Η Uber χάνει την άδεια λειτουργίας της στο Λονδίνο και η μετοχή της “γκρεμίζεται”

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider, η ρυθμιστική αρχή της πόλης (Transport for London – TfL) αναγνώρισε ένα “μοτίβο” το οποίο έθετε την ασφάλεια των επιβατών σε κίνδυνο. Πιο συγκεκριμένα, η TfL ανακάλυψε ότι μη εγκεκριμένοι οδηγοί χρησιμοποιούσαν τους λογαριασμούς πραγματικών και εγκεκριμένων οδηγών της Uber και μετέφεραν επιβάτες με οχήματα που επίσης δεν ήταν εγγεγραμμένα στην υπηρεσία.

Η ρυθμιστική αρχή αποκάλυψε ότι έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 14,000 διαδρομές από οδηγούς που δεν “ανήκαν” στην εταιρεία. Πολλοί από τους οδηγούς αυτούς δεν είχαν καν στοιχειώδη έγγραφα (πχ δίπλωμα οδήγησης ή ασφάλεια), ενώ κάποιοι, ενώ είχαν “αποκλειστεί” από την Uber, είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν λογαριασμό και να οδηγούν κανονικά.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η Uber έκανε κάποιες προσπάθειες προκειμένου να λύσει αυτά τα προβλήματα, γεγονός που αναγνώρισε και η TfL, χωρίς όμως να αυτές να είναι αρκετές για να “σώσει” την άδεια της. Εκπρόσωπος της Αρχής δήλωσε σχετικά: «Ενώ αναγνωρίζουμε ότι η Uber έχει βελτιωθεί, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι επέτρεψε στους επιβάτες της να μπαίνουν σε αυτοκίνητα με οδηγούς που ενδεχομένως δεν έχουν δίπλωμα και είναι ανασφάλιστοι”.

Παρ’ότι η Uber θεωρητικά αυτή τη στιγμή έχει χάσει την άδεια της, έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση εντός 21 ημερών, και η ίδια ανακοίνωσε πως θα το κάνει. Μέχρι να εκδικαστεί η έφεση, η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στο Λονδίνο κανονικά.

“Γκρεμίζεται” η μετοχή της Uber

Τα νέα για την απώλεια της άδειας όπως ήταν φυσικό δεν άρεσαν στις αγορές, οι οποίες αντέδρασαν άσχημα, με αποτέλεσμα η μετοχή της Uber να γνωρίσει απώλειες -6,3% με το άνοιγμα της συνεδρίασης, κάτι που σημαίνει πως η εταιρεία με το “καλημέρα” έχασε περίπου 3 δισ. δολάρια από την αξία της. 

Το Λονδίνο είναι μία από τις 5 πόλεις ορόσημα για την Uber, οι οποίες αποτελούν το 25% των εσόδων της εταιρείας, οπότε η απώλεια του είναι ένα τεράστιο χτύπημα για τα έσοδα της. 

“Το πρόβλημα για την Uber είναι πως υπάρχουν πολλοί ανταγωνιστές στο Λονδίνο που θα γεμίσουν το κενό που θα αφήσει πίσω της, έτσι είναι πολύ εύκολο να ξεχαστεί η ύπαρξη της” ανέφερε ένας αναλυτής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ