τον τομέα, όμως για να πραγματοποιηθούν, θα χρειαστούν περίπου 800 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. 

Ο βασικό λόγος για την δημιουργία αυτού του προβλήματος δεν είναι άλλος από την διαρκή αύξηση του πληθυσμού ο οποίος σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των εισαγωγών, έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στο σύνολο των ασιατικών κρατών. Οι δαπάνες για τρόφιμα θα υπερδιπλασιαστούν – από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε πάνω από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, αναφέρει η έκθεση Asia Food Challenge, η οποία κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα.

″Εάν η επένδυση αυτή δεν υλοποιηθεί, πιστεύουμε ότι η βιομηχανία θα αγωνιστεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των αποτελεσμάτων για τον πληθυσμό της Ασίας”, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης που συνέταξαν οι PwC, Rabobank και Singapore Investment Company Temasek, ενώ η έκθεση αναφέρει επίσης πως “″Η Ασία δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί, βασιζόμενη στις εισαγωγές που διακινούνται μέσω μεγάλων αλυσίδων εφοδιασμού από την Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική”

Η Ασία “δέσμια” του υπόλοιπου πλανήτη

Η νέα αυτή έκθεση, συμβαδίζει με τις έρευνες που διεξήχθησαν από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη του 2018 . ″Γενικά, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ανατολικής Αφρικής και της Νότιας Ασίας είναι καθαροί εξαγωγείς τροφίμων, ενώ οι υπόλοιπες χώρες της Ασίας και της Αφρικής παραμένουν καθαροί εισαγωγείς τροφίμων”, ανέφερε η έκθεση βασικών στατιστικών και τάσεων στο διεθνές εμπόριο.

“Τα τρόφιμα είναι ένα ευαίσθητο θέμα, με πολλούς πολέμους και πολλές εξεγέρσεις στην ιστορία να έχουν γίνει για αυτό ακριβώς το λόγο” δήλωσε ο Richard Skinner της PwC σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης. «Είμαστε πολύ εξαρτημένοι από τους άλλους τόσο για την τεχνολογία μας όσο και για το φαγητό μας. Και αν δεν το λύσουμε αυτό, θα υπάρξουν προβλήματα στην πόρτα μας ”, δήλωσε ο Skinner, ο οποίος ασχολήθηκε με την στρατηγική και την οργάνωση των επιχειρήσεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. 

Το ποσό της αρόσιμης γης για κάθε άτομο στην Ασία αναμένεται να μειωθεί κατά 5% μέχρι το 2030

Οι κλιματικές αλλαγές και η αύξηση του πληθυσμού θα προσθέσουν επίσης στα προβλήματα της περιοχής, προκαλώντας ζητήματα εφοδιασμού, καθώς και αστάθεια των τιμών. Καταρχήν, οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να μειώσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών και να αλλάξουν τις δομές φύτευσης, ανέφερε η έκθεση.

Εν τω μεταξύ, ο πληθυσμός της Ασίας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 250 εκατομμύρια την επόμενη δεκαετία – ”το ισοδύναμο μιας άλλης Ινδονησίας”, σύμφωνα με την έκθεση.

″Όταν αρχίσετε να τα προσθέτετε όλα αυτά, είτε πρόκειται για αλλαγή του κλίματος, για αύξηση του πληθυσμού, για έναν πιο απαιτητικό καταναλωτή, όλα αυτά μαζί είναι μια αρκετά τρομακτική εικόνα”, δήλωσε ο Skinner, ο οποίος πρόσθεσε πως “αν δεν λύσουμε αυτό το θέμα, θα έρθουμε σε δύσκολη θέση τα επόμενα 10 χρόνια.

Που θα πάνε τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια;

Η βιομηχανία γεωργικών ειδών διατροφής της Ασίας προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες αξίας 800 δισ. δολαρίων, η οποία θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε καλυφθεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, όπως δήλωσε ο Skinner.

Σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον τα μισά από αυτά τα χρήματα θα πάνε στην Κίνα, όπως αναφέρει η έκθεση. ″Η μεγαλύτερη ευκαιρία για τον τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής στην Ασία είναι μάλλον στην Κίνα”, ανέφερε ο Anuj Maheshwari του Temasek σε ενημέρωση προς τα μέσα ενημέρωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ήδη υπάρχουν γεωργικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τεχνολογίες έξυπνης αυτοματισμού στη χώρα, πρόσθεσε.

Γι ’αυτό και οι κινεζικές πόλεις όπως η Σένζεν, το Πεκίνο και η Σαγκάη θα μπορούσαν να είναι δυνητικοί κόμβοι καινοτομίας για τα αγροτικά τρόφιμα, ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης. Οι τόποι αυτοί έχουν εμπειρία στον τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής, ένα ισχυρό κανονιστικό περιβάλλον για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και το ανταγωνιστικό ταλέντο, σύμφωνα με την έκθεση, και μαζί, είναι έτοιμοι να οδηγήσουν την καινοτομία και τις επενδύσεις στον κλάδο.

Άλλες πόλεις όπως η Σιγκαπούρη και το Μπαγκαλόρ είναι επίσης δυνητικοί κόμβοι σημαντικών επενδύσεων στον γεωργικό τομέα. ″Ίσως μια μέρα οι καταναλωτές θα επιλέξουν (και θα πληρώσουν περισσότερα) για ένα προϊόν διατροφής επειδή φέρουν τη σφραγίδα της Σιγκαπούρης ή του Μπανγκαλόρ για έγκριση”, ανέφερε η έκθεση.

″Το προϊόν που παράγεται με την τεχνολογία της Σιγκαπούρης θα μπορούσε να γίνει αξιόπιστο περιφερειακό χαρακτηριστικό για τα νοτιοανατολικά της Ασίας τα επόμενα χρόνια.”