Στο κλειστό κλαμπ των εταιρειών με credit rating από S&P και Fitch η Μυτιληναίος

Η Μυτιληναίος ανήκει πλέον στο εξαιρετικά ολιγομελές «κλαμπ» των ελληνικών παραγωγικών εταιρειών που διαθέτουν credit rating από μεγάλους διεθνείς οίκους, στην προκειμένη περίπτωση, από την S&P και τη Fitch.

Rating BB- και BB για τη Μυτιληναίος

Στο πλαίσιο της διαρκώς εντεινόμενης διεθνοποίησής της, που σηματοδοτείται από τη σημερινή έκδοση του διεθνούς ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, η Μυτιληναίος έλαβε rating ΒΒ- από την S&P και ΒΒ από τη Fitch, γεγονός που την κατατάσσει ως μια από τις τέσσερις εταιρείες που έχουν καταφέρει ως σήμερα να λάβουν από ξένο οίκο καλύτερο rating από αυτό της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οι άλλες τρεις είναι η 3Ε, ο ΟΤΕ και η ΤΙΤΑΝ, εκ των οποίων οι δύο χαρακτηρίζονται από την παρουσία πολύ ισχυρών ξένων μετόχων, στο μετοχολόγιό τους, τη The Coca Cola Company και την Deutsche Telecom αντιστοίχως.

Τα βήματα της Μυτιληναίος

Mε κύκλο εργασιών που ξεπέρασε το 1,8 δισ. ευρώ το 2018 και περίπου 3.400 εργαζόμενους, η Mυτιληναίος διαθέτει ηγετική θέση στους ελληνικούς τομείς της ενέργειας της βαριάς μεταλλουργικής βιομηχανίας, αλλά και των κατασκευών/EPC. Τα προϊόντα της διακινούνται και στις πέντε ηπείρους, αντιστοιχώντας στο 2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, γεγονός που την καθιστά διεθνή «παίκτη», με εγκαθιδρυμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε τομείς της λειτουργίας της.

Η έκδοση του ομολόγου έρχεται ελάχιστο διάστημα μετά τη δημοσιοποίηση ενός ισχυρού 9μήνου στο οποίο η εταιρεία κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 42,7% στον κύκλο εργασιών, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2018, φτάνοντας τα 1.548 εκατ. ευρώ και 13,7% στα EBITDA, που διαμορφώθηκαν σε 248 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός ήταν 449 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η έδρα της εταιρείας παραμένει στην Ελλάδα, παρά την τάση μεταφοράς έδρας στο εξωτερικό που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια σε άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρείες, εξαιτίας και των ιδιόμορφων συνθηκών που δημιούργησε η κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ