Mikel: Νέα επέκταση στο εξωτερικό προς… Βαρσοβία!

Στην αγορά της Πολωνίας εισέρχεται δυναμικά και με μεγάλες προσδοκίες η αλυσίδα καταστημάτων καφεστίασης Mikel Coffee Company.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του EMEAgr, από την Βαρσοβία, έκλεισε οριστικά η συμφωνία για την παραχώρηση των δικαιωμάτων του βασικού δικαιοδόχου (Master Franchisee) για την Πολωνία μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ανάμεσα στις δυο πλευρές για το τελικό σχέδιο ανάπτυξης, δημιουργίας δικτύου κι εκμετάλλευσης των μονάδων.

Η αρχική επένδυση θα κυμαίνεται στα 90.000 ευρώ ανά κατάστημα και τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος επί πολωνικού εδάφους θα γίνουν σε σημείο-έκπληξη στην Βαρσοβία, μια πόλη με πληθυσμό 1,758 εκατομμύρια κατοίκους (και περίπου 3,1 εκατομμύρια κατοίκους στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή) με εκπληκτική οικιστική και οικονομική ανάπτυξη.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλα καταστήματα τόσο στην Πολωνική πρωτεύουσα όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Κρακοβία, το Λοτζ, το Βρότσλαβ, το Πόζναν και το Κατοβίτσε.

Η προεργασία για την επέκταση μέσω master franchise ξεκίνησε πριν από περίπου 2 χρόνια και εξαρχής διαπιστώθηκε από την διοίκηση της Mikel ότι υπήρχαν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στην Πολωνική αγορά, όπου η κουλτούρα του καφέ είναι σε ανάπτυξη, το νεανικό κοινό στρέφεται μαζικά σε κρύα ροφήματα στην μεγαλύτερη διάρκεια του έτους και η οικονομία της καταγράφει τους υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης στην Ε.Ε. και από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Αλλαγή πλάνων επέκτασης

Έτσι, τα σχέδια για την άμεση επέκταση στο εξωτερικό με βασική στόχευση τις αγορές της Ρουμανίας και της Αιγύπτου, άλλαξαν ριζικά και πήραν προσωρινή αναβολή για την επόμενη χρονιά. Ήδη η Mikel βρίσκεται πολύ κοντά στο άνοιγμα του πρώτου καταστήματος στο Κάιρο της Αιγύπτου, ενός ακόμα καταστήματος σε κεντρικό σημείο του Βουκουρεστίου στην Ρουμανία, ενώ εξετάζεται και η είσοδος της στην σκανδιναβική αγορά, με προτεραιότητα στις αγορές της Σουηδίας και της Δανίας και η λειτουργία νέου καταστήματος στις ΗΠΑ σε μεγάλο αστικό κέντρο, με την Βοστόνη να συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Επίσης, μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να ληφθούν από την διοίκηση της Mikel και οι τελικές αποφάσεις για την είσοδο της αλυσίδας στην Γερμανία.

Από την Λάρισα στις 5 ηπείρους

Η εταιρεία Mikel Coffee Company ξεκίνησε από την Λάρισα το 2008 και εξαπλώθηκε ραγδαία φθάνοντας τα 130 κατάστημα μέσα στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της.

Σήμερα έχει ισχυρή παρουσία και στις 5 ηπείρους καθώς διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο με πάνω από 230 καταστήματα παγκοσμίως σε 8 χώρες: Ελλάδα (190), Κύπρο (12), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (7), Μεγάλη Βρετανία (2), Αυστραλία (1), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (2), Βουλγαρία (2) και Σαουδική Αραβία (1).

Το 2015 ιδρύθηκε η εταιρεία Mikel Coffee Company LTD με έδρα το Λονδίνο, με σκοπό τη διεθνή ανάπτυξη της εταιρείας και έναν χρόνο αργότερα, η εταιρεία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Μόνο την περυσινή χρονιά (2018) ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 6 καταστήματα Mikel σε τρεις διαφορετικές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία), ενώ οι πληροφορίες λένε ότι αρκετά, ακόμη, καταστήματα βρίσκονται υπό κατασκευή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ