ONDA TENDERS: Συμφωνία για την ναυπήγηση υπερσύγχρονου πολυτελούς ταχυπλόου σκάφους στην Ελλάδα

Νέα συμφωνία για την κατασκευή ενός ταχύπλοου συνοδευτικού σκάφους πολυτελείας τύπου «321L limousine tender» για σούπερ-γιώτ, έκλεισε η ελληνική εταιρεία Onda Tenders, κερδίζοντας τις εντυπώσεις στην φετινή Διεθνή Έκθεση Yacht του Μονακό, που έγινε στο Πριγκηπάτο από τις 25 ως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, το σκάφος μήκους 9,5 μέτρων θα παραδοθεί τον Ιούνιο του 2020 σε ελληνικό ναυπηγείο, όπου θα γίνει και η παράδοση του σούπερ-γιοτ τύπου «O’ Pari» κλάσης ΙΙΙ από την ιταλική ναυπηγική εταιρεία Intermarine Spa (θυγατρική του ομίλου Immsi S.p.A.), που κατασκευάζει από την δεκαετία του ΄70 πλοία για το ιταλικό ναυτικό, το λιμενικό και την ακτοφυλακή καθώς και πολυτελή γιοτ με προηγμένα συστήματα ασφαλείας και στρατιωτικές προδιαγραφές θωράκισης και ηλεκτρονικών συστημάτων.

Το συμβόλαιο ανάμεσα στις δυο πλευρές υπογράφηκε στο Μονακό, με εκπροσώπους του ιδιοκτήτη του (υπό κατασκευή) γιοτ και προβλέπει την σχεδίαση (σύμφωνα με τις προσωπικές οδηγίες του ιδιοκτήτη) σε συνεργασία με το βραβευμένο Σουηδικό στούντιο, Mannerfelt Design Team και την ναυπήγηση στην Ελλάδα ενός υπερσύγχρονου ταχύπλοου σκάφους συνοδείας.

Το Σουηδικό στούντιο Mannerfelt Design Team φημίζεται για την εξειδίκευσή του στην αεροδυναμική, φουτουριστική σχεδίαση εσωτερικών χώρων και οχημάτων αλλά και την πρωτοποριακή χρήση σύγχρονων υλικών παραδοσιακών (όπως τιτάνιο) και παραδοσιακών υλικών (π.χ. ξύλο).

«Νιώθουμε μεγάλη τιμή που θα προσφέρουμε εμείς το ταχύπλοο συνοδευτικό σκάφος πολυτελείας (limousine tender) για ένα τόσο υψηλού κύρους project για την ναυπήγηση ενός νέου super-yacht» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Onda Tenders, Γιώργος Ρηγινός, υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου μοντέλου της εταιρείας του σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό: «Σίγουρα υπάρχει μια ξεκάθαρη ζήτηση για την πολυποίκιλη νέα σειρά των συνοδευτικών σκαφών για γιοτ, που διαθέτουμε στους πελάτες μας και αυτό αποδεικνύεται από την φανταστική υποδοχή (του κοινού) που έχουμε λάβει ως σήμερα.

Είναι όμως σπάνιο να βρει κανείς ένα limousine tender στην αγορά, το οποίο να μπορεί να παρέχει τόσο μεγάλες ταχύτητες με υψηλή απόδοση των κινητήρων, εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, φινίρισμα πολυτελείας και με χειροποίητη διακόσμηση υψηλής αισθητικής και design, όπως το “321L”. Χωρίς να αναφέρω καν τον μικρό χρόνο παράδοσης».

Η συγκεκριμένη έκδοση το Onda 321L limousine tender, με τις κατά παραγγελία αλλαγές από τον ιδιοκτήτη και τις προβλεπόμενες επεμβάσεις από το σχεδιαστικό στούντιο Mannerfelt Design Team, θα έχει αυξημένες διαστάσεις (π.χ. το μήκος του θα είναι 9,9 μέτρα) και θα μπορεί να φιλοξενεί με μεγάλη άνεση και πολυτέλεια 10 επιβάτες και – σε ξεχωριστό χώρο- πλήρωμα 2 ατόμων.

Στην σχετική συμφωνία προβλέπεται επίσης ότι το σκάφος θα εφοδιαστεί με δυο κινητήρες 270 ίππων, το οποίο θα του επιτρέπουν να αναπτύσσει ταχύτητες πάνω από 40 ναυτικούς κόμβους (περίπου 74 χλμ/ώρα).

Το νέο σούπερ γιώτ θα έχει μήκος 95 μέτρα και θα περιλαμβάνει τα πιο σύγχρονα συστήματα πλοήγησης και ασφαλείας, για εμπορική χρήση αλλά και εξελιγμένα χαρακτηριστικά προστασίας (σύμφωνα με την παραγγελία),ενώ το τελικό του κόστος θα φθάσει τα 155 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά στο ταχύπλοο συνοδευτικό σκάφος, σύμφωνα όμως με Ιταλούς ειδικούς στον τομέα της ναυπήγησης, η αξία του θα αγγίξει το ένα εκατομμύριο ευρώ, μαζί με την αμοιβή του σχεδιαστικού στούντιο και τα επιπρόσθετα κόστη για την αισθητική και σχεδιαστική προσαρμογή του μοντέλου στις απαιτήσεις του συμβολαίου.

Η ελληνική εταιρεία Onda Tenders ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2017, αποκτώντας μέρος από περιουσιακά στοιχεία της ιστορικής Onda, που κατασκεύαζε για το ελληνικό λιμενικό και γνωστούς επιχειρηματίες ταχύπλοο σκάφη από το 1962. Έχει τα γραφεία της στην Γλυφάδα αλλά διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 10.000 τμ στην Θήβα, όπου σχεδιάζονται και κατασκευάζονται τα τρία βασικά μοντέλα σκαφών της (το 331GT ανοιχτού τύπου, το 341P για αναψυχή ή αποστολές περιπολίας και το πολυτελές 321L) καθώς και άλλα σκάφη κατά παραγγελία, βασισμένα πάνω στην πλατφόρμα, που έχει αναπτύξει η ίδια για τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της περιοχής της Μεσογείου.

Πάντως, κανένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεν δημοσιοποίησε την ταυτότητα του ιδιοκτήτη του σούπερ γιώτ ή τις οικονομικές πτυχές της συμφωνίας λόγω της υπογραφής Συμφωνητικών Εχεμύθειας και Εμπιστευτικότητας (NDA) όλων των εμπλεκομένων μερών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ